Norrie Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Norrie hastalığı, doğumda veya görmeyi tehdit eden ve ciddi görme bozukluğuna veya görme kaybına yol açabilen retina dekolmanı gibi bir göz lezyonunun ortaya çıkmasından birkaç hafta sonra görme kaybıyla karakterizedir.

Haber Merkezi / Norrie hastalığı çoğunlukla erkeklerde görülür, ancak kadınlarda daha hafif semptomlar görülebilir. Norrie hastalığı çocukluk ve ergenlik boyunca ilerleyicidir. Aynı ailedeki bireyler arasında bile farklılık gösterse de, bazı kişilerde ek belirtiler ortaya çıkabilir. Etkilenen erkeklerin çoğunda, yıllar içinde ilerleyen işitme kaybı gelişir. Bazıları gelişimsel gecikmeler, zihinsel engeller veya davranışsal sorunlar gibi bilişsel anormallikler sergileyebilir.

Norrie hastalığı, NDP genindeki değişiklik (mutasyon) nedeniyle ortaya çıkan, X’e bağlı nadir bir genetik hastalıktır . NDP gen mutasyonları bir dizi retinopatiyle ilişkilidir ve Norrie hastalığı en şiddetlisidir. NDP gen mutasyonlarının neden olabileceği daha az şiddetli retinopatiler arasında kalıcı hiperplastik primer vitreus (PHPV), X’e bağlı ailesel eksüdatif vitreoretinopati (X’e bağlı-FEVR) ve bazı prematüre retinopatisi (ROP) ve Coats hastalığı vakaları yer alır. aile içinde bile bireyler arasında farklılık gösterebilir.

Norrie hastalığının ana semptomu, doğumdan önce meydana gelen ve doğumda (konjenital) veya erken bebeklik döneminde, genellikle 3 aylıkken körlüğe neden olan retinal dejenerasyondur. Bu bozukluktaki görme kaybı, gözlerin arkasını kaplayan sinir hücrelerinden oluşan ince tabaka olan nöroretinanın anormal gelişimi ile karakterize edilir. Nöroretina ışığı algılar ve onu sinir sinyallerine dönüştürür ve bunlar daha sonra optik sinir aracılığıyla beyne iletilir.

Norrie hastalığında retina, alttaki destek dokudan ayrılır (retina dekolmanı). Bu, merceğin arkasındaki gözün arkasında, tümörle (psödoglioma) karıştırılabilecek grimsi sarı bir kitlenin gelişmesine neden olur. Bu kitle olgunlaşmamış retina hücrelerinden oluşur ve doğumdan birkaç gün sonra ortaya çıkabilir veya haftalar veya aylar sonrasına kadar fark edilmeyebilir. Bu kitle göz merceğinin arkasında yer alır, böylece bazı anlık aydınlatmalarda gözbebekleri beyaz görünür, bu durum lökokori veya “kedi gözü” refleksi olarak bilinir.

Etkilenen çocukların gözleri ek ilerici değişikliklerden geçer. Etkilenen bir bebeğin göz mercekleri başlangıçta şeffaf olabilir. Sonunda, ışığın içinden geçtiği mercekte bulanıklaşma (opaklık) gelişebilir; bu, katarakt olarak bilinen bir durumdur. Buna ek olarak, bozukluk ilerledikçe göz küresinde küçülme (ftizis ampuli) meydana gelebilir ve bu genellikle 10 yaş civarında belirgindir. Daha sonra lensler genellikle katarakt nedeniyle tamamen kapatılır.

Ayrıca, gözler doğumda anormal derecede küçük olabilir (mikroftalmi), gözbebekleri genişleyebilir (genişleyebilir) ve gözlerin renkli kısmı (irisler) az gelişmiş olabilir (hipoplazi) ve merceğe yapışabilir (arka sineşi) veya korneaya (ön sineşi). Gözdeki korneanın arkasındaki ve irisin önündeki boşluk (ön oda) anormal derecede sığ olabilir ve gözün çıkış yolları tıkanabilir (tıkanabilir), bu da göz içi basıncın artmasına (göz içi basıncı) neden olabilir. son derece acı verici. Bu duruma sahip kişilerin %80-99’unda görülen Norrie hastalığının diğer belirtileri yüz özelliklerinde bulunabilir. Bunlar arasında anormal derecede yakın gözler (hipotelorizm), derine yerleştirilmiş gözler, dar bir burun köprüsü ve normalden daha büyük kulaklar (makrotia) yer alır.

Norrie hastalığı olan bireylerin çoğunda kokleadaki (iç kulak) vasküler anormalliklere bağlı olarak ilerleyici işitme kaybı gelişir. İşitme kaybı genellikle erken çocukluk döneminde başlar ve ilk başta hafif olabilir ve yavaş yavaş ilerleyebilir. Üçüncü veya dördüncü dekatta önemli fonksiyonel kayıp olabilir ancak genellikle yardımla desteklenebilir. Konuşma ayrımcılığı nispeten iyi korunmuştur. İşitme kaybının gelişimi ve ciddiyeti aynı ailenin üyeleri arasında bile büyük farklılıklar gösterir. Bazı hastalarda işitme kaybı yetişkinliğe kadar gelişmeyebilir.

Norrie hastalığı olan bireylerin yaklaşık yüzde 30-50’si, görme kaybıyla orantısız olan gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmada gecikmeler de dahil olmak üzere bilişsel anormallikler yaşayabilir. Hastalar ayrıca psikoz, saldırgan davranış ve bilişsel gerileme gibi davranışsal sorunlar da gösterebilir. Hastaların %20-30’unda zihinsel engellilik rapor edilmiştir. Demans nadirdir ancak geç yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilir.

Norrie hastalığı bazı kişilerde periferik kan damarlarının hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Hastalarda venöz staz ülseri olduğu rapor edilmiştir. Daha karmaşık moleküler genetik vakalarda ( NDP gen silinmesi), nöbetler, büyüme başarısızlığı ve endokrin anormallikleri gibi başka klinik özellikler ortaya çıkabilir.

Norrie hastalığı, X kromozomunda bulunan NDP geninin mutasyonuna bağlı olarak ortaya çıkar . NDP geni , hücre ve doku gelişiminde rol oynayan, norrin olarak bilinen bir proteini kodlar. Kan damarlarının (anjiyogenez), özellikle retinaya ve iç kulağın kokleasına kan sağlayan damarların düzgün gelişimi için gerekli olduğuna inanılmaktadır. Norrin, hücre gelişimi ve uzmanlaşmasına katkıda bulunan Wnt kaskad yolunun kıvrımlı-4 reseptörü için önemli bir liganddır. NDP genindeki mutasyonlar proteinin düzgün çalışmasını engelleyebilir.

Norrie hastalığı X’e bağlı resesif bir şekilde kalıtsaldır. X’e bağlı resesif genetik bozukluklar, X kromozomu üzerindeki anormal bir genin neden olduğu durumlardır. X kromozomlarından birinde hastalık geni bulunan kadınlar bu bozukluğun taşıyıcılarıdır, yani kromozomu çocuklarına aktarabilirler. Taşıyıcı dişiler genellikle bozukluğun semptomlarını göstermezler çünkü fonksiyonel X kromozomu hastalığın semptomlarını maskeleyecektir.

Erkeklerde annelerinden miras kalan yalnızca bir X kromozomu vardır. Aldıkları aktarılan X kromozomu bir hastalık geni içerdiğinde, hastalığı geliştireceklerdir. X’e bağlı bozuklukları olan erkekler, hastalık genini taşıyıcı olacak kızlarının tümüne aktarır, ancak oğullarından hiçbirine aktaramaz. X’e bağlı bir bozukluğun kadın taşıyıcıları, her hamilelikte kendileri gibi taşıyıcı bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, taşıyıcı olmayan bir kız çocuğuna sahip olma şansına %25, hastalıktan etkilenen bir oğula sahip olma şansına sahiptir ve %25 şansa sahiptir. etkilenmemiş bir oğul sahibi olma şansı %25’tir.

Mutasyona uğramış bir NDP geninin tek bir kopyasına sahip olan heterozigot dişiler , nadiren görme bozukluğu gibi ND semptomlarından bazılarını sergileyebilir.

Ayrıntılı bir hasta geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve karakteristik bulguların tanımlanmasına dayanarak Norrie hastalığının tanısından şüphelenilir. X’e bağlı kalıtımı destekleyen bir aile öyküsü olabilir. Tanı için biyokimyasal veya fonksiyonel testler mevcut değildir. Tanı, NDP genindeki bir mutasyonun tanımlandığı moleküler genetik testlerle doğrulanabilir .

Norrie hastalığının tedavisi uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, göz anormalliklerini değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (oftalmologlar), işitme kaybını değerlendiren ve tedavi eden uzmanlar (odyologlar) ve diğer sağlık profesyonellerinin, etkilenen bir çocuğun tedavisini sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. Ağrılı göz tansiyonunun önlenmesi için ışık algısı olmasa bile düzenli takip gereklidir.

Norrie hastalığına sahip bireylerin tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Henüz bir bakım standardı yoktur, ancak erken cerrahi müdahale görmenin bir kısmını koruyabilir. Kataraktları çıkarmak ve retinaları yeniden takmak için ameliyat gerekebilir. Bu çabalar gözbebeklerinin küçülmesini önleyebilir ancak görüşü iyileştirmez. Tam retina dekolmanından daha az olan hastaların tedavisi, erken yaşta yapılması durumunda, görme yeteneğini korumak için ameliyat veya lazer ameliyatını içerir. Göz içi basıncı yani göz içi basıncının giderilmesi ameliyat gerektirebilir. Çok nadiren gözün çıkarılması gerekir. Doğumda tam retina dekolmanı olan hastalar için ameliyat bir seçenek değildir.

İşitme cihazları, işitme kaybı olan bireyler için yararlı olabilir ve genellikle orta veya geç yetişkinlik döneminde başarılı olur. İşitme önemli ölçüde bozulduğunda koklear implant faydalı olabilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Norrie hastalığı olan çocukların en yüksek potansiyellerine ulaşmalarını sağlamak için erken müdahale ve uygun uzmanlık eğitimi önemlidir. Yararlı olabilecek hizmetler arasında özel iyileştirici veya kişiselleştirilmiş eğitim, diğer tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler yer alır. Bireyselleştirilmiş eğitim planları da okul öncesi dönemde uygulamaya konulmalıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir