Opsoklonus Miyoklonus Ataksi Sendromu Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Opsoklonus miyoklonus ataksi sendromu (OMAS), sıklıkla bağışıklık sisteminin kanserli bir tümöre (paraneoplastik etiyoloji) tepki vermesinden kaynaklanan inflamatuar bir nörolojik hastalıktır.

Haber Merkezi / İlişkili oküler, motor, davranışsal, uyku ve dil bozukluklarıyla karakterizedir. Başlangıç ​​genellikle ani, sıklıkla şiddetlidir ve kronikleşebilir.

OMAS’ın bileşen özellikleri arasında hem yatay, hem dikey hem de çapraz yönlerde tekrarlanan, rastgele ve hızlı göz hareketleri (opsoklonus); dengesiz yürüyüş veya ayakta durma ve yürüme yeteneğinin kaybı (ataksi); Kol ve bacaklardaki çeşitli kaslarda kısa, tekrarlanan, şok benzeri spazmlar (miyoklonus) veya el kullanımını engelleyen titreme.

Aşırı sinirlilik, teselli edilemeyen ağlama, azalmış ve parçalanmış uyku (uykusuzluk) ve öfke atakları dahil olmak üzere davranış ve uyku bozuklukları yaygındır. Konuşmayı ifade etmede zorluk (dizartri), bazen konuşma ve dilin tamamen kaybıyla birlikte ortaya çıkabilir. Kas tonusunun azalması (hipotoni) ve kusma gibi ek semptomlar da yaygındır.

Küçük çocuklarda OMS’nin en yaygın nedeni paraneoplastiktir. Küçük, çoğunlukla gizli bir tümör muhtemelen bağışıklık sistemini sinir sistemine saldırmaya teşvik eder, bu da tümörü kontrol edebilir ve hatta gerilemesine neden olabilir. Tümörler beyinde değil, vücudun diğer bölgelerinde, genellikle göğüste veya karındadır.

Etkilenen küçük çocukların %50-80’inde, OMS ile ilişkili semptomlardan embriyonik sinir hücrelerinden oluşan bir tümör (nöroblastoma veya ganglionöroblastoma) sorumludur. Etkilenen diğer bireylerde, bozukluk ‘idiyopatik’ olarak tanımlanmış veya çoğunlukla viral enfeksiyonlara atfedilmiştir. Ancak spontan tümör gerileme oranının yüksek olması, tümörün daha aranmadan gitmiş olabileceği anlamına gelir.

Daha büyük çocuklarda veya gençlerde viral enfeksiyonlar OMAS’ın en sık görünen nedenidir. Erişkinlerde paraneoplastik etiyoloji daha sık görülür ve çoğunlukla akciğer veya meme kanserine bağlıdır. Tümörleri biyolojik olarak aktif olmayan ve sıklıkla iyi huylu olan bebeklerde ve küçük çocuklarda paraneoplastik OMAS’ın aksine, yetişkinlerdeki tümörler genellikle kötü huyludur ve sıklıkla yayılır.

Tanı kliniktir; Antijen tanımlanamadığı için henüz tanısal bir test yoktur. ‘Dans eden gözlerin’ varlığı, şok benzeri kas spazmları ve özellikle sinirlilik eşliğinde yürüme bozukluğu, bu sendromun son derece güvenilir göstergeleridir. Çocuklarda bir tümörü tespit etmek için ya oral ve IV kontrastlı BT taraması ya da boyun, göğüs, karın ve pelvisin gadolinyumlu MRI yapılması gerekir.

PET taraması genellikle OMAS’lı yetişkinlerde diğer gizli tümörleri ararken yapılır. Ayrıca nöroinflamasyonu tespit etmek için omurilik musluğu gereklidir. Enfeksiyona yönelik rutin testlerin yanı sıra önerilen BOS çalışmaları, BOS’ta B hücreleri tarafından salgılanan antikorları arayan oligoklonal bantları (eşleştirilmiş serum örneğiyle birlikte) içeren “MS paneli” olarak adlandırılan çalışmaları içerir.

Ayrıca, immünfenotipleme kullanılarak yapılan BOS lenfosit alt grup analizi (akış sitometrisi), OMAS hastalık aktivitesinin paha biçilmez bir biyolojik belirteci olan CSF CD 19+ B hücrelerinin sıklığının arttığını ortaya koymaktadır. OMAS’lı bazı çocuklarda otoantikorlar araştırma laboratuvarlarında tespit edilmiştir, ancak ticari otoantikor testleri uygun maliyetli değildir ve en iyisi atipik vakalara yöneliktir.

OMAS tedavisinin amacı, kalıcı tam nörolojik remisyon elde etme hedefiyle erken ve agresif immünoterapidir. Tümör mevcutsa cerrahi rezeksiyon standarttır. Küçük çocuklardaki tümörler genellikle düşük evreli nöroblastomlar veya ganglionöroblastomlardır (evre I veya II) ve tümör kemoterapisi veya radyasyon tedavisi genellikle endike değildir.

Ancak tümör rezeksiyonu genellikle OMAS için yeterli klinik fayda sağlamaz. Tedavi için kullanılan ilaçların sırası konusunda bir fikir birliği yoktur: Avrupa’daki merkezler, tek bir ajanla başlayıp başarılı olmazsa diğerlerini ekleyerek adım adım bir yaklaşım izleme eğilimindedir. Kuzey Amerika merkezleri genellikle daha agresif bir yaklaşım benimsiyor.

Genellikle en az 1-2 yıl süren OMAS tedavisi, tanı konulduktan sonra mümkün olan en kısa sürede kombine immünoterapileri içermelidir. Kuzey Amerika’da, IVIg ve rituximab ile birlikte darbe doz kortikosteroidlerin (IV veya oral) veya yüksek doz ACTH’nin (kortikotropin) başlangıç ​​kullanımını içeren üç ajanlı bir protokol, orta derecede şiddetli ve ciddi vakalar için en iyi belgelenmiş sonuçlara sahiptir.

Rituksimab, B hücrelerine (anti-CD20) karşı monoklonal bir antikordur. Hemen hemen tüm hastalar (%80-90) bu tedaviyle iyileşme gösterir ancak sürekli iyileşmenin sürdürülmesi, ek tedavi ve çok kademeli olarak tedavinin kesilmesini gerektirebilir. Zamanla, günlük oral kortikosteroidler veya ACTH tedavisi, özellikle kilo alımı, hipertansiyon ve kemik yoğunluğunda azalma gibi dikkatle izlenmesi gereken kortizol ile ilişkili önemli yan etkilere neden olabilir.

Hafif ve orta dereceli vakalarda ACTH yerine aylık darbe dozunda deksametazon bir seçenektir. Prednizolon tipi oral steroidlerin kullanımı genellikle önerilmemektedir çünkü bunlar pediatrik OMAS için steroidler arasında en az etkili olanlardır. OMAS nüksleri için düşük doz IV siklofosfamid (3-6 kür) veya tekrarlanan rituksimab kürleri (1-2 kür) verilir. Oral haftalık metotreksat, kronik nüksetmede yararlı bir steroid koruyucu olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir