Toksik Şok Sendromu Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Toksik Şok Sendromu, birçok semptomu olan nadir bir multisistem hastalığıdır. Staphylococcus aureus bakterisi tarafından üretilen ve salgılanan bir toksinden kaynaklanır. Toksik Şok Sendromunun semptomları arasında ani yüksek ateş, mide bulantısı, kusma, ishal, anormal derecede düşük kan basıncı (hipotansiyon) ve kötü bir güneş yanığına benzeyen karakteristik bir deri döküntüsü yer alabilir. 

Haber Merkezi / Toksik Şok Sendromu vakalarının çoğu adet gören kadınlarda tampon kullanımıyla bağlantılı olarak ortaya çıkar. Diğer vakalar, postoperatif yara enfeksiyonları, nazal tampon veya diğer faktörlerle ilişkili olarak ortaya çıkabilir.

Belirtileri

Toksik Şok Sendromunun semptomları aniden başlar ve genellikle yüksek ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı (farenjit), göz aklarının iltihaplanması (konjonktivit), kas ağrıları ve ağrıları (kas ağrısı) ve/veya aşağıdakiler gibi bazı sindirim semptomlarını içerir: mide bulantısı, kusma ve bol sulu ishal. 

Merkezi sinir sisteminin tutulumu da yaygındır ve halsizlik, baş dönmesi, konfüzyon ve/veya oryantasyon bozukluğu ile karakterize edilebilir. Karakteristik bir “güneş yanığı benzeri” deri döküntüsü tipik olarak başlangıcından birkaç saat sonra gelişir ve daha sonra deride, özellikle avuç içi ve ayak tabanlarında pul pul dökülme ve soyulma (pullanma) oluşur.

Şiddetli vakalarda, kan basıncı vücut dokularına yetersiz kan temini (şok) ile birlikte tehlikeli derecede düşebilir (hipotansiyon). Ek komplikasyonlar arasında böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği, kalp fonksiyon bozukluğu, yetişkin solunum sıkıntısı sendromu ve/veya diğer anormallikler yer alabilir.

 Yetişkin solunum sıkıntısı sendromu, nefes darlığı (dispne), anormal derecede hızlı nefes alma ve dolaşımdaki kanda yetersiz oksijen seviyeleri ile karakterizedir. Toksik Şok Sendromunun erken teşhisi ve uygun tedavisi yapılmazsa, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Nedenleri

Toksik Şok Sendromu (TSS), belirli suşların (özellikle faj grubu I) ürettiği toksinlerin (“toksik şok sendromu toksin-1” [TSST-1], enterotoksin B, enterotoksin C gibi) neden olduğu nadir bir akut multisistemik hastalıktır. bakteri Staphylococcus aureus (S. aureus).

TSS, yüksek oranda emici tampon kullanan adet gören kadınlarda en yaygın olanıdır. Kanıtlar, toksin salgılayan S. aureus suşlarının varlığında (yani kolonizasyon) tamponların uzun süreli kullanımının, uterus veya vajinal astardaki küçük kesikler yoluyla kan dolaşımına girebilen toksin üretimini artırabileceğini düşündürmektedir.

Ayrıca adet görmeyen veya tampon kullanmayan kadınlarda da TSS görülebilir. Bu tür “menstrüal olmayan TSS”, toksin salgılayan S. aureus suşlarının vajinal kolonizasyonuna ve vajinal kontraseptif cihazların (örn. diyaframlar, kontraseptif süngerler) kullanımı gibi bazı ilgili faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir; vajinal enfeksiyon; doğum veya doğumu takip eden dönem (örneğin saatler ila birkaç hafta) (doğum sonrası durum); veya diğer faktörler. Adet dışı TSS, ameliyat sonrası yaralarla bağlantılı olarak kadınlarda, erkeklerde veya çocuklarda da görülebilir; burun tamponu; yanıklar; belirli cilt enfeksiyonları; nefes borusu (tracheitis), sinüsler (sinüzit), akciğerler (pnömoni) veya kemik veya kemik iliği (osteomiyelit) gibi diğer inflamatuar durumlar; “grip” (influenza); veya diğer faktörler.

Teşhisi

Toksik Şok Sendromu (TSS) tanısı, klinik ve laboratuvar kriterleri ile tanımlanmıştır. Etkilenen derinin soyulması (deskuamasyon) ile ilişkili olarak üç veya daha fazla kriter karşılanırsa veya deskuamasyon yokken beş veya daha fazla kriter karşılanırsa TSS olası kabul edilir. 

Kriterler şunları içerir: ateş; özellikle avuç içlerinde ve ayak tabanlarında olası soyulma (deskuamasyon) ile birlikte döküntü; düşük kan basıncı (hipotansiyon); üç veya daha fazla organ sisteminin tutulumu (yani, sindirim [mide-bağırsak], kas, müköz membranlar, böbrekler, karaciğer, kan ve/veya beyin ve omurilik [merkezi sinir sistemi]). ve bulaşıcı hastalıklar Rocky Mountain Benekli Ateşi, Leptospirosis ve Kızamık için kan testlerinin negatif sonuçları.

Tedavisi

Toksik Şok Sendromu (TSS) olan kişiler, uygun yoğun tedavi için derhal hastaneye yatırılmalıdır. Hastalık yönetimi, agresif intravenöz sıvı ve elektrolit replasmanı ve uygun olduğu şekilde diğer destekleyici bakım önlemlerini gerektirir. Vajinal muayene ayrıca kadınlarda tampon veya vajinal kontraseptif cihazı çıkarmak ve S. aureus bakterisinin olası izolasyonu için vajinadan ve rahim boynundan (serviks) küçük doku örnekleri (kültürler) toplamak için de gereklidir. Adet dışı TSS’de önlemler, fokal yara bölgelerinden kültür alınmasını ve uygun şekilde temizlenmesini ve tedavi edilmesini içerebilir.

Ek olarak, TSS’li bireylerde tedavi tipik olarak, muhtemelen klindamisin ile kombinasyon halinde nafsilin veya oksasilin gibi beta-laktamaz dirençli antistafilokokal antibiyotiklerin intravenöz uygulamasını içerir. Bazı durumlarda diğer uygun antibiyotik rejimleri gerekebilir. Bu tür antibiyotik tedavisi, TSS’nin nüksetmesini önlemede önemlidir. Aşırı şiddetli vakalarda tedavi, belirli antikorların (intravenöz immün globulinler) konsantre preparatlarının infüzyonunu içerebilir.

Menstrüel TSS’yi önlemek için tamponlar yalnızca aralıklı olarak kullanılmalı ve sık sık değiştirilmelidir. Süper emici markalardan da kaçınılmalıdır. Tampon kullanan kadınlar, TSS semptomlarının farkında olmalı ve ortaya çıkarsa derhal tıbbi yardım almaları önerilmelidir. Ek olarak, adet TSS’nin tekrarını önlemeye yardımcı olmak için tamponlardan kaçınmak önemlidir.

Yukarıda belirtildiği gibi (bkz. “Nedenler”), bazı vajinal kontraseptif cihazların kullanımıyla ilişkili olarak TSS de bildirilmiştir. Bu tür doğum kontrol yöntemlerini kullanan kadınların, riski en aza indirmeye ve doğru kullanımı sağlamaya yardımcı olmak için tüm paket talimatlarını dikkatlice takip etmeleri ve sorularını ve endişelerini doktorları ve eczacıları ile paylaşmaları konusunda uyarılır. Bu bozukluğun diğer tedavisi semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir