Serebral Kreatin Eksikliği Sendromları Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Serebral kreatin eksikliği sendromları (CCDS), kreatin oluşumunu veya taşınmasını kesintiye uğratan kreatin metabolizmasının doğuştan gelen hatalarıdır. Vücuttaki tüm hücrelere adenozin trifosfat (ATP) enerjisini sağlamak için kreatin gereklidir. Kreatin, kas ve beyin gelişimi için gerekli olan yüksek enerji seviyelerini sürdürmek için gereklidir.

Haber Merkezi / CCDS’nin şiddeti hastadan hastaya değişir. Küresel gelişimsel gecikmeler, bu bozuklukları olan tüm çocukları etkiler ve diğer belirtilerden önce ortaya çıkan ilk belirti olabilir. Konuşma gecikmesi özellikle şiddetli olabilir ve etkilenen tüm çocuklarda mevcuttur. Değişken şiddette zihinsel yetersizlik tipik olarak tüm büyük çocuklarda ve yetişkinlerde mevcuttur.

Ek belirtiler arasında nöbet bozuklukları, kas güçsüzlüğü, davranış bozuklukları, otizm benzeri davranışlar, hareket bozuklukları, mide-bağırsak sorunları ve gelişememe yer alabilir.

Kreatin taşıyıcı kusuru (CTD): CTD, kreatin taşıyıcı gen SLC6A8’deki bir değişiklikten (mutasyon veya varyant) kaynaklanır . Bu varyant, kreatinin beyine ve kasa taşınmasında bir tıkanıklığa neden olur. CTD en yaygın CCDS’dir. Etkilenen bireyler, MR spektroskopisinde serebral kreatin eksikliği, normal GAA, ancak idrarda yüksek kreatin: kreatinin oranı gösterebilir. Bireyler tipik olarak zihinsel engeller ve ciddi ifade edici konuşma gecikmeleri, nöbetler ve otistik davranışlarla karşımıza çıkar. Tanı yaşı 2 ila 66 yaş arasında değişmektedir ve bu da yaşam beklentisinin normal olabileceğini göstermektedir.

CTD için kalıtım modeli X bağlantılıdır. X’e bağlı genetik bozukluklar, X kromozomunda çalışmayan bir genin neden olduğu ve çoğunlukla erkeklerde görülen durumlardır. X kromozomlarından birinde çalışmayan bir gen bulunan dişiler, bu bozukluğun taşıyıcılarıdır. Taşıyıcı dişiler genellikle semptom göstermezler çünkü dişilerde iki X kromozomu vardır ve sadece biri çalışmayan geni taşır. Erkeklerin annelerinden miras kalan bir X kromozomu vardır ve eğer bir erkek, çalışmayan bir gen içeren bir X kromozomunu miras alırsa, hastalığa yakalanır.

X’e bağlı bir bozukluğun kadın taşıyıcıları, her hamilelikte kendileri gibi taşıyıcı bir kız çocuğuna sahip olma şansı %25, taşıyıcı olmayan bir kız çocuğuna sahip olma şansı %25, hastalıktan etkilenen bir erkek çocuk sahibi olma şansı ve %25’tir. Etkilenmemiş bir erkek çocuğa sahip olma şansı %25.

X’e bağlı bozukluğu olan bir erkek üreme yeteneğine sahipse, çalışmayan geni taşıyıcı olacak tüm kızlarına geçirecektir. Bir erkek, X’e bağlı bir geni oğullarına geçiremez çünkü erkekler, erkek yavrulara her zaman X kromozomları yerine Y kromozomlarını aktarır.

Guanidinoasetat metiltransferaz eksikliği (GAMT): GAMT eksikliği , guanidinoasetatı kreatine dönüştüren enzimi kodlayan GAMT genindeki bir varyantın neden olduğu, kreatin eksikliğine ve guanidinoasetat (GAA) birikimine neden olan bir durumdur . Kreatin eksikliğine ek olarak guanidinoasetat (nörotoksik olan) yükselmesi nedeniyle üç CCDS’nin en şiddetlisidir. Etkilenen bireylerde MR spektroskopide serebral kreatin eksikliği ve plazmada yüksek GAA vardır. GAMT eksikliği olan kişilerde tipik olarak ciddi zihinsel engeller, nöbet bozuklukları ve otistik davranışlar görülür. Semptomların başlangıcı 3 ay ile 3 yaş arasındadır.

GAMT için kalıtım modeli otozomal resesiftir. Resesif genetik bozukluklar, bir birey her bir ebeveynden çalışmayan bir gen miras aldığında ortaya çıkar. Bir birey, hastalık için bir çalışan gen ve bir çalışmayan gen alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olur, ancak genellikle semptom göstermez. Taşıyıcı iki ebeveynin her ikisinin de çalışmayan geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışma genleri alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Arginin: glisin amidinotransferaz eksikliği (AGAT): AGAT eksikliği, kreatin üretiminin ilk basamağını bozar ve kreatinin hemen öncüsü olan guanidinoasetat oluşumunun azalmasına neden olur. GATM genindeki varyantlar, vücudun kreatin üretimini bozar. Üç CCDS’den AGAT en az bildirilenidir. Etkilenen bireyler, MR spektroskopisinde serebral kreatin eksikliği ve plazmada düşük GAA gösterebilir. AGAT’lı kişiler tipik olarak hafif ila orta derecede zihinsel engellerle başvururlar. AGAT için kalıtım modeli otozomal resesiftir.

CCDS taraması non-invazivdir. Kreatin (Cr), guanidinoasetat (GAA) ve kreatinin (Crn) konsantrasyonlarını ölçerek her üç CCDS tipi için hem idrarda hem de plazmada test yapılması önerilir. Bir CCDS teşhisini doğrulamak için belirli genler için takip genomik testi ve spektroskopi ile beyin MRG’si istenebilir. GAMT eksikliği ayrıca önerilen tek tip yenidoğan tarama panelinin bir parçasıdır ve onu benimseyen eyaletlerde çocuklar doğumda tespit edilebilir.

CCDS teşhisi konulan bireyler, bir uzman ekibinin koordineli çabalarını gerektirir. Kapsamlı bir tedavi yaklaşımı sağlamak için bir çocuk doktoru veya yetişkin birinci basamak hekimi, nörolog, genetikçi, diyetisyen ve metabolik bozukluklara aşina bir doktorun birlikte çalışması gerekebilir. Mesleki, konuşma ve fizyoterapistler, davranış problemlerini ele almak için gelişimsel engelleri ve davranış terapisini tedavi etmek için gerekli olabilir.

Tedaviler her CCDS hastasına göre değişir. Oral takviye, GAMT ve AGAT için erken başlanırsa kullanılabilir ve etkilidir. Bugüne kadar, bu tür bir tedavinin BDH’li bireylerde sonuçları iyileştirdiği gösterilmemiştir. CTD için ek tedaviler araştırılmaktadır.

GAMT ve AGAT’lı bireylerde beyindeki ve diğer dokulardaki kreatin seviyelerini yenilemek için oral kreatin monohidrat verilir. GAMT’li bireylerde toksik guanidinoasetat düzeylerini azaltmak için düşük arginin/protein diyeti, L-ornitin takviyesi ve sodyum benzoat kullanılır. Kreatin monohidrat, L-arginin, glisin ve betain ile tedavi edildiğinde KDH’li bir grup birey için bazı klinik faydalar olabilir. Kreatin monohidrat ile tedavi edilen CCDS hastalarında, kreatinle ilişkili olası böbrek hastalığını (nefropati) saptamak için rutin bir böbrek fonksiyonu ölçümü düşünülmelidir.

GAMT ve AGAT’li hastalarda semptomların ilk belirtilerinde erken tedavi, hastanın yaşam kalitesini artırmada etkilidir. GAMT veya AGAT’lı bireylerin yeni doğan kardeşlerinde tedavinin hastalık tezahürünü önlediği gösterilmiştir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir