CARD9 Eksikliği Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

CARD9 eksikliği, bir tür birincil immün yetmezliktir. Birincil immün yetmezlik hastalıkları (“doğuştan gelen bağışıklık hataları” olarak da adlandırılır), vücudun bağışıklık sisteminin bir kısmının eksik olduğu veya düzgün çalışmadığı 420’den fazla nadir, kronik hastalıktan oluşan bir gruptur. 

Haber Merkezi / Bu hastalıklara bir gen veya genlerdeki bir mutasyon neden olur ve bazı bozukluklar doğumda veya erken çocukluk döneminde ortaya çıksa da, bozukluklar yaş veya cinsiyete bakılmaksızın herkesi etkileyebilir. Bazıları bağışıklık sisteminin tek bir bölümünü etkiler; diğerleri sistemin bir veya daha fazla bileşenini etkileyebilir.

CARD9 eksikliğinin belirti ve semptomları (veya tezahürleri) oldukça çeşitlidir. Bazı kişiler sadece Candida ile enfeksiyon geliştirirken, diğerleri sadece dermatofitler ile enfeksiyon geliştirir ve diğerleri sadece “siyah küf” ile enfeksiyon geliştirir. Aşağıdaki durumlar CARD9 eksikliğinden kaynaklanabilir:

İnvaziv mantar hastalığı
Mikoz
Candida enfeksiyonu (kandidiyaz)
Kronik mukokutanöz kandidiyaz (CMC)
İnvaziv kandidiyaz
Spontan merkezi sinir sistemi kandidiyazı (beyin kandidiyazı)

Kandidal endoftalmi (göz kandidiyazisi)
Kandidal osteomiyelit (kemik kandidiyazisi)
Derin dermatofitoz
Kronik invaziv Kdrmatofit enfeksiyonu (​tinea profunda)
Feohifomikoz (siyah küf hastalığı)

Candida enfeksiyonları yüzeysel ve kronik olabilir (“kronik mukokutanöz kandidiyazis” veya CMC olarak adlandırılır). CMC’ye neden olan diğer birincil immün yetmezlik bozukluklarının çoğundan farklı olarak, CARD9 eksikliği, Candida’nın derinin ötesine geçerek vücudun diğer bölgelerine yayılabileceği (“invaziv kandidiyaz” olarak adlandırılır) invaziv Candida enfeksiyonuna belirgin şekilde yatkınlık yaratır.

Beyni veya meninksleri (beynin menenjit ile sonuçlanan koruyucu tabakası) tutan Candida çok belirgin bir tezahürdür. Candida’nın beyni enfekte ettiği bazı CARD9 eksikliği vakalarında, etkilenen hastalarda radyolojik beyin görüntüleme (örneğin CT veya MRI ile) yapılır ve beyin kanserlerine benzeyen kitlelere sahip oldukları bulunur; ancak biyopside kanser yoktur ve sadece Candida enfeksiyonu bulunur. CARD9 eksikliği ayrıca gözde (görme kaybına yol açan) veya kemikte (etkilenen bölgede ağrıya yol açan) kandida enfeksiyonuna yol açabilir.

Tüm bu invaziv kandidiyaz vakalarında, mantarın bu organlara ulaşması için herhangi bir risk faktörü yoktur (olağan risk faktörleri, etkilenen bireylerde bulunmayan lösemi, kemoterapi, intravenöz yollar gibi şeyleri içerir). Candida’yı hedefleyen antifungal ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilmiş gibi görünebilir, ancak antifungal ilaç kesildiğinde enfeksiyon tekrarlayabilir (nüks edebilir); bazı durumlarda, kişi şu anda doğru antifungal ilacı alıyor olsa bile tekrarlayabilir. mantarın bu organlara ulaşması için herhangi bir risk faktörü yoktur (olağan risk faktörleri, etkilenen bireylerde bulunmayan lösemi, kemoterapi, intravenöz yollar gibi şeyleri içerir).

İnvaziv kandidiyaz, antifungal ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilmiş gibi görünebilir. antifungal ilaç kesildiğinde enfeksiyon tekrarlayabilir (nüksedebilir), ancak Candida’yı hedef alan; bazı durumlarda, kişi şu anda doğru antifungal ilacı alıyor olsa bile tekrarlayabilir. mantarın bu organlara ulaşması için herhangi bir risk faktörü yoktur (olağan risk faktörleri, etkilenen bireylerde bulunmayan lösemi, kemoterapi, intravenöz yollar gibi şeyleri içerir).

İnvaziv kandidiyaz, antifungal ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilmiş gibi görünebilir. antifungal ilaç kesildiğinde enfeksiyon tekrarlayabilir (nüksedebilir), ancak Candida’yı hedef alan; bazı durumlarda, kişi şu anda doğru antifungal ilacı alıyor olsa bile tekrarlayabilir.

Dermatofitler ve “siyah küfler” ile enfeksiyonlar kroniktir ve tedavisi zordur, antifungal ilaçlara kısmen veya zayıf yanıt verir. Şekil bozucu olabilirler ve deriden lenf bezlerine ve beyin dahil derin organlara da yayılabilirler.

Kanıtlar daha az kesin olmasına rağmen, CARD9 eksikliği ile ilişkili diğer mantar enfeksiyonlarına dair bir rapor vardır. CARD9 eksikliği genetik bir hastalık olmasına rağmen, invaziv mantar enfeksiyonu her yaşta ortaya çıkabilir. Aslında, bildirilen vakaların çoğu yetişkinlerde olmuştur. Erkekler ve kadınlar eşit derecede etkilenir.

CARD9 eksikliği, CARD9 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır   . Bu gen, normalde yalnızca iki özel beyaz kan hücresi türü tarafından ifade edilen CARD9 proteininin üretiminden sorumludur: nötrofiller ve monositler (kandaki monositler, dokulara girdikten sonra makrofajlara dönüşür).

CARD9 eksikliğinde, CARD9 proteini anormaldir ve bu tip hücrelerin her ikisi de (nötrofiller ve monositler/makrofajlar), yukarıdaki mantar hastalıklarından birinin gelişmesine izin veren mantara yanıt vermekte güçlük çeker. CARD9 eksikliği, otozomal resesif bir şekilde kalıtılır; bu, bir kişinin bu durumu geliştirmesi için, her bir ebeveynden miras alınan genin her iki kopyasının da bir mutasyona sahip olması gerektiği anlamına gelir.

Genin sadece bir kopyasında mutasyon varsa, kişi “taşıyıcı” kabul edilir; Bugüne kadar, taşıyıcıların mantar enfeksiyonları için yüksek risk altında olduğu düşünülmemiştir. Bununla birlikte, iki taşıyıcı ebeveynin gen mutasyonunu geçme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte yüzde 25’tir.

Kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta öyküsü, özellikle yukarıda listelenen tipik risk faktörlerinden herhangi biri olmaksızın invazif mantar enfeksiyonu bulunan bir hasta ve çeşitli kan testleri temelinde CARD9 eksikliği tanısından şüphelenilir. CARD9 eksikliği teşhisi, CARD9 genindeki mutasyonlar için moleküler genetik test yoluyla doğrulanabilir.

CARD9 eksikliği, invaziv mantar hastalığı ile ortaya çıktığından, tedavi, anti-fungal ilaçlarla enfeksiyona neden olan mantara yöneliktir. Birçok farklı antifungal ilaç türü vardır, bazıları oral tüketim için mevcuttur ve bazıları intravenöz uygulama gerektirir. Antifungal tedavinin optimal süresi belirlenmemiştir. Bazı durumlarda, iyi bir klinik yanıt alınana kadar hızlı antifungal tedavi gerekir, ardından belirli bir süre idame (profilaktik) dozlama (düşük dozlar kullanılarak) yapılır.

Bazı insanlarda, uygun görünen mantar önleyici tedaviye rağmen, mantar hastalığa neden olmak için tekrarlar. Bu durumlarda, alternatif bir mantar önleyici ilaç (veya mantar önleyici ilaçların kombinasyonu) gerekli olabilir. Bazı nükslerde, enfeksiyonun ana mantar odağının cerrahi olarak çıkarılması gerekebilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir