Görsel Kar Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Görsel kar sendromu, görüşü tamamen engelleyebilen kronik bir görsel rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığı olanlar, bu durumu genellikle televizyon statikine benzeyen küçük bir titreme olarak tanımlar. Bu “kar” genellikle siyah beyaz olmakla birlikte renkli veya şeffaf da olabilir.

Haber Merkezi / Nadir görülen bir durum olduğu için görsel kar sendromu üzerine araştırma azdır.

Belirtileri

Araştırmalar sınırlı olsa da, uzmanlar, görsel kar sendromu semptomlarını görsel ve görsel olmayan olmak üzere iki türde ayırt edebildiler. Doğal olarak, görsel belirtiler, bu duruma sahip olup olmadığınızı anlamanın en kolay yoludur, çünkü neden olduğu görsel bozulmalar çok karakteristiktir.

Akılda tutulması gereken en önemli belirti, sayılamayan küçük, titreyen noktalar olarak tanımlanan görsel statiktir. Bunlar görsel alanın her yerinde görünür ve siyah beyaz, renkli veya şeffaf olabilir. Diğer benzer görsel bozulmalar da mümkündür, bu nedenle ne yaşadığınızı doktorunuza uygun şekilde anlattığınızdan emin olun.

Daha önce açıklanan bozulmaların yanı sıra, genellikle görsel kar sendromuyla birlikte gelen bazı başka görsel belirtiler de vardır. Bu rahatsızlığı olan kişiler genellikle görme alanlarının daha az net olduğu hissiyle birlikte azalan bir kontrast ve derinlik algısı bildirirler.

Görsel semptomlar, görsel kar sendromundan bahsederken akılda tutulması gereken en belirgin işaretler olsa da, bununla birlikte gelebilecek bazı önemli görsel olmayan semptomlar da vardır. İşte en yaygın olanlardan bazıları:

  • Baş ağrısı
  • Sinirlilik
  • Letarji
  • Konsantrasyon zorluğu

Uzmanlar ayrıca görsel kar sendromu ile kulak çınlaması ve migren arasında bağlantılar bulmuşlardır . Bunların neden birbiriyle ilişkili olduğu açık değil, ancak görsel kar sendromu söz konusu olduğunda tüm semptomlara karşı tetikte olmak önemlidir.

Nedenleri

Araştırma eksikliği nedeniyle görsel kar sendromunun nedenleri tamamen bilinmemektedir. Ancak uzmanlar, görsel kar sendromunun nörolojik bir bozukluk olduğuna işaret eden birkaç temel özelliği bulmuşlardır. Nörolojik bozukluklar sinir sistemini etkiler.

Görsel kar sendromu olan birçok kişi, bunu hayatlarındaki belirli bir olayla ilişkilendirmiştir. Bu “tetikleyiciler”, durumun ortaya çıkmasına neyin neden olduğunu açıklayabilir, ancak uzmanlar henüz bunlarla görsel kar sendromu arasında tutarlı bir bağlantı bulamadılar.

Yaygın tetikleyicilerden bazıları şunlardır:

  • Beyin sarsıntısı
  • Kafa travması
  • Uyuşturucu kullanımı
  • SSRI’lar

Tedavisi

Bilinen nedenlerin olmaması nedeniyle, görsel kar sendromu için henüz kabul görmüş bir tedavi yoktur. Ayrıca, bu duruma sahip kişiler genellikle her ilaca farklı tepki verirler, bu da bir kişi için işe yarayan şeyin bir sonraki için hiçbir şey yapmayabileceği anlamına gelir.

Doktorlar genellikle görsel kar sendromu için anti-depresanlar veya anti-migren ilaçları reçete eder. Yine de, son araştırmalar migren, depresyon veya ağrıya karşı kullanılan ilaçların bu durumu tutarlı bir şekilde tedavi edemediğini kanıtlamıştır. Aynı çalışmalar, bu seçeneklerin de durumu daha da kötüleştirmediği sonucuna varmıştır.

Görsel kar sendromu üzerinde olumlu bir etki bildiren birkaç belgelenmiş vakadan biri, lamotrijini olası bir çözüm olarak önermektedir. Lamotrigin, epilepsisi olan kişilerde nöbetlerin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır.

Benzer şekilde, bir anti-enflamatuar ilaç olan naproksen de bir çözüm olarak önerilmiştir.

Bununla birlikte, lamotrijin veya naproksenin görsel kar sendromunun tedavisine yardımcı olabileceğini kanıtlayacak yeterli kanıt yoktur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir