Irak’ta Eşcinsel İlişki Suç Kapsamına Alındı: 10’dan 15 Yıla Kadar Hapis Cezası

Irak Parlamentosu’nun kabul ettiği ‘Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Yasası’ adlı yasaya yeni yasaya göre; eşcinsel ilişkiye en az 10 yıl, en fazla 15 yıl hapis cezası çarptırılacak.

Our World in Data’ya göre 60’tan fazla ülke eşcinsel ilişkiyi suç sayarken 130’dan fazla ülkedeyse eşcinsel eylemler yasal.

Irak’taki az sayıdaki LGBTİ+ örgütü arasında yer alan IraQueer “Kendi olmanın bir suç olduğu bir dünyaya doğru ilerliyoruz” açıklamasını yaptı.

Açıklamada “Bu yasanın kabul edilmesi birçoğunun şu anda ve gelecekte hayatını karartacaktır. Genç Iraklılar yakalanacak ve hükümet herhangi bir gerekçe olmaksızın onları cezaevine atabilecek veya onlara daha kötü şeyler yapabilecektir” denildi.

Uluslararası Af Örgütünün Irak uzmanı Ras Salaji, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada gelişmenin “bütünüyle korkunç” olduğunu söyledi. Irak’ın “LGBT topluluğuna ayrımcılığı yasalaştırdığını” söyleyen Salaji 30 yıldan eski olan fuhuş yasasında yapılan değişikliğin “temel insan haklarına ağır bir saldırı” olduğunu belirtti.

Irak Parlamentosu eşcinsel ilişkiyi suç sayan ve 10 ila 15 yıl arasında hapis cezası öngören bir yasa tasarısını onayladı. ‘Fuhuş ve Eşcinsellikle Mücadele Yasası’ adını taşıyan yeni yasa uyarınca trans bireyler de bir ila üç yıl arasında hapis cezasına çarptırılabilecek.

Yasayı destekleyenler, bunların ülkedeki dini değerlerin korunmasına yardımcı olacağını söylüyor. Hak grupları ise bu değişikliklerin Irak’ın LGBT bireylere yönelik ihlallerle dolu siciline bir kara leke daha eklediğini söylüyor.

Eşcinselliği veya fuhuşu teşvik edenler, cinsiyet değiştirme ameliyatı yapan doktorlar, “kasıtlı olarak” kadın gibi davranan erkekler ve “eş değiştirme” eyleminde bulunanlar da yeni yasa kapsamında hapis cezasına çarptırılacak.

1980’lerin sonunda kabul edilen fuhuşla mücadele yasasında değişiklik öngören tasarının bir önceki taslağında eşcinsel ilişkiler için idam cezası öngörülmüştü. Ancak ABD ve diğer Batılı ülkelerin itirazı üzerine bu tasarı değiştirilmişti.

Milletvekili Amir al-Maamouri yaptığı açıklamada, yeni yasanın “cinsel sapkınlıkla mücadelede önemli bir adım” olduğunu söyledi.

Değişiklik önergesini veren milletvekili Raed al-Maliki’ye göre yasa tasarısının kabulü Başbakan Muhammed Şia el-Sudani’nin bu ay başındaki ABD ziyareti sonrasına ertelenmişti. Maliki, “Ziyareti etkilemek istemedik. Bu bir iç meseledir ve Irak’ın içişlerine herhangi bir müdahaleyi kabul etmiyoruz” dedi.

Irak’taki az sayıdaki LGBTİ+ örgütü arasında yer alan IraQueer “Kendi olmanın bir suç olduğu bir dünyaya doğru ilerliyoruz” açıklamasını yaptı.

Açıklamada “Bu yasanın kabul edilmesi birçoğunun şu anda ve gelecekte hayatını karartacaktır. Genç Iraklılar yakalanacak ve hükümet herhangi bir gerekçe olmaksızın onları cezaevine atabilecek veya onlara daha kötü şeyler yapabilecektir” denildi.

Uluslararası Af Örgütünün Irak uzmanı Ras Salaji sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada gelişmenin “bütünüyle korkunç” olduğunu söyledi. Irak’ın “LGBT topluluğuna ayrımcılığı yasalaştırdığını” söyleyen Salaji 30 yıldan eski olan fuhuş yasasında yapılan değişikliğin “temel insan haklarına ağır bir saldırı” olduğunu belirtti.

yasa değişikliğine ABD ve İngiltere’den de tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller kabul edilen yasanın “Irak toplumunda en çok risk altında olanları tehdit ettiğini” ve “ifade özgürlüğünü engellemek için kullanılabileceğini” söyledi.

Yasanın yabancı yatırımları kaçırabileceği uyarısında bulunan Miller, “Uluslararası iş koalisyonları daha şimdiden Irak’taki bu tür bir ayrımcılığın iş dünyasına ve ekonomik büyümeye zarar vereceğine işaret etti” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da yasayı “tehlikeli ve endişe verici” olarak niteledi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir