BM’den ‘Refah’ Uyarısı: İsrail’in Saldırısı ‘Ufukta Görünüyor’

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 208. günü geride kalırken, Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in yaklaşık 1.2 milyon kişinin yaşadığı Refah’a yönelik saldırısının yakın olduğu uyarısı yaptı.

Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 33 artarak 34 bin 568’e yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise son 24 saatte 57 artarak 77 bin 765’e yükseldi.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah’a yönelik bir saldırısının “ufukta göründüğü” duyurdu. Örgüt, İsrail’in bölgeye yardım erişimi konusunda kaydettiği “aşamalı” ilerlemenin bir operasyona hazırlanmak ya da operasyonu haklı göstermek için kullanılamayacağını kaydetti.

Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bölgenin diğer noktalarından göç edenlerin de olduğu yaklaşık 1.2 milyon kişi yaşıyor. Hamas kalıcı bir ateşkes ve İsrail’in Gazze’den çekilmesini isterken Netanyahu İsrail’in kendi güvenliği için Hamas’la anlaşma olsun ya da olmasın Gazze’nin güneyindeki Refah’ta kalan Hamas oluşumlarını yok etmesi gerektiğini söylüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Refah’a yapılacak bir askeri operasyonun, binlerce sivilin daha ölümüne neden olacağını ve yüzbinlerce kişiyi kaçmaya zorlayacağını, bu durumun işgal altındaki Batı Şeria’da ve daha geniş bölgede ciddi yansımalarının olacağını vurguladı.

Antonio Guterres, “Geçtiğimiz haftalarda Refah bölgesine hava saldırıları yaşandı. Refah’a yapılacak bir askeri saldırı, binlerce sivilin daha ölmesine ve yüz binlercesinin kaçmaya zorlanmasına neden olacak, dayanılmaz bir gerilime yol açacaktır. Güvenlik Konseyi’nin tüm üyeleriyle diğer birçok hükümet böyle bir askeri operasyona karşı olduklarını açıkça söyledi. İsrail üzerinde nüfuzu olan herkesi bunu önlemek için ellerinden geleni yapmaya çağırıyorum” diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Guterres, 1,2 milyondan fazla kişinin saldırılardan kaçıp Refah’a sığındığını, bu kişilerin yiyeceklerinin çok az, tıbbi bakıma erişimlerinin ise hiç olmadığını belirterek, kıtlığı önlemek için elden gelen her şeyin yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Antonio Guterres, “Gazze genelinde UNRWA (BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu) da dahil insani yardım kuruluş ve çalışanlarına güvenli, hızlı ve engelsiz erişim izni verilmesi ve insani yardımı çalışmalarının kolaylaştırılması için bir kez daha çağrıda bulunuyorum” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile biraraya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Blinken’ın Kudüs’te Netanyahu ile görüşmesinde Gazze’ye yardım sevkiyatının arttığına dikkat çektiği ve bu gelişmenin hızlandırılarak sürdürülmesinin önemini yinelediği belirtildi.

Yaklaşık iki buçuk saat süren görüşme ile ilgili, “Bakan, rehine anlaşmasının bir parçası olarak Gazze’de acil bir ateşkese varılması için devam eden çabaları ele aldı ve ateşkesin önündeki engelin Hamas olduğunu vurguladı” denilen açıklamada Blinken’ın, ABD’nin Refah konusundaki net tutumunu yinelediği de kaydedildi.

Blinken Tel Aviv’de de İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile biraraya geldi. Hamas’ın Gazze’de tuttuğu rehinelerin serbest bırakılmasını da içeren bir ateşkes sağlanması konusundaki kararlılığını dile getiren Blinken, bu hedefe ulaşılamamasının tek nedeninin “Hamas olduğunu” yineledi.

Herzog ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada Blinken, “Rehineleri eve getirecek ateşkesi sağlamak için durmak bilmeyen bir kararlılıkla çalışırken, Hamas’ın yarattığı bu çapraz ateşte acı çeken Gazze’deki insanlara da odaklanmak zorundayız” dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog da Hamas’ın elindeki rehinelerin iadesinin “uluslararası toplumun en önemli önceliği olduğunu ve olması gerektiğini” söyledi.

ABD Dışişleri’nin yazılı açıklamasında da, “Bakan, ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını bir kez daha teyit etti ve rehinelerin serbest bırakılmasını güvence altına alan bir ateşkesin sağlanmasına yönelik son çabaları ele aldı. Blinken, ABD’nin bölgede kalıcı barış, güvenlik ve istikrarın tesis edilmesi yönündeki kararlılığını yineledi” ifadelerine yer verildi.

Gazze Şeridi için ateşkes görüşmeleri

Mısır medyasından üst düzey bir kaynağın aktardığına göre, İsrail ve Hamas arasında sonuca varılamayan anlaşmazlıkları çözmek için ilgili tüm taraflarla görüşmeler sürüyor. İsrailli bir yetkili de daha önce İsrail’in, Hamas’ın Gazze’de ateşkes önerisine yanıt vermesi için çarşamba gecesine kadar bekleyeceğini bildirmişti.

Hamas heyeti ise Kahire’de arabulucu Mısır’la görüşmüş, ateşkes teklifine yazılı yanıt vereceğini duyurmuştu.
İsrail’in ynet haber sitesi, İsrail’in Refah’a yönelik kara operasyonuna 48 ile 72 saat arasında karar vereceğini, ateşkes anlaşması olasılığını değerlendirdiğini yazmıştı.

İsrail, Refah’ta Hamas tugaylarının bulunduğunu öne sürerek, Filistinli sivillere rağmen operasyon hazırlıklarını tamamladığını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ateşkes olsa da olmasa da” İsrail ordusunun Refah’a gireceğini vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir