Kardiyofasiyokütanöz Sendrom Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Kardiyofasiyokutanöz (CFC) sendromu, ilk olarak 1986 yılında, zihinsel engelli ve yüz görünümünde, deride, saçta, tırnaklarda ve kalpte benzer anormallikleri olan akraba olmayan sekiz hastanın gözlemine dayanılarak tanımlanmıştır.

CFC, RASopatilerden biridir ve tipik olarak alışılmadık derecede seyrek, kırılgan, kıvırcık saçlarla karakterize edilen nadir bir genetik bozukluktur; nispeten büyük kafa (göreceli makrosefali); belirgin bir alın ve alnın kenarlarında anormal daralma (bi-temporal daralma); zihinsel engelli; gelişememe; doğumda mevcut olan (doğuştan) veya daha sonra edinilen kalp kusurları; kısa boy ve cilt anormallikleri.

CFC sendromu, genellikle BRAF, MAP2K1 (MEK1), MAP2K2 (MEK2) ve KRAS olarak adlandırılan dört genden birinde de novo (yeni) mutasyonların neden olduğu baskın bir hastalıktır.. Etkilenen bazı bireylerin bu genlerden birinde mutasyona sahip olmaması, diğer genlerin de CFC sendromu ile ilişkili olduğunu düşündürür.

Çoğu birey, başlangıçta beslenme güçlükleri (zayıf emme) ve gelişememe nedeniyle sevk edilir. Daha sonra bilişsel gelişim geriliği ve diğer klinik belirtiler görülebilir.

Yüz görünümü: Etkilenen bireyler, boylarına kıyasla nispeten büyük bir kafaya (makrosefali), yüksek bir alına ve alnın kenarlarında anormal daralmaya (bitemporal daralma) sahip olabilir ve bu da başın “kutu benzeri” görünmesine neden olabilir. Kulaklar, başın arkasına doğru anormal bir şekilde açılandırılmıştır ve kulak memelerinde ara sıra kırışmalar meydana gelecek şekilde alçak (arkaya doğru açılı) şekildedir.

Burun kısa, şişkin ve antevert burun delikleri ve basık bir köprü ile. Ayrıca, gözlerin üzerindeki kemik çıkıntılarının (göz üstü çıkıntılar) az gelişmişliği (hipoplazi) vardır; geniş aralıklı gözler (oküler hipertelorizm); göz kapağı açıklıklarının aşağı eğilmesi ve üst kapaklardan birinin veya her ikisinin sarkması (pitoz).

Cilt, saç ve tırnaklar: Çoğu hastada cilt, saç veya tırnaklarda bir tür ektodermal anormallik vardır. CFC Sendromlu çocuklar genellikle seyrek, yavaş büyüyen, ince veya kalın, anormal derecede kuru ve kırılgan olan kıvırcık saç derisine sahiptir. Ayrıca eksik veya seyrek kaşları ve kirpikleri vardır. Bazı çocuklarda tırnaklar distrofiktir, geniş düz tırnaklar vardır ve/veya hızlı uzar.

Deri tutulumu kuru deriden hiperkeratoz olarak bilinen deri hastalığına kadar değişir. Pigmentli nevüsler, CFC sendromundan çok farklıdır ve sendromun tanımlanmasına yardımcı olur. Diğer tipik cilt belirtileri arasında küçük sert şişlikler (keratosis pilaris), kaşların etrafındaki yüz derisi lezyonları (ulerythema ophryogenes) ve iyi huylu vasküler tümörler (infantil hemanjiyomlar) yer alır.

Kalp: Konjenital kalp defektleri hastaların %75’inden fazlasında mevcuttur ve en yaygın kalp kusurları pulmoner stenoz ve atriyal veya ventriküler septal defektlerdir. Hipertrofik kardiyomiyopati (kalp kasında kalınlaşma) ve ritim bozuklukları da olabilir. Bu kusurlar doğumda veya daha sonra yaşamda teşhis edilebilir.

Zihinsel engelli: CFC sendromlu hastaların neredeyse tamamında bir tür bilişsel veya nörolojik gecikme vardır. Çoğu kişi orta düzeyde zihinsel engellilik aralığında yer alır. Kaba motor ve dil gecikmesi dahil olmak üzere küresel gelişimsel gecikme çok yaygındır. CFC sendromlu bazı kişilerde otizm ve diğer duyusal davranış sorunları bildirilmiştir.

Oküler: Gözleri etkileyen semptomlar hem görünüşlerini etkileyebilir: oküler hipertelorizm (gözler arasındaki mesafenin artması), şaşılık (gözlerin düzensiz hizalanması) ve işlevleri; istemsiz göz hareketleri, astigmatizm, miyopluk ve/veya uzağı görememe. Optik sinir hipoplazisi, kortikal körlük ve katarakt tarif edilmiştir. CFC sendromlu bireylerin çoğunda oküler semptomlar olmasına rağmen, bazılarının oftalmolojik muayenesi normaldir.

Beslenme/mide bağırsak: Şiddetli beslenme sorunları gastroözofageal reflü (GÖR), aspirasyon, kusma olarak kendini gösterir ve etkilenen bireyler yemek yemekten kaçınır (yemekten kaçınmak büyüme gecikmelerine neden olabilir). Genellikle gastrointestinal semptomları olan bireyler, erken çocukluk dönemine kadar devam edebilecek bir beslenme tüpüne ihtiyaç duyacaktır. Diğer GI sorunları arasında dismotilite, intestinal malrotasyon (bağırsağın anormal gelişimi), fıtık ve/veya kabızlık yer alır. Bazı kişilerde dalak ve/veya karaciğer iltihabı vardır. Çoğu çocuk, yemekten kaçınmaya ikincil olarak yetersiz beslenmeye sahiptir. Yağlı karaciğer ve anal stenoz (anal sfinkterin daralması) da bildirilmiştir.

Endokrin anormallikler: Etkilenen bireylerde büyüme hormonu eksikliği ve erken ergenlik başlangıcı olabilir.

Büyüme gecikmeleri: Uygun doğum ağırlığı ve boyu ile büyüme normal olabilir; bununla birlikte, erken bebeklik döneminde ağırlık ve uzunluk beşinci yüzdelik dilimin altına düşebilirken baş çevresi normal aralıkta kalır ve bu da makrosefali görünümü verir.

Ek anormallikler: Tüm hastalarda olmasa da bazı hastalarda bulunan ek anormallikler arasında boy kısalığı; perdeli boyun; göğüs kafesinin anormal şekli (pectus carinatum); eklem hiperekstansiyonu; özellikle yaşamın ilk yıllarında hipotoni (azalmış kas tonusu), neoplazi (tipik olarak lenfioblastik lösemi); ürogenital anomaliler; nöbetler; ve erkeklerin inmemiş testisleri (kriptorşidizm).

CFC sendromu, dört genden birindeki anormalliğin (mutasyon) neden olduğu baskın bir genetik bozukluktur: BRAF (~%75), MAP2K1 ( MEK1 ), MAP2K2 ( MEK2 ) (~%25) ve KRAS (<%2). Bu genler, hücre büyümesinde ve hücre bölünmesinde önemli olan Ras/Mitojenle aktive olan protein kinaz (MAPK) adı verilen bir yolun parçasıdır. Etkilenen bazı bireylerin bu genlerden birinde mutasyona sahip olmaması, diğer genlerin de CFC ile ilişkili olduğunu düşündürür.

Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyası gerekli olduğunda ortaya çıkar. CFC sendromundaki anormal gen, genellikle her iki ebeveynden de kalıtsal olmayan sporadik bir gen anormalliğinin (mutasyon) sonucudur. Bu nedenle, etkilenen bireyin kardeşleri için risk küçüktür. Anormal geni etkilenen bir kişiden çocuklarına geçirme teorik riski her gebelik için %50’dir. Bununla birlikte, literatürde nesiller boyunca aktarılan mutasyona uğramış bir genin belgelendiği birkaç aile vardır.

CFC sendromu, bebeklik döneminde kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik fiziksel bulgular ve özel testlere dayalı olarak teşhis edilir. CFC sendromuyla ilişkili olarak ortaya çıkabilecek konjenital kalp kusurları (örn., pulmoner stenoz ve/veya atriyal septal kusurlar), doktorların kalbin yapısını ve işlevini değerlendirmesine olanak tanıyan kapsamlı bir klinik muayene ve özel testlerle saptanabilir ve/veya doğrulanabilir. .

Klinik muayene, bir doktorun stetoskop kullanarak kalp ve akciğer seslerini değerlendirmesini içerebilir. Örneğin, hafif asemptomatik pulmoner stenoz vakalarında, durum başlangıçta bu tür bir stetoskopik değerlendirme sırasında duyulan anormal bir kalp üfürümünden saptanabilir.

Özel kardiyak testler arasında röntgen çalışmaları, elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi ve/veya kardiyak kateterizasyon yer alabilir. Röntgen çalışmaları kalbin anormal büyümesini (kardiyomegali) veya belirli kalp yapılarında malformasyonu ortaya çıkarabilir. Kalp kasının elektriksel aktivitelerini kaydeden bir EKG, anormal elektriksel modelleri ortaya çıkarabilir.

Bir ekokardiyogram sırasında, ses dalgaları kalbe doğru yönlendirilerek doktorların kalp fonksiyonlarını ve hareketlerini incelemelerini sağlar. Kalp kateterizasyonu sırasında, büyük bir damara küçük içi boş bir tüp (kateter) sokulur ve kalbe giden kan damarlarından geçirilir. Bu prosedür, doktorların kalpteki kan akış hızını belirlemesine, kalp içindeki basıncı ölçmesine ve/veya anatomik anormallikleri tam olarak belirlemesine olanak tanır.

Doktorlar ayrıca pulmoner stenozu ve/veya diğer kalp anormallikleri olan etkilenen bireylerin solunum (ventilasyon) kapasitelerini de yakından değerlendirebilir, çünkü ilişkili kalp kusurları akciğerlere yetersiz kan temini ve nefes darlığı ile sonuçlanabilir.

Bazı CFC sendromu vakalarında meydana gelebilecek diğer anormalliklerin varlığını belirlemeye ve/veya doğrulamaya yardımcı olmak için ek özel testler de yapılabilir. Örneğin, tıbbi literatüre göre, bilgisayarlı tomografi (BT) taraması, hidrosefali varlığını veya bazı durumlarda, bozukluğu olan bazı kişilerde beynin dış tabakasının dejenerasyonunu (kortikal atrofi) doğrulamaya yardımcı olabilir.

BT taraması sırasında, bir organın doku yapısının enine kesit görüntülerini gösteren bir film oluşturmak için bir bilgisayar ve X-ışınları kullanılır. Ek olarak, beynin elektriksel uyarılarını kaydeden elektroensefalografi (EEG), belirli nöbet aktivitesi türlerinin karakteristiği olan beyin dalga modellerini ortaya çıkarabilir. Gözün içini görüntüleyen aletle muayene (oftalmoskopi),

CFC sendromuna neden olduğu bilinen dört gendeki mutasyonlar için moleküler genetik testler mevcuttur. Aralarında önemli bir örtüşme olduğundan veya tüm ekzom dizilimi düşünülebileceğinden, şu anda bir RASopatiye neden olduğu bilinen tüm genleri tarayan bir çoklu gen paneli kullanılarak test yapılabilir.

CFC sendromunun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. çocuk doktorları; cilt bozukluklarını (dermatologlar), kalp anormalliklerini (kardiyologlar), göz bozukluklarını (göz doktorları) ve/veya nörolojik anormallikleri (nörologlar) teşhis eden ve tedavi eden doktorlar; ve/veya diğer sağlık bakım uzmanlarının etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.

CFC sendromu için spesifik tedaviler semptomatik ve destekleyicidir. Pulmoner stenoz ve/veya atriyal septal defekt gibi konjenital kalp kusurları olan bazı kişilerde belirli ilaçlarla tedavi, cerrahi müdahale ve/veya diğer teknikler gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda uygulanan cerrahi prosedürler, anatomik anormalliklerin ve bunlarla ilişkili semptomların yeri, ciddiyeti ve/veya kombinasyonuna bağlı olacaktır.

CFC sendromlu bireylerde, solunum yolu enfeksiyonları derhal ve şiddetli bir şekilde tedavi edilmelidir. Kalp zarının (endokardit) ve kalp kapakçıklarının potansiyel olarak artan bakteriyel enfeksiyon riski nedeniyle, atriyal septal kusurları olan bireylere, diş çekimi gibi diş prosedürleri de dahil olmak üzere herhangi bir cerrahi prosedürden önce antibiyotik ilaçlar verilebilir.

Hidrosefalisi olan etkilenen bireylerde, fazla beyin omurilik sıvısını beyinden uzaklaştırarak basıncı azaltmak için şantlar implante edilebilir. Ek olarak, bazı durumlarda antikonvülsan ilaçlarla tedavi, nöbetlerin önlenmesine, azaltılmasına veya kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir.

Belirli oküler anormalliklerden etkilenen bireylerde, görüşü iyileştirmeye yardımcı olmak için düzeltici gözlükler, kontakt lensler ve/veya cerrahi kullanılabilir. Çoğu zaman, gelişemeyen çocuklara nazogastik veya gastrostomi tüpü (besleme tüpleri) gerekir. Artan kalori alımı, etkilenen kişi kabızlıktan muzdaripse, lif artışıyla birlikte faydalı olabilir.

Ek olarak, cilt anormalliklerini hafifletmeye yardımcı olmak için doktorlar vazelin gibi bazı kayganlaştırıcı losyonlar veya merhemler önerebilir. Bu tür kayganlaştırıcıların uygulanması, cilt nemliyken banyodan sonra özellikle etkili olabilir. Hemanjiomlu etkilenen bireylerde, bazı durumlarda tedavi gerekmeyebilir. Diğer durumlarda, doktorlar hemanjiyomların ciddiyetine, konumuna, ilişkili kanamanın oluşumuna ve/veya diğer ilişkili semptomlara veya zorluklara (örn. Çeşitli çıkarma teknikleri kullanılabilir (örneğin, lazer cerrahisi, kriyocerrahi, plastik cerrahi).

Erken müdahale, CFC sendromlu çocukların potansiyellerine ulaşmalarına yardımcı olmada faydalı olabilir. Yardımcı olabilecek özel hizmetler, özel iyileştirici eğitim, konuşma terapisi, mesleki terapi, fizik tedavi ve/veya diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetleri içerebilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir