Faktör X Eksikliği Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Faktör X eksikliği, normal pıhtılaşma sürecinin (pıhtılaşma) normalden daha uzun sürmesine neden olan nadir bir genetik kan bozukluğudur. Bu, insanların kendiliğinden veya travma/ameliyat sonrasında daha uzun süre kanamasına neden olur. Faktör X bir pıhtılaşma proteinidir (pıhtılaşma faktörü olarak da adlandırılır). 

Haber Merkezi / Pıhtılaşma faktörleri, uygun pıhtılaşma için gerekli olan özel proteinlerdir; bu, kanın bir yara bölgesini tıkamak ve kanamayı durdurmak için bir araya toplandığı süreçtir. Pıhtılaşma, sonuçta yarayı tıkayacak bir pıhtı oluşturmak için bir dizi reaksiyon gerektirir. Buna pıhtılaşma (pıhtılaşma) kademesi denir. Pıhtılaşma kademesi, pıhtılaşma faktörlerine ek olarak farklı maddeleri de içerir.

Karaciğerde üretilen (sentezlenen) Faktör X, sonunda diğer pıhtılaşma faktörleriyle ve belirli hücrelerle veya maddelerle (örneğin trombositler veya fibrinojen) etkileşime girer. pıhtı oluşumuna yardımcı olmak için. Faktör X eksikliği, vücutta meydana gelen bir değişiklikten (varyant veya mutasyon) kaynaklanır. F10  geni. ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), yetişkinler ve 12 yaş üstü çocuklar için Coagadex adı verilen bir ilacı onayladı. Bu ilaç, fonksiyonel faktör X seviyelerini geri kazandırır.

Faktör X eksikliğinin belirti ve semptomları oldukça değişkendir; bu, bozukluğun bir kişiyi nasıl etkilediğinin, başka bir kişiyi nasıl etkilediğinden çok farklı olabileceği anlamına gelir. Belirtiler her yaşta gelişebilir. Genellikle bozukluk ne kadar şiddetli olursa belirtiler de o kadar erken başlar.

Bazen faktör X eksikliği, faktör X aktivitesinin kalan miktarına bağlı olarak bozulur. Pek çok bozuklukta, kalıntı protein aktivitesinin miktarı hastalığın ciddiyeti ile ilişkilidir (örneğin, çok az kalıntı protein aktivitesi olması veya hiç olmaması ciddi hastalıkla sonuçlanır). Bu, tüm kanama bozuklukları için geçerli değildir ancak faktör X eksikliği için doğrudur; genellikle protein aktivitesi ne kadar azsa kanama komplikasyonları da o kadar şiddetli olur.

Yaklaşık %40 veya daha fazla protein aktivitesine sahip bireylerde hafif bozukluk görülür ve sıklıkla semptom görülmez (asemptomatik). %10-%40 aktiviteye sahip bireylerde orta derecede hastalık ve kanama bozukluklarıyla ilişkili genel semptomlar görülür. Faktör X aktivitesi %10 veya daha az olan kişilerde, özellikle de faktör X’in %1’den azına sahip olan kişilerde ciddi hastalık görülür. Bazı durumlarda, salgılanan X faktörünün miktarı normal veya normale yakındır, ancak normal şekilde işlev göremez; diğer durumlarda FX hiç salgılanmaz.

Orta dereceli formların belirtileri arasında kolayca morarma, burun kanaması ve ağız ve diş eti kanaması sayılabilir. İdrarda kan olabilir (hematüri). Bazı bireylerde travma veya ameliyat geçirme durumları dışında herhangi bir belirti görülmeyebilir. Tedavi edilmezse bu belirtiler yaşam boyunca ortaya çıkabilir.

En şiddetli formlarda semptomlar doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra başlayabilir ve orta dereceli formlarda yaygın olan semptomlara ek olarak, ciddi eksikliği olan hastalarda eklemlerde kanama görülebilir. Buna hemartroz denir ve ilerleyen eklem hasarına ve dejenerasyona neden olabilir, sonuçta etkilenen eklemin hareket aralığını sınırlayabilir. 

Etkilenen kaslarda ağrı ve sertliğe neden olabilecek kas içine kanama (kas içi kanama) da meydana gelebilir. Etkilenen bazı bireylerde, yakındaki yapıların veya organların sıkışması nedeniyle semptomlara neden olabilen, hematom adı verilen donmuş kan kitleleri gelişecektir. Şiddetli faktör X eksikliğinde mide ve bağırsaklarda (gastrointestinal sistem) kanama sık görülür. Ürogenital sistem de etkilenebilir ve idrarda kan (hematüri) veya siyah renkte sonuçlanabilir.

Kafatasının içinde kanamanın olduğu hayatı tehdit eden bir komplikasyon olan intrakraniyal kanama riski yüksektir. Bu risk doğumdan itibaren mevcut olabilir. Bazen doğumda göbek kordonu kanaması meydana gelebilir. Göbek kütüğü, doğumdan sonra göbek deliğinde kalan göbek kordonunun küçük parçasıdır. Güdük genellikle yaklaşık 7 ila 21 gün içinde kurur ve düşer.

Faktör X eksikliği olan kişiler ağır adet kanaması (menoraji) yaşayabilir. Hamile insanlar, düşük yapma veya doğum sırasında ağır kanama dahil olmak üzere hamileliklerinde komplikasyon riski daha yüksektir. Bazı insanlar doğumdan sonraki dönemde ağır kanama yaşayabilir (doğum sonu kanama).

F10 geni, faktör X’i oluşturur (kodlar). Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende mutasyon meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz, eksik veya aşırı üretilebilir. F10 genindeki varyantlar,  etkilenen bireylerde kanın düzgün şekilde pıhtılaşmasını önleyen fonksiyonel faktör X’in yetersiz seviyelerine neden olur. Proteinin işlevlerine bağlı olarak bu durum vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir. Sonuç olarak, etkilenen bireyler yaradan kan akışını durdurmakta zorluk çekerler; ancak sağlıklı bireylere göre daha hızlı veya daha fazla kanamazlar.

Faktör X eksikliği otozomal resesif bir şekilde kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir birey her bir ebeveynden mutasyona uğramış bir geni miras aldığında ortaya çıkar. Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir de mutasyona uğramış gen alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı iki ebeveynin mutasyona uğramış geni geçirme ve etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Çocuğun her iki ebeveynden de normal gen alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Faktör X eksikliği tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı hasta ve aile öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır.

Faktör X eksikliğinin tedavisi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, genel dahiliye uzmanları, kan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar (hematologlar), diş uzmanları ve diğer sağlık profesyonellerinin tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Tüm aile için psikososyal destek de önemlidir. Etkilenen bireyler ve aileleri için genetik danışmanlık önerilir.

Faktör X eksikliğinin tedavisi, taze dondurulmuş plazma gibi geniş tedavilerden protrombin komplekslerine (PCC’ler) ve daha sonra FDA tarafından onaylanan özel bir faktör X konsantresine doğru ilerleyerek son birkaç yılda büyük ölçüde ilerleme kaydetti.

Coagadex (insan pıhtılaşma faktörü X), yetişkinlerde ve 12 yaşın üzerindeki çocuklarda kalıtsal faktör X eksikliğinin tedavisi için FDA ve EMA tarafından onaylanmış, yüksek saflıkta, yüksek etkili, plazmadan türetilmiş bir faktör X konsantresidir. -Kanama ataklarının tedavisi ve kontrol edilmesi ve hastalığı hafif olanlar da dahil olmak üzere cerrahi işlem geçirecek olan kişiler için (perioperatif yönetim) talep edilmesi. Bu terapi, etkilenen bireylerde fonksiyonel faktör X seviyelerini geri yükler.

Faktör X eksikliği olan kişiler aynı zamanda dört farklı pıhtılaşma faktörünün (II, VII, IX ve X) konsantre formunu içeren kan ürünleri olan protrombin kompleks konsantreleri (PCC’ler) ile de tedavi edilmiştir. bu ürünler bir preparattan diğerine farklılık gösterebilir, bu da en uygun dozajın belirlenmesini zorlaştırır. PCC’lerle tedavinin izlenmesi bu nedenle zorunludur çünkü bunlar, özellikle tekrarlanan uygulamalardan sonra kan pıhtılaşması riskinin artmasıyla ilişkilidir, çünkü çoğu insan bu pıhtılaşma faktörlerinden yalnızca birinde eksiktir. PCC’ler virüsleri ve diğer patojenleri ortadan kaldırmak için bir saflaştırma sürecinden geçer.

Etkilenen bazı bireyler, kan donörlerinden gelen bir kan türevi olan taze dondurulmuş plazma ile tedavi edilebilir. Taze donmuş plazma kanın pıhtılaşma faktörlerinin tamamını içerir. Taze dondurulmuş plazma viral olarak inaktive edilebilir, ancak bazen viral olarak inaktive edilmez, bu nedenle enfeksiyon riski olabilir, ancak donörler dikkatlice seçildiğinden ve ürünler virüs içermediklerinden emin olmak için tarandığından bu risk son derece düşüktür. Ayrıca alerjik reaksiyon riski de vardır.

Hastalığın hafif formlarına sahip kişilerde antifibrinolitikler olarak bilinen ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar kandaki pıhtıların parçalanmasını önler. Ağır adet kanaması yaşayan kişiler, doğum kontrol hapları veya antifibrinolitikler gibi hormonal doğum kontrol yöntemleriyle tedavi edilebilir. Bazı bireyler fibrin yapıştırıcı (sızdırmazlık maddeleri) ile tedavi edilebilir. 

Fibrin yapıştırıcısı doğrudan kanama bölgesine uygulanır. Fibrin, kan pıhtısı oluşumu için gerekli olan bir proteindir. Fibrin yapıştırıcısı, pıhtıyı güçlendirmek için trombositleri bir arada tutma görevi görür. Fibrin yapıştırıcısı genellikle etkilenen bireylerde ameliyat veya diş prosedürleri için kullanılır. Fibrin yapıştırıcısı, bağışlanan plazmadan elde edilen çeşitli pıhtılaşma faktörlerinden üretilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir