Alfa Mannosidoz Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Alfa-mannosidoz, alfa-D-mannosidaz enziminin eksikliği ile karakterize nadir görülen bir genetik hastalıktır. Alfa-mannosidoz, lizozomal depolama bozuklukları olarak bilinen bir hastalık grubuna aittir. 

Haber Merkezi / Lizozomlar, birincil sindirim birimleri olarak işlev gören hücrelerdeki zarlara bağlı parçacıklardır. Lizozomlardaki enzimler, bir proteine ​​​​bağlı bir şekerden (glikoproteinler) oluşan karmaşık moleküller gibi belirli besinleri parçalar veya sindirir.

Alfa-mannosidaz enziminin düşük seviyeleri veya inaktivitesi, istenmeyen sonuçlara yol açacak şekilde, etkilenen bireylerin hücrelerinde metabolik yolda yukarı akışta bileşiklerin anormal birikimine yol açar.

Alfa-mannosidozun semptomları, ilerlemesi ve şiddeti, aynı mutasyonu paylaşan kardeşler de dahil olmak üzere kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterir. Alfa-mannosidoz, bir hastalık spektrumunu veya sürekliliğini temsil eder ve oldukça bireyseldir.

Bazı bireyler doğumdan kısa bir süre sonra semptomlar geliştirir ve bebeklik veya erken çocukluk döneminde potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlar geliştirebilir. Diğer bireyler, genellikle 10 yaşından önce başlayan daha ılımlı semptomlar geliştirir. Bazı durumlarda, bireyler yetişkinliğe kadar teşhis edilemeyebilir.

Bozukluk genellikle üç ayrı alt tipe ayrılır: hafif (tip 1), orta (tip 2) ve şiddetli (tip 3). Etkilenen bireylerin çoğu ılımlı alt tipe girer.

Alfa-mannosidoza MAN2B1 genindeki değişiklikler (mutasyonlar) neden olur. MAN2B1 geni, lizozomal alfa-mannosidaz (LAMAN) enzimini üretmek için talimatlar içerir. Bu enzim, belirli glikoproteinlerin parçalanması (metabolize edilmesi) için gereklidir.

Alfa-mannosidoz teşhisi , bozukluğa neden olan MAN2B1 geninin karakteristik mutasyonunu ortaya çıkarabilen moleküler genetik test yoluyla doğrulanabilir.

Alfa-mannosidoz tedavisi semptomatik ve destekleyicidir. Tedavi, bozukluğun komplikasyonlarını önlemeye ve tedavi etmeye yöneliktir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir