Gazze’de İsrail Saldırılarında Can Kaybı 34 Bin 735’e Yükseldi

Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 52 artarak 34 bin 735’e yükseldi. Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise son 24 saatte 90 artarak 78 bin 108’e yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan İsrail, 1 milyondan fazla Filistinli sivilin sığındığı Refah’a saldırı düzenlediği duyuruldu. Refah’taki sivillere göre saldırı, İsrail ordusunun “sınırlı bir operasyon” için Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta sivillerden kenti boşaltmasını istemesinden birkaç saat sonra geldi.

İsrail basınına göre ordu, broşürler ve telefon mesajları ile sivilleri tahliye sürecine dair bilgilendirdi. Bölgedekiler, Han Yunus ve El Mevasi civarındaki çadır kentlere yönlendirilirken İsrail ordusu “genişletilmiş güvenli bölge” diye adlandırdığı bölgeyi gösteren haritalar da paylaştı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada Refah’a operasyonun kapsamının sınırlı olacağı vurgulandı. Ordu sözcüsü, Refah’ın doğusundan yaklaşık 100 bin sivilin tahliye edilmesinin planlandığını kaydetti.

Mısır sınırındaki Refah, Gazze Şeridi’nde İsrail ordusunun karadan müdahale etmediği son büyük yerleşim yeri konumundaydı. İsrail, Hamas militanlarının Refah’a saklandıklarını savunuyor.

Ayrıca Hamas, Mısır’ın başkenti Kahire’de yapılan ateşkes görüşmelerinin sona erdiğini ve heyetin istişare için Mısır’dan ayrılacağını söyledi. Heyetin Salı günü yeniden Mısır’a gitmesi bekleniyor. Şu aşamada anlaşma olasılığının düşük olduğu ifade edilirken, taraflar sürecin tıkanmasıyla ilgili birbirini suçluyor.

Filistinli yetkililere göre, Hamas görüşmelerde rehinelerin serbest kalması karşılığında savaşın sona ermesi yönündeki talebini yineledi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise bunu reddetti. Netanyahu, İsrail’in amacının Hamas’ı silahsızlandırmak ve bir daha geri gelmemek üzere ortadan kaldırmak olduğunu yineledi.

İsrail Başbakanı, Hamas’ın rehin tuttuğu kişilerin serbest kalması karşılığında Gazze’de çatışmalara ara vermeye hazır olduklarını; ancak Hamas’ın İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesi ve savaşın sonlandırılması gibi taleplerinden geri adım atmadığını ve İsrail’in bunu kabul edemeyeceğini belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ise Hamas’ın ateşkes anlaşmasına varılması konusunda ciddi olmadığını savundu; bu durumun “Refah kentine güçlü bir askeri operasyonun çok yakın gelecekte başlayacağı” anlamına geldiğini söyledi.

Gazze’de kıtlık uyarısı

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından yayınlanan rapor göre, Gazze’de yerle bir olan konutların yeniden inşasının ortalama olarak 80 yıl sürebileceği belirtiliyor. Rapor, en iyi senaryoda bile inşaat malzemelerinin 2021’deki son krize göre 5 kat daha hızlı tedarik edilmesine rağmen yeniden inşanın 2040 yılına kadar sürmesinin beklendiğini ifade ediyor.

Gazze’nin nüfusundaki yoksulluk oranlarına da dikkat çekilen raporda, saldırıların 9 ay sürmesi durumunda, yoksulluk oranının ikiye katlanarak yüzde 38.8’den yüzde 60.7’ye yükselmesi bekleniyor. Bu durum, bölgedeki insanların yaşam koşullarının ne kadar ciddi şekilde etkilendiğini gösteriyor ve uluslararası toplumun acil yardım ve çözümler bulma konusundaki sorumluluğunu vurguluyor.

Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Gazze Şeridi’nde halihazırda eskiye oranla daha fazla gıda bulunmasına karşın kıtlığın tamamen ortadan kalkmadığını açıkladı. DSÖ’nün Filistin bölgesi temsilcisi Rik Peeperkorn Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’ndeki insani durumun hala kötü olduğunu belirtti ve bölgede kıtlığın henüz önlenemediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Mart ayından bu yana beş yaşın altında 40’tan fazla aşırı şekilde yetersiz beslenen çocuk, ek sağlık sorunları ile hastanelere getirildi. Örgütten yapılan açıklamada, 2 yaşındaki bazı çocukların ağırlığının ise 10 ila 14 kilo olması gerekirken, 4 kilo civarında olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, çatışmaların başladığı Ekim ayından önce Gazze Şeridi’nde çocuklar arasında yetersiz beslenmenin “yok denecek kadar az” olduğuna vurgu yapıldı. DSÖ temsilcisi Peeperkorn, yetersiz beslenmenin yol açtığı sorunların kısa vadede çözülmesinin beklenmemesi gerektiğini sözlerine ekledi. Uzman, “Sonuçlarını yıllarca hissedeceğiz” dedi.

Filistinli yetkililere göre son haftalarda yetersiz beslenen yaklaşık 25 çocuk hayatını kaybetti. Peeperkorn bu çocukların açlıktan ölmediğini, yetersiz beslenme sonucu oluşan komplikasyonlar nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerini kaydetti. Filistinli yetkililer tarafından verilen bilgiler bağımsız kaynaklarca doğrulanmamakla birlikte BM yetkilileri, söz konusu bilgilerin geçmişte güvenilir olduğuna dikkat çekiyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir