Çim Parmak Nedir? Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Çim parmak, ayak başparmağı eklemini etkileyen bir yaralanmadır. Başparmağınızı çok fazla veya çok kuvvetli bir şekilde büktüğünüzde olur. Bu hareket, ayak başparmağı eklemindeki yumuşak dokuların ve bağların gerilmesine veya yırtılmasına (burkulma) neden olur. 

Haber Merkezi / Çim parmak, çoğu zaman, dinlenme, buz gibi tedaviler veya ibuprofen, asetaminofen gibi ilaçlarla iyileşir. Bu tedavilerle iyileşmeyen bazı çim parmak yaralanmaları cerrahi müdahale gerektirebilir.

Belirtileri nelerdir?

  • Ağrı ve hassasiyet: Ağrı sürekli olabilir veya sadece bölgeye bastığınızda.
  • Şişlik ve morarma: Ayak başparmağının tabanı iltihaplanmış olabilir. Morarma, şişmiş ayak parmağının etrafından ayağın tepesine kadar uzanabilir.
  • Sınırlı hareket aralığı: Parmağınızı hareket ettiremeyebilir veya yukarı ve aşağı bükemeyebilirsiniz.
  • Gevşek hissedilen eklem: Metatarsofalangeal (MTP) eklem yerinden fırlayabilir veya dengesizmiş gibi hissedilebilir.

Nedenleri

Ayak başparmağı 90 derecelik bir açıyla büküldüğünde ve yere düz bir şekilde bastırıldığında çim parmak yaralanması meydana gelir. Çim parmak, zaman içinde birçok tekrarlayan hareketten kaynaklanabilir.

Yaralanma aynı zamanda ani bir travmadan da kaynaklanabilir, örneğin bir futbolcu ayak parmağı yere dikilmiş bir rakibe müdahale ettiğinde.

Teşhisi

  • Doktorunuz parmağınızı inceler ve hassasiyet olup olmadığını kontrol etmek için bölgeye hafifçe bastırır. Hareket aralığınızı test etmek için parmağınızı hareket ettirmeniz istenebilir.
  • Kemiklerde ve yumuşak dokularda hasar olup olmadığını kontrol etmek için doktorunuz bir X-ışını veya MRI taraması isteyebilir.
  • Ani bir yaralanmanız varsa, doktorunuz size bunun nasıl olduğunu soracaktır. Parmağınızın nasıl dikildiği ve ağrıyı nerede hissettiğiniz dahil, hatırlayabildiğiniz kadar çok ayrıntıyı paylaştığınızdan emin olun.

Tedavisi

Çoğu burkulan parmak yaralanması, zamanla ve bolca dinlenerek iyileşir. Doktorunuz şunları önerebilir:

  • Dinlenme: Doktorunuza ayağınıza ağırlık vermekten ne kadar süre kaçınmanız gerektiğini sorun. Yaralanmanın ciddiyetine bağlı olarak spor ve aktivitelere birkaç gün veya hafta ara vermeniz gerekebilir. Doktorunuz, ayak parmağınız iyileşirken kullanmanız için size bir yürüyüş botu veya koltuk değneği verebilir.
  • Buz ve yükseklik: Birkaç saatte bir, ayağınız kalbinizin üzerinde olacak şekilde rahatlayın. Her seferinde yaklaşık 20 dakika ayak parmağınıza soğuk kompres uygulayın. Buz şişliği ve ağrıyı azaltır. Ayak parmağınızı yükseltmek iltihabı azaltır.
  • Ağrı kesici ilaçlar: Doktorunuzla nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) alma konusunda konuşun. Bu ilaçlar ağrıyı hafifletir ve şişliği azaltır.
  • Fizik tedavi (PT): Deneyimli bir fizyoterapist, ayak parmağınızın iyileşmesine yardımcı olmak için size egzersizler ve esneme hareketleri verecektir. Özelleştirilmiş bir PT programı, sertliği azaltmak, esnekliği artırmak ve MTP eklemini destekleyen kasları güçlendirmek için egzersizler içerir.
  • Stabilizasyon: Doktorunuzdan ayak başparmağınızı küçük ayak parmaklarınıza nasıl bantlayacağınızı göstermesini isteyin. Bu çim parmak bantlama tekniği, ayak parmağınız iyileşirken hareketi kısıtlar. Aktivitelere geri döndüğünüzde sağlam, destekleyici ayakkabılar giydiğinizden emin olun.
  • Ortez: Doktorunuz, ayakkabınıza uyan özel ekler önerebilir. Ortezler koşarken, zıplarken veya spor yaparken ayak parmağı ekleminizi dengeler ve destekler.
  • Cerrahi: Nadiren, bir çim parmak yaralanması ciddi yırtıkları, kırıkları veya eklem hasarını onarmak için ameliyat gerektirir. Ameliyat tipi, yaralanmanın konumuna ve hangi kemiklerin ve yumuşak dokuların hasar gördüğüne bağlıdır.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir