Trikorinofalangeal Sendrom Tip I Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Trikorhinofalangeal Sendrom Tip I (TRPS1), oldukça nadir görülen kalıtsal bir multisistem bozukluğudur. TRPS1, ince, seyrek saç derisi, olağandışı yüz özellikleri, el ve/veya ayak parmaklarında anormallikler ve özellikle ellerde ve ayaklarda olmak üzere kemiklerin “büyüyen uçlarında” (epifizler) çoklu anormallikler (iskelet displazisi) ile karakterize edilir. 

Haber Merkezi / Karakteristik yüz özellikleri arasında yuvarlak (soğanlı) “armut biçimli” bir burun, anormal derecede küçük bir çene (mikrognati), diş anomalileri ve/veya alışılmadık derecede büyük (çıkıntılı) kulaklar yer alabilir. Çoğu durumda, parmaklar ve/veya ayak parmakları anormal derecede kısa (brakidaktili) ve kavisli olabilir. Ek olarak, etkilenen bireyler kısa boy gösterebilir. Semptomların aralığı ve şiddeti vakadan vakaya değişebilir. Çoğu durumda, Trichorhinofalangeal sendromu tip I otozomal dominant kalıtıma sahiptir.

Belirtileri

Trichorinofalangeal sendromu tip I olan bireylerin semptomlarının aralığı ve şiddeti vakadan vakaya değişebilir. Vakaların çoğu, ince, seyrek kafa derisi kılları, sıra dışı yüz özellikleri ve özellikle el ve ayaklardakiler olmak üzere belirli kemiklerin “büyüyen uçlarını” (epifizler) etkileyen çoklu anormallikler ile karakterize edilir.

Etkilenen bebeklerin saçları doğumda belirgin şekilde ince ve seyrek olabilir (doğuştan) ve genellikle ince ve kırılgandır ve/veya yavaş uzayabilir. Etkilenen bireyler, genç yaşta, bazı durumlarda yaşamın ikinci on yılında kafa derisi saçlarının çoğunu veya tamamını kaybedebilir (alopesi). Çoğu durumda, kaşlar burnun yakınında alışılmadık derecede kalın ve şakaklarda anormal derecede seyrek olabilir.

Karakteristik yüz özellikleri arasında yuvarlak (soğanlı), “armut biçimli” bir burun; ince bir üst dudak; üst dudakta anormal derecede uzun bir oluk (filtrum) ve/veya çenede bir oluk. Etkilenen bireyler ayrıca anormal derecede büyük (belirgin) kulaklara, alışılmadık derecede küçük bir alt çeneye (mikrognati) ve/veya anormal şekilde konumlandırılabilen (maloklüzyon) küçük, renksiz ve anormal derecede yumuşak (çürük) dişlere sahip olabilir. Bazı durumlarda ekstra (süpernümerer) dişler de mevcut olabilir.

Çoğu durumda, etkilenen bireyler, beşinci parmakların bükülmüş bir pozisyonda (klinodaktili) kalıcı olarak sabitlenmesi dahil olmak üzere el ve/veya ayak parmaklarında anormallikler ve/veya el parmaklarında (orta falankslar) ve ayak parmaklarında (epifizeal) anormal “koni şeklindeki” kemikler sergiler. koni). Ek olarak, ellerdeki (metakarplar) ve ayaklardaki (metatarsallar) bazı kemikler anormal derecede kısa ve kavisli olabilir. Bazı durumlarda, tırnaklar alışılmadık şekilde ince ve bozuk (displastik) olabilir. Nadir durumlarda, etkilenen kişilerde anormal derecede kısa ön kol kemiği (ulna) ve/veya düztabanlık (pes planus) olabilir.

TRPS1 yaşına sahip bireyler olarak çoğu, gecikmiş kemik yaşı ve büyüme geriliği sergileyerek boy kısalığına neden olur. Bazı durumlarda, etkilenen kişilerde kalça ve/veya ellerde ağrı ve hareket kısıtlılığı gelişebilir; parmaklarda, dirseklerde ve/veya omurgada iltihaplanma ve şişme (artrit) de gelişebilir. TRPS1’li bazı bireyler, Legg-Calve-Perthes hastalığı olan kişilerinkine benzer kalça problemleri geliştirebilir. Bunlar, uyluk kemiğinin uç kısmının (baş) ilerleyici dejenerasyonunu (baş femoral epifizyal osteonekroz) içerir.

TRPS1’li bireyler ayrıca göğüs kemiğinin anormal çıkıntısı (pectus carinatum), kürek kemiklerinin olağandışı “kanat benzeri” şekli (skapula), omurganın anormal yan yana eğriliği (skolyoz) gibi başka fiziksel anormallikler de sergileyebilir. ve/veya omurganın geriye doğru eğriliği (lordoz). Bazı durumlarda, etkilenen bireyler ayrıca sık solunum yolu enfeksiyonları yaşayabilir.

Nedenleri

Trikorhinofalangeal sendrom tip I, otozomal dominant kalıtım gösteren nadir bir genetik hastalıktır. Genetik hastalıklar, biri babadan diğeri anneden alınan iki gen tarafından belirlenir.

Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyası gerekli olduğunda ortaya çıkar. Anormal gen, her iki ebeveynden de kalıtsal olabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski, ortaya çıkan çocuğun cinsiyetine bakılmaksızın her gebelik için %50’dir.

Araştırmacılar, TRPS1’de yer alan bir geni buldular. TRPS1 geni olarak bilinen gen, 8. kromozomun (8q24.12) uzun kolunda (q) yer almaktadır. Bazı TRPS1 vakaları, bu genin bozulması veya değişmesi (mutasyonları) nedeniyle ortaya çıkar.

İnsan hücrelerinin çekirdeğinde bulunan kromozomlar, her bireyin genetik bilgisini taşır. İnsan kromozom çiftleri 1’den 22’ye kadar numaralandırılmıştır ve erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu ve dişilerde iki X kromozomu içeren ek bir 23. cinsiyet kromozom çifti vardır. Her kromozomun “p” olarak adlandırılan kısa bir kolu ve “q” olarak adlandırılan uzun bir kolu vardır. Kromozomlar ayrıca numaralandırılmış birçok banda bölünmüştür. Örneğin, “kromozom 11p13”, 11. kromozomun kısa kolundaki 13. bandı ifade eder. Numaralı bantlar, her bir kromozomda bulunan binlerce genin konumunu belirtir.

TRPS1 ile ilişkili fiziksel bulgular vakadan vakaya büyük ölçüde değişebilir (değişken ifade). Örneğin, bazı fiziksel özellikler (örneğin, burnun anormal yuvarlaklığı, boy kısalığı) bazı durumlarda diğerlerinden daha şiddetli olabilir.

Nadir durumlarda, TRPS1 otozomal resesif bir özellik olarak ortaya çıkabilir. Çekinik genetik bozuklukların çoğu, bir birey, her bir ebeveynden aynı özellik için aynı anormal geni miras aldığında ortaya çıkar. Bununla birlikte, TRPS1’li bazı bireyler, normal bir genin normal işlevi sağlamak için yeterli protein üretemediği durum olan haploins yetmezliği nedeniyle TRPS1 geliştirebilir.

Teşhisi

Karakteristik fiziksel özelliklerin (örn. yuvarlak [soğanlı] burun; ince, seyrek saç; vb.) tanımlanması üzerine TRPS1 tanısından şüphelenilebilir. Teşhis kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta öyküsü ve el ve ayaklarda belirgin anormallikleri (örn. Moleküler genetik testler, TRPS1 geninin mutasyonlarını ortaya çıkarabilir.

Tedavisi

TRPS1’in tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirebilir. Pediatristler, diş uzmanları, konuşma patologları, ortopedi cerrahları, cilt problemlerini değerlendiren ve tedavi eden doktorlar (dermatologlar) ve diğer sağlık profesyonellerinin etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir.

TRPS1’in tedavisine yönelik spesifik terapiler semptomatik ve destekleyicidir. İskelet anormalliklerinin tedavisine ve/veya düzeltilmesine yardımcı olmak için ameliyat da dahil olmak üzere çeşitli ortopedik teknikler uygulanabilir. Bazı durumlarda ek terapötik ve/veya destekleyici önlemler gerekli olabilir. Genetik danışmanlık, etkilenen bireyler ve aileleri için faydalı olabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir