Gianotti Crosti Sendromu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Gianotti Crosti Sendromu, dokuz ay ile dokuz yaş arasındaki çocukları etkileyen nadir bir cilt hastalığıdır. Başlıca semptomlar bacak, kalça ve kol derisinde kabarcıkları içerebilir. Bozukluğun öncesinde genellikle viral bir enfeksiyon görülür.

Haber Merkezi / Gianotti Crosti Sendromu, ciltte kaşınabilen veya kaşınamayan kabarcıklarla karakterizedir. Genellikle yüz, kalça, kol veya bacaklarda bulunurlar. Kabarcıklar büyük, düz yüzeyli, sıvı dolu torbalardan oluşur. Genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu ile birlikte ortaya çıkarlar. 

Kabarcıklar genellikle yirmi ila yirmi beş gün kadar sürer; genellikle tekrarlanmazlar. Vücudun gövde bölgesindeki lenf düğümlerinde genişleme olabilir. Gianotti Crosti Sendromu genellikle Coxsackievirus, Hepatit-B, Enfeksiyöz Mononükleoz veya Sitomegalovirüs gibi viral bir hastalıkla mücadele sonrasında veya canlı virüs serumu ile aşılama sonrasında ortaya çıkar.

Gianotti Crosti Sendromunun nedeninin daha önce geçirilmiş bir viral enfeksiyona tepki olduğu düşünülüyor. Birçok ülkede predispozan neden genellikle Hepatit-B virüsüdür.

Gianotti Crosti Sendromu kendi kendini sınırlayan bir hastalık olduğundan etkilenen çocukların tedavisi öncelikle semptomatik ve destekleyicidir. Örneğin, bazı durumlarda, hafif ila potansiyel olarak şiddetli kaşıntıyı (kaşıntı) hafifletmeye yardımcı olmak için topikal merhemlerin veya ağız yoluyla bazı ilaçların kullanılması önerilebilir. 

Gianotti Crosti Sendromu ile ilişkili cilt lezyonları tipik olarak yaklaşık 15 ila 60 gün içinde kendiliğinden düzelir. İlişkili bulgular arasında lenf düğümlerinin genişlemesi (lenfadenopati) ve/veya karaciğerin büyümesi (yani karaciğer iltihabıyla [hepatit] ile ilişkili olarak) yer aldığında, bu tür bulgular ilk semptomların başlamasından sonra birkaç ay devam edebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir