Balantidiyazis Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Balantidiasis, sıklıkla domuzları enfekte eden ancak ara sıra (nadiren) insanları enfekte eden tek hücreli bir parazit (siliate protozoan) olan Balantidium coli bakterisinin neden olduğu nadir bir bağırsak enfeksiyonudur.

Haber Merkezi / Bazı enfekte kişiler hiçbir belirti göstermeyebilir veya yalnızca hafif ishal ve karın rahatsızlığı yaşayabilir, ancak diğerleri akut bağırsak iltihabını anımsatan daha şiddetli belirtiler yaşayabilir. Balantidiasis semptomları, amipli dizanteri gibi bağırsak iltihabına neden olan diğer enfeksiyonların semptomlarına benzer olabilir.

Balantidiasis’li çoğu insan asemptomatiktir veya hafif semptomlar gösterir. Bazı kişiler anormal derecede yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve kanlı ishal ile akut olarak hastalanabilir. 

Bu tür durumlar, özellikle B. coli’nin bağırsak astarına saldırarak iltihaplanmaya ve muhtemelen “krater benzeri” hasar alanlarına (ülserasyon) neden olması durumunda, vücuttan aşırı su kaybına (dehidrasyon) ve aşırı yorgunluğa (yorgunluk) neden olabilir. 

Çok ciddi vakalarda, ülserler bağırsak duvarını delecek kadar derin olabilir (perforasyon), bu da karın bölgesini çevreleyen zar olan peritonun (peritonit) akut iltihaplanmasına neden olabilir. Nadiren, ülser akciğer fonksiyonunu azaltabilir.

Balantidiasis, tek hücreli (protozoan) parazit Balantidium coli’nin neden olduğu nadir bir bulaşıcı hastalıktır. Bu parazit, insanlara doğrudan domuz dışkısı ile temas yoluyla veya dolaylı olarak kirli su içerek geçebilir. 

Yetersiz beslenme, zayıflamış bir bağışıklık sistemi veya diğer hastalıklar, kişiyi bu hastalığın daha şiddetli semptomlarına karşı savunmasız hale getirebilir.

Balantidiasis, dışkının laboratuvar testi ile teşhis edilebilir. Olgunlaşmamış B. coli parazitleri (trofozoitler) genellikle dışkıdan geri kazanılabilir. Daha karmaşık ve daha invaziv bir teşhis yöntemi, ülserin kazınmasını ve dokuda trofozoit olup olmadığının incelenmesini içerir.

Balantidiasis tedavisinde en sık kullanılan antibiyotik ilaç tetrasiklindir. Tetrasiklin verilemediğinde (örneğin, alerji), ikame ilaç tedavisi, iyodokinol veya metronidazol ilaçlarını içerebilir. 

Balantidiyazisi olan bir kişiyi izole etmek (karantinaya almak) gerekli değildir. Ancak enfekte bireylerin dışkıları, içme suyu veya gıda kaynakları ile temas etmeyecek şekilde imha edilmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir