Biden’dan Gazze Açıklaması: Suçsuz İnsanlar Öldü, Bu Savaş Açmanın Bedeli

Filistin – İsrail savaşında, çatışmalar 20. gününde de devam ederken, ABD Başkanı Joe Biden, “Filistinlilerin ne kadar insanın öldüğüne ilişkin olarak söylediklerine inanmıyorum. Suçsuz insanların öldürüldüğüne eminim ama bu savaş açmanın bedeli” dedi.

Haber Merkezi / Joe Biden sözlerinin devamında, İsrail’in sorumluların peşine düşerken çok dikkatli olmak zorunda olduğunu savundu: Eğer bunu (sivilleri koruyamazlarsa) yapamazlarsa bu onların zararına olur. Ama Filistinlilerin açıkladıkları verilere güvenim yok.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ordusunun Gazze’ye yönelik kara harekatı için hazırlandığını ancak operasyonun zamanlaması hakkında ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

Netanyahu kara harekatı kararının hükümetin özel savaş kabinesi tarafından verileceğini söyledi. “Halihazırda binlerce teröristi öldürdük. Ve bu daha başlangıç” diyen Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü: Eşzamanlı olarak, kara harekatı için hazırlık yapıyoruz. Ne zaman olacak, nasıl olacak, bunların detaylarına girmeyeceğim.

7 Ekim’deki Hamas saldırısının nasıl gerçekleşebildiğine dair de konuşan İsrail Başbakanı Netanyahu, “Herkesin cevaplar vermesi gerekecek, benim de. Ama tüm bunlar savaşın ardından olacak” dedi.

İsrail ordusunun dün gece Gazze Şeridi’nin kuzeyine tanklarla girerek ‘hedefli operasyonlar’ düzenlediği açıklandı.

İsrail askeri sözcüsü, ordunun ‘savaşın sonraki aşamalarına yönelik hazırlıkların bir parçası olarak gece boyunca Gazze Şeridi’nin kuzeyinde tanklarla hedefli baskın gerçekleştirdiğini” söyledi. İsrail askerlerinin operasyonun ardından bölgeyi terk ettiği kaydedildi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 755 artarak 6 bin 546’ya yükseldi. Saldırılarda can verenlerin 2 bin 704’nün çocuk olduğu belirtilirken 17 bin 439 kişinin de yaralandığı duyuruldu.

BM’de İsrail-Filistin karar tasarıları reddedildi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde ABD’nin “Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği terör saldırıları şiddetle kınanırken ülkelerin meşru müdafaa hakkı bulunduğuna” işaret edilen karar tasarısı ve  Rusya’nın Gazze’de insani ateşkes çağrısı ihtiva eden karar tasarısı oylanarak reddedildi.

ABD’nin veto edilen tasarısında, “insani duraklama”nın gerekliliğine işaret edilirken Gazze’ye sürdürülebilir yardım sağlanması gerektiği kaydedilirken tüm taraflara uluslararası hukuk uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı ile “Gazze’de Hamas dahil tüm terör örgütlerine silah tedarikinin engellenmesi için adım atılması talebi” bulunuyor.

Rusya’nın BM Büyükelçisi Vasili Nebensia, ABD tarafından sunulan taslağın sivilleri kurtarmak değil, “ABD’nin bölgedeki siyasi konumunu güçlendirmek” amacıyla hazırlandığını ileri sürdü.

ABD’nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise Rusya’yı “alaycı ve sorumsuzca davranmakla” suçlayarak, sunulan taslağın “sorunlu bölümler” içerdiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de insani hukukun “açık” ihlallerini gördüklerini ifade etti ve endişelerini dile getirdi. Guterres, hem sivillerin “canlı kalkan” olarak kullanılmasını kınarken, hem de güney Gazze’nin tahliye emrinden sonra bombalanmasını kınadı.

Salı günü yaptığı değerlendirmelerde Guterres ayrıca 7 Ekim’de Hamas’ın düzenlediği saldırının “dış olay ve etkilerden bağımsız olmadığını” ifade etti.

Uluslararası Af Örgütü, İsrail ordusunun, Gazze’nin kuzeyinin terk edilmesi yönünde baskı yapmasının savaş suçu sayılabileceğini bildirdi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir