Beslenme İle Çocuklarda Diş Sağlığı Arasındaki Bağlantı Nedir?

Çocukların dişlerini çürüklerden ve diğer diş sağlığı sorunlarından korumak için sağlıklı beslenmeleri gerekmektedir. İyi bir beslenme tüm besin gruplarını içerir ve sağlıklı beslenme seçimleri iyi bir diş sağlığı sağlar.

Haber Merkezi / Uzmanlar, çocukların düzgün büyümesi ve sağlıklı kalmaması için tüm ana besin gruplarından yiyeceklerin tüketilmesi konusunda hemfikir.

Çok fazla karbonhidrat, şeker (örneğin kek, kurabiye, şekerleme, süt, meyve suyu ve diğer şekerli yiyecek ve içeceklerden) ve tuzlu yiyecekler ve nişastalar (örneğin simit ve patates cipsi) diş çürümesine neden olabilir.

Çocuğunuzun dişleri için daha sağlıklı olan yiyecekleri seçmek için bazı ipuçları:

  • Karbonhidrat yerine meyve ve sebzeleri “sağlıklı atıştırmalıklar” olarak sunmak için evinizde bulundurun: Armut, kavun, kereviz ve salatalık gibi yüksek miktarda su içeren meyve ve sebzeleri seçin. Konsantre şeker içerdiğinden muz ve kuru üzümleri sınırlayın. Bu meyveleri yedikten hemen sonra dişleri fırçalamalısınız.
  • Peyniri öğle yemeğiyle veya atıştırmalık olarak servis edin: Peynirler, gıda parçacıklarını dişlerden uzaklaştırmaya yardımcı olan tükürük akışını tetiklemeye yardımcı olur.
  • Yapışkan, çiğnenebilir yiyeceklerden kaçının: Kuru üzüm, kuru incir, granola barlar, yulaf ezmesi veya fıstık ezmeli kurabiyeler, karamel, bal, melas ve şurup dişlere yapışarak tükürükle yıkanmasını zorlaştırır. Çocuğunuz bu tür ürünleri tüketiyorsa yemekten hemen sonra dişlerini fırtçalamasını sağlayın.
  • Atıştırmalık olarak değil, yemeklerle birlikte şekerli ikramlar servis edin: Çocuğunuza herhangi bir tatlı vermeyi planlıyorsanız, yemekten hemen sonra verin. Yemek sırasında ağızda genellikle artan miktarda tükürük bulunur ve bu da yemeklerin dişlerden uzaklaştırılmasını kolaylaştırır. Yemek zamanı içeceği ayrıca dişlerdeki yiyecek parçacıklarını temizlemeye yardımcı olur.
  • Çocuğunuza mümkün olduğunca az atıştırmalık yeme alışkanlığı kazandırın: Atıştırmalıkların sıklığı tüketilen miktardan çok daha önemlidir. Öğünler arasındaki süre, tükürüğün, aksi takdirde bakterilerin ziyafet çekeceği yiyecek parçacıklarına izin verir. Hemen ardından fırçalamadan sık atıştırma, bakterileri beslemek için sürekli yakıt sağlar, bu da plak gelişimine ve diş çürümesine yol açar. Atıştırmalıkları mümkün olduğunca sınırlamaya çalışın ve günde bir veya ikiden fazla vermeyin. Mümkünse, atıştırmayı tükettikten hemen sonra dişleri fırçalayın.
  • Dişlerde kalan şekerli yiyeceklerden kaçının: Lolipoplar, sert şekerler, öksürük damlaları ve nane, dişleri sürekli olarak şekerle kapladıkları için diş çürümesine katkıda bulunurlar.
  • Şekersiz yiyecekler satın alın.
  • Bebeğinizi asla süt, mama, meyve suyu veya soda ile dolu bir biberonla yatırmayın. Bebeğinizin yatmadan önce bir biberona ihtiyacı varsa, onu sade suyla doldurun.
  • Çocuğunuza meyve suyu veya soda yerine sade su verin. Meyve suları, gazlı içecekler ve hatta süt şeker içerir. Su dişlere zarar vermez ve dişlere yapışabilecek yiyecek parçacıklarının yıkanmasına yardımcı olur.
  • Güçlü dişler oluşturmak için çocuğunuzun beslenmesine iyi kalsiyum kaynakları ekleyin. İyi kalsiyum kaynakları arasında süt, brokoli ve yoğurt bulunur.
  • Çocuğunuz sakız çiğniyorsa, ksilitolle tatlandırılmış veya şekersiz sakız seçin.

Dişlerin fırçalanması ve ilk doktor ziyareti

  • Çocuğunuzun dişlerini florürlü diş macunu ile fırçalayın ve diş ipi kullanın: Diş çürümesini önlemenin en iyi yolu, 2 yaşından sonra veya çocuğunuz diş macununu yutamayıp tükürdüğünde her gün florürlü diş macunu kullanmaktır. Çocuğunuzun dişlerini günde en az iki kez ve mümkünse her yemekten veya ara öğünden sonra fırçalayın. Öğünler arasında fırçalamak mümkün değilse, en azından ağzınızı birkaç kez suyla çalkalayın. Dişler arasındaki ve diş eti çizgisinin altındaki partiküllerin temizlenmesine yardımcı olmak için çocuğunuzun dişlerini günde en az bir kez diş ipi ile temizleyin.
  • Çocuğunuza ilacını verdikten sonra dişlerini mutlaka fırçalayın: Öksürük şurupları gibi ilaçlar, ağızdaki bakterilerin asit yapmak için kullandığı şeker içerir. Bu asitler, dişin koruyucu üst tabakası olan mineyi yiyip bitirebilir.
  • Diş hekimini düzenli olarak ziyaret edin: Çocuğunuz diş hekimine ilk ziyaretini 1 yaşında veya ilk dişin diş etlerini kırdığı tarihten itibaren 6 ay içinde yapmalıdır. Düzenli diş kontrolleri yaptırmak, gelişmekte olan diş problemlerini erken yakalamaya da yardımcı olacaktır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir