Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 34 Bin 568’e Çıktı

Filistin – İsrail savaşının 208. günü geride kalırken, Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 33 artarak 34 bin 568’e yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise son 24 saatte 57 artarak 77 bin 765’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail, Gazze’nin güneyinde 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah’ın doğusuna saldırılarını yoğunlaştırdı. İsrail Ordu Radyosu, uluslararası tüm çağrılara rağmen kente kara harekatı hazırlığını sürdüren İsrail’in Gazze’nin merkezinde “yeni bir güvenli bölge” oluşturulacağını duyurdu. Gazze’deki mülteci kamplarının kuzeyinde yer alacak güvenli bölgeye Refah’tan tahliyelerin yapılacağı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’nin farklı yerlerinde toplu mezarların bulunduğuyla ilgili iddiaların araştırılması için bağımsız uluslararası adli tıp uzmanlarının bu alanlara derhal erişimlerinin sağlanması için çağrıda bulundu.

Guterres, BM Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, toplu mezar iddialarıyla ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu kaydetti.

Toplu mezarlara gömülenlerden bazılarının hukuka aykırı şekilde öldürüldüğüne dair ciddi iddiaların yanısıra, konuyla ilgili birbiriyle çelişen farklı iddia ve söylemlerin de olduğuna dikkat çeken Guterres, “Yüzlerce Filistinli’nin yaşamını yitirip gömüldüğü koşulların net olarak belirlenmesi için, adli tıp uzmanlığına sahip bağımsız uluslararası araştırmacıların bu toplu mezarların bulunduğu alanlara derhal erişmelerine izin verilmesi gerekiyor” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, Refah’a yapılacak bir askeri operasyonun, binlerce sivilin daha ölümüne neden olacağını ve yüzbinlerce kişiyi kaçmaya zorlayacağını, bu durumun işgal altındaki Batı Şeria’da ve daha geniş bölgede ciddi yansımalarının olacağını vurguladı.

Gazze’de ateşkes görüşmeleri

Mısır medyasından üst düzey bir kaynağın aktardığına göre, İsrail ve Hamas arasında sonuca varılamayan anlaşmazlıkları çözmek için ilgili tüm taraflarla görüşmeler sürüyor. İsrailli bir yetkili de daha önce İsrail’in, Hamas’ın Gazze’de ateşkes önerisine yanıt vermesi için çarşamba gecesine kadar bekleyeceğini bildirmişti.

Hamas heyeti ise Kahire’de arabulucu Mısır’la görüşmüş, ateşkes teklifine yazılı yanıt vereceğini duyurmuştu.
İsrail’in ynet haber sitesi, İsrail’in Refah’a yönelik kara operasyonuna 48 ile 72 saat arasında karar vereceğini, ateşkes anlaşması olasılığını değerlendirdiğini yazmıştı.

İsrail, Refah’ta Hamas tugaylarının bulunduğunu öne sürerek, Filistinli sivillere rağmen operasyon hazırlıklarını tamamladığını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ateşkes olsa da olmasa da” İsrail ordusunun Refah’a gireceğini vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir