Dikkat Çeken Anket: AK Parti’ye Oy Veren Her 3 Kişiden 1’i Partisini Başarılı Bulmuyor

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AK Parti’ye oy veren seçmenlerin yüzde 36’sının partilerini Türkiye’yi yönetme konusunda başarılı bulmadığı ortaya çıktı. AK Parti, yerel seçimlerde yüzde 35,48 almıştı.

AK Parti, yerel seçimlerde büyükşehir belediyelerinden 12, il belediyelerinden 12, ilçe belediyelerinden 359 ve belde belediyelerinden 124 olmak üzere toplamda 507 belediye başkanlığı kazandı.

Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi (S PSM) tarafından 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne ilişkin önemli bir araştırma yayımlandı. 1291 kişinin katılımıyla online olarak gerçekleştirilen araştırma, seçimler sonrası en çok tartışma konusu olan “katılım oranlarına” dair seçmen algısını ölçmeyi amaçladı.

Araştırmanın dikkat çekici bulguları şunlar:

Seçmenlerin yüzde 51,4’ü CHP’ye, yüzde 18,7’si AK Parti’ye, yüzde 15,3’ü DEM Parti’ye oy verirken, yüzde 10,7’si ise oy kullanmadığını belirtti.

Oy kullanmayanların yüzde 30,4’ü “partimin yanlış tutumlarından kaynaklı”, yüzde 21,7’si “gerek duymadım”, yüzde 13’ü “şehir haricinde olduğum için”, yüzde 12,4’ü “alternatifler arasında tercih yapmamak için”, yüzde 10,9’u “sağlık sorunlarımdan kaynaklı”, yüzde 10,2’si “mevcut düzeni meşrulaştırmamak için”, yüzde 1,4’ü ise “adil bulmadığım önseçimlerden kaynaklı” oy kullanmadığını ifade etti.

Araştırmaya katılanlarda İYİ Parti’ye oy veren seçmen bulunmaması dikkat çekti.

Seçim sonuçlarına göre belediye başkanlığı seçimlerinde oy verilen partinin başarılı bulunma oranı yüzde 52,4 iken, yüzde 12,9’u “başarılı bulmadığını”, yüzde 23,3’ü ise “kısmen başarılı bulduğunu” belirtti.

AK Parti’ye oy veren katılımcıların yüzde 36’sı partisini başarılı bulmadığını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 50,5’i en çok AK Parti seçmeninin seçime katılmadığını düşündüğünü dile getirdi.

Türkiye geneli katılımın düşük olduğunu düşünen görüşmecilerin yüzde 42,1’i AK Parti’nin, yüzde 14,9’u ise “bütün partilerin seçmenlerinin” daha az katılım gösterdiğini savundu.

Araştırmaya katılanların yüzde 62,3’ü kendi kentlerinde seçmen katılımının düşük olduğunu düşünürken, yüzde 15’i “ekonomik kriz”, yüzde 12,7’si “partilere olan tepkilerden dolayı”, %9,5’i “siyasetin çözüm üretememesi”, yüzde 7,2’si “aday profillerinden kaynaklı”, yüzde 6,4’ü ise “parti yönetimlerinin yaklaşımlarından kaynaklı” olarak seçime katılmama sebeplerini sıraladı.

Bu araştırma, 31 Mart Yerel Seçimleri’nde seçmenlerin oy verme tercihleri ve katılım oranları ile ilgili önemli bilgiler sunmaktadır. Özellikle AK Parti’ye oy veren seçmenlerin önemli bir kısmının partisinden memnun olmadığını ve katılım oranlarının düşük olduğunu gösteren bulgular, önümüzdeki seçimler için de dikkat çekici ipuçları vermektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir