Serpijinöz Koroidit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Serpijinöz Koroidit, tümü retina ve koroidin iltihaplanmasını içeren ve gözün arka iç kısmında (fundus) beyaz noktaların ortaya çıkmasıyla tanımlanan beyaz nokta sendromları olarak adlandırılan bir gruptaki koşullardan biridir. 

Haber Merkezi / Serpijinöz Koroidit, göz yüzeyinin iki katmanını (retinal pigment epiteli ve koriokapillaris) içeren düzensiz şekilli (serpijinöz) lezyonlarla karakterize, nadir görülen, tekrarlayan bir göz bozukluğudur. Retinanın belirli bir alanı (makula) hasar görmedikçe hiçbir belirti görülmez.

Bir veya iki gözde ani, ağrısız görme azalması, Serpijinöz Koroiditin ilk belirtisi olabilir. Hastalar ayrıca görme alanında kör boşluklar (skotomata) veya ışık parlaması hissi (fotopsi) fark edebilir. Her iki göz de sıklıkla etkilenir, ikinci gözde birinci gözden haftalar ila yıllar sonra lezyon gelişmeyebilir. Serpijinöz Koroiditin kesin nedeni bilinmemektedir.

Serpijinöz Koroidit, gözün iki tabakasını (retinal pigment epiteli ve koriokapillaris) etkileyen tekrarlayan lezyonlarla karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Retina, sekiz katmandan oluşan göz küresinin ışığa duyarlı iç kaplamasıdır. Bu tabakaların yedisinde sinirler, bir tabakasında ise pigmentasyon (retina pigment epiteli) bulunur. Koroid, gözün içindeki retina ile gözün dışındaki “beyaz” kısım (sklera) arasında yer alan damarlı bir zardır. Choriocapillaris, koroidin retinanın yanındaki tabakasıdır.

Lezyonlar genellikle gözün arkasında, optik sinir (optik disk) bağlantısının yakınında başlar ve daha sonra göz tabakaları boyunca herhangi bir yöne yayılabilir. Lezyonlar başka yerlerde de başlayabilir ve optik diske doğru yayılabilir. Bozukluğun iki aşaması vardır: lezyonların geliştiği ve/veya yayıldığı akut aşama ve hastalığın ilerlemediği ancak etkin olmayan lezyonların yara izine, doku kaybına (atrofi) ve/veya pigment kümelenmesine yol açtığı kronik aşama. Nüksler genellikle eski lezyonların bıraktığı skar dokusunda başlar.

Serpijinöz Koroidit belirtileri, yalnızca retinanın belirli bir alanı (makula) hasar gördüğünde ortaya çıkar. Bir gözde merkezi görmede ani, ağrısız bir azalma, hastalığın ilk fark edilen belirtisi olabilir. Bulanık merkezi görüş ve/veya bir şeyin merkezi görüşü engellediği hissi (pozitif skotom) karakteristik semptomlardır. Her iki göz de genellikle etkilenir, ancak ikinci göz birinci gözden haftalar ila yıllar sonra lezyon geliştirmeyebilir. Merkez görüşün dışındaki görüş (çevresel) çoğu durumda normal kalır. Nüksler bu durum için yaygındır.

Küçük liflerden ve kan damarlarından oluşan bir zar (subretinal neovasküler membran) koryokapillaristen büyüyebilir ve Serpiginöz Koroiditli bazı kişilerde görme bozukluğuna ve/veya bulanıklığa neden olabilir. Neovasküler bir zar, retinanın maküler bölgesini etkilerse, merkezi görme kaybı meydana gelebilir.

Serpijinöz Koroiditin kesin nedeni bilinmemektedir. Semptomlar, retinanın kısa dalga boylu ışığı emen kısmına (maküler bölge) zarar veren lezyonlar nedeniyle gelişir. Lifler ve kan damarlarından oluşan bir zar (subretinal neovasküler zar) gelişip maküler bölgeye hareket ederse görme kaybı da oluşabilir.

Tıbbi literatürde, anormal bir bağışıklık tepkisinin gözün kan damarlarında iltihaplanmaya (lokalize vaskülit) neden olabileceği ve Serpijinöz Koroiditin gelişmesine yol açabileceği öne sürülmüştür. Bazı bilim adamları, bozukluğun göz zarlarında bozulmuş kan dolaşımından biri olduğunu öne sürüyorlar. Etkilenen birkaç kişinin alışılmadık çeşitlilikte kimyasallara kronik olarak maruz kaldığı bildirilmiştir.

Serpijinöz Koroiditin teşhisi, klinik değerlendirme ve elektroretinografi, elektro-okülografi ve/veya floresan anjiyografi gibi özel oftalmolojik muayenelerle konulabilir. Gözün koroid ve retinal pigment epiteli zarlarının yaygın şekilde erimesi (atrofi), pigment kümelenmesi ve/veya retina altında fibröz doku birikintileri karakteristik bulgulardır.

Hastalığın durumunu izlemek ve neovasküler membran gelişiminin erken saptanmasına izin vermek için Serpiginous Choroiditis’li kişiler için periyodik klinik muayeneler önerilir. Kripton veya argon lazer tedavileri, Serpiginous Choroiditis ile ilişkili neovasküler membranların ilerlemesini durdurabilir.

Retina foveası etkilenmedikçe tedavi endike değildir. Fovea söz konusu olduğunda, anti-inflamatuar ilaç önerilir. Görme yardımcıları ve/veya özel ekipman (örn. kapalı devre televizyon), Serpiginous Choroiditis ile ilişkili görme bozukluğunu gidermeye yardımcı olabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir