Alström Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Alström sendromu, vücudun çoklu organ sistemlerini etkileyen çok çeşitli semptomlarla ilişkili, nadir görülen, karmaşık bir genetik bozukluktur. Bozukluk, adını 1959’da tıp literatüründe durumu ilk kez tanımlayan İsveçli bir psikiyatrist olan Carl-Henry Alström’den almıştır.

Haber Merkezi / Bozukluk genellikle görme ve işitme anormallikleri ve çocuklukta obezite, insülin direnci, diabetes mellitus, kalp hastalığı (dilate kardiyomiyopati) ve potansiyel olarak böbrek yetmezliğine yol açan yavaş ilerleyen böbrek (böbrek) işlev bozukluğu ile karakterize edilir.

Akciğer (pulmoner), karaciğer (karaciğer), böbrek (böbrek) ve endokrin fonksiyon bozukluğu gibi ek semptomlar da ortaya çıkabilir. Bazı çocuklar gelişimsel kilometre taşlarına ulaşmada gecikmeler yaşayabilse de, zeka genellikle etkilenmez.

Alström sendromu, ALMS1’deki bozulmalar veya kusurlardan (mutasyonlar) kaynaklanır. Bu gen tarafından kodlanan protein, siliyer fonksiyon, hücre döngüsü kontrolü ve hücre içi taşıma ile ilişkilendirilmiştir. Alström sendromu, otozomal resesif bir özellik olarak kalıtılır.

Alström sendromu vücudun birkaç farklı organ sistemini potansiyel olarak etkileyebilir. Alström sendromuyla ilişkili spesifik semptomlar, şiddetleri ve ilerleme hızları kişiden kişiye, hatta aynı ailenin üyeleri arasında büyük farklılıklar gösterir.

Etkilenen bireylerde tüm semptomlara sahip olmayacağına ve bireysel vakaların önemli ölçüde farklı olabileceğine dikkat etmek önemlidir. Bazı semptomlar yaşamın ilk haftalarında ortaya çıkabilir, diğerleri ise ergenliğe veya erken yetişkinliğe kadar gelişmeyebilir.

Alström sendromu, ALMS1 genindeki mutasyonlardan kaynaklanır. Genler, vücudun birçok işlevinde kritik bir rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar.

Alström sendromunun teşhisi, kapsamlı bir klinik değerlendirme, karakteristik bulguların tanımlanması (örneğin, koni-çubuk distrofisi, sensörinöral işitme bozukluğu, kardiyomiyopati, obezite, böbrek fonksiyon bozukluğu, diyabet) ve çeşitli özel testlerle konur.

Alström sendromunun teşhisi, diyabet, kardiyomiyopati ve böbrek hastalığı gibi bazı temel özelliklerin geç başlaması nedeniyle zor olabilir.

Alström sendromlu bireyler için özel bir tedavi yoktur. Tedavi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzman bir ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir