Vogt-Koyanagi-Harada Hastalığı Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Vogt-Koyanagi-Harada (VKH) hastalığı, gözleri, kulakları, deriyi, beyni ve omurilik gibi birçok vücut sistemini etkileyen, kaynağı bilinmeyen nadir bir hastalıktır. En belirgin semptomu, hızlı görme kaybıdır.

Haber Merkezi / Şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı ve uyuşukluk gibi nörolojik belirtiler de olabilir. Saç ve kirpiklerde beyazlama (pigmentasyon kaybı) ile birlikte (poliosis) işitme kaybı, saç dökülmesi (alopesi) ve cilt rengi değişimi.

Belirtileri ve semptomları

Vogt-Koyanagi-Harada hastalığı başlangıçta baş ağrısı, gözlerde çok derin ağrı, baş dönmesi (vertigo) ve mide bulantısı ile karakterizedir. Bu belirtileri genellikle birkaç hafta içinde göz iltihabı (üveit) ve görme bulanıklığı takip eder. Bu, aynı anda iki gözde veya önce bir gözde, birkaç gün sonra diğerinde olabilir. Retina ayrılabilir ve işitme kaybı belirgin hale gelebilir.

Kronik aşama birkaç hafta içinde takip eder. Bu aşama, gözlerdeki ve ciltteki değişikliklerle karakterizedir. Gözlerdeki değişiklikler, gözün retinayı besleyen kan damarlarıyla (koroid) dolu tabakasında renk kaybının yanı sıra retinanın bazı kısımlarında küçük sarı nodüllerin gelişimini içerebilir. Cilt değişiklikleri, pigment üreten hücrelerin (vitiligo) kaybının neden olduğu ciltte pürüzsüz, beyaz lekelerin gelişimini içerebilir. Bu beyaz lekeler genellikle baş, göz kapakları ve gövde üzerinde dağılır. Kronik aşama birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.

Birçok kişide tedavi görme ve işitmeyi iyileştirir. Bununla birlikte, görme ve işitme kusurları ve saç, kirpik ve ciltte renk kaybı ile ilişkili saç dökülmesi gibi bazı kalıcı problemler olabilir. Kalıcı görsel etkiler, ikincil glokom ve katarakt gelişimini içerebilir.

Nedenleri

Vogt-Koyanagi-Harada hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Araştırmacılar, insan lökosit antijenine (HLA) karşı bir bağışıklık tepkisi olduğu düşünülmektedir. Bunlar, belirli bir antikorla spesifik olarak reaksiyona giren, kromozom 6’da bulunan genetik belirteçlerdir. Bu genetik kusur, bu antijeni taşıyan kişilerde Vogt-Koyanagi-Harada hastalığına yatkınlık oluşturabilir.

Otoimmün bozukluklar, istilacı organizmalara karşı vücudun doğal savunmaları (antikorlar, lenfositler, vb.) aniden tamamen sağlıklı dokulara saldırmaya başladığında ortaya çıkar.

Bazı araştırmacılar ayrıca bir erkek ve kız kardeşte ve bir dizi ikizde ortaya çıktığı için hastalığa genetik bir yatkınlık olabileceğini düşünüyor. Genetik yatkınlık, bir kişinin bir hastalık geni taşıyabileceği, ancak çevrede bir şey hastalığı tetiklemedikçe ifade edilemeyeceği anlamına gelir.

Teşhisi

Hastalık için tanı kriterleri, her iki gözde iltihaplanma, iltihaplanmaya neden olan başka bir oküler hastalık kanıtı olmaması ve travma veya oküler cerrahi öyküsü olmamasını içerir.

a. Tam VKH hastalığı: Seröz retina dekolmanlarını içerebilen her iki gözü tutan yaygın koroidit. Bazı hastalarda iris ve silyer cisim iltihabı gelişebilir. Hastalığın tam formu, kulak çınlaması (tinnitus), boyun sertliği ve/veya beyin omurilik sıvısındaki hücreler (pleositoz) gibi nörolojik belirtilerin yanı sıra kollarda veya gövdede beyaz lekeler, ani kayıp gibi dermatolojik belirtileri içerir. saç dökülmesi (alopesi) veya saç, kirpik veya göz kapaklarında renk kaybı (poliosis)

b. Eksik VKH hastalığı: Tam VKH hastalığı olan ancak hem nörolojik hem de dermatolojik belirtileri olmayan hastalarla benzer göz hastalığı. Hastalar nörolojik veya dermatolojik belirtilere sahip olmalıdır.

c. Muhtemel VKH hastalığı: Tam VKH hastalığı olan ancak nörolojik ve dermatolojik belirtileri olmayan hastalarla benzer göz hastalığı.

Tedavisi

Vogt-Koyanagi-Harada hastalığının standart tedavisi, başlangıçta yüksek doz sistemik steroid ilaçların kullanılması ve sıklıkla ardından immünsüpresif tedavidir. Bir göz doktoru veya nörolog tarafından bu hastalığın mevcut olup olmadığını belirlemek için kullanılan testler arasında spinal musluk, boya enjeksiyonundan sonra kan damarlarının röntgeni (anjiyografi) ve ultrason yer alır. Diğer tedavi semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir