KIF1A İle İlgili Bozukluk Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

KIF1A ile ilişkili bozukluk, KIF1A genindeki bir veya daha fazla varyasyonun (patojenik varyantlar veya mutasyonlar) neden olduğu bir grup genetik bozukluktur. Araştırmacılar, bu genin farklı varyasyonlarının farklı belirti ve semptomlarla, hastalığın ilerlemesi ve şiddetiyle ilişkili olduğunu belirledi.

Haber Merkezi / Farklı varyasyonlar aynı belirti ve semptomların çoğuna yol açsa da, gelişen spesifik semptomlar, semptomların ilerlemesi ve genel ciddiyeti büyük ölçüde değişebilir. Bu, aynı genetik varyasyona sahip farklı ailelerdeki kişiler ve aynı ailenin KIF1A geninde aynı varyasyona sahip üyeleri için geçerlidir. Farklılıklar kısmen varyasyonun genin neresinde meydana geldiğine ve meydana gelen varyasyonun türüne dayanmaktadır.

KIF1A ile ilişkili bozukluk, otozomal dominant bir durum olarak veya tek bir yeni varyant nedeniyle kalıtsal olabilir ve diğer ailelerde otozomal resesif bir şekilde kalıtsal olabilir. KIF1A ile ilişkili bozukluğun, hafif semptomlardan şiddetli ve yaşamı tehdit eden semptomlara kadar değişebilen bir hastalık spektrumu olduğu düşünülebilir. Bu bozuklukların tedavisi semptomların tedavisine odaklanır.

KIF1A ile ilişkili bozukluğun belirti ve semptomları, mevcut gendeki spesifik varyasyona, kalıtım şekline ve diğer faktörlere bağlı olarak kişiden kişiye büyük ölçüde değişebilir. KIF1A ile ilişkili bozukluk hakkında pek çok şey tam olarak anlaşılmamıştır. 

Tespit edilen hastaların az sayıda olması da dahil olmak üzere çeşitli faktörler, doktorların ilişkili semptomlar ve prognozun tam bir resmini oluşturmasını engellemektedir. Bu nedenle, etkilenen bireylerin büyük olasılıkla aşağıda tartışılan semptomların tümüne sahip olmayacağını ve her kişinin benzersiz olduğunu unutmamak önemlidir. Ebeveynler ve hastalar, doktorları ve sağlık ekibiyle kendi özel durumları, ilişkili semptomlar ve genel prognoz hakkında konuşmalıdır.

KIF1A ile ilişkili bozukluklara, KIF1A genindeki değişiklikler (mutasyonlar veya varyantlar) neden olur. Genler, vücudun birçok fonksiyonunda kritik rol oynayan proteinlerin oluşturulması için talimatlar sağlar. Bir gende bir varyasyon meydana geldiğinde protein ürünü hatalı, verimsiz, eksik veya aşırı üretilebilir. Belirli bir proteinin işlevlerine bağlı olarak bu, beyin de dahil olmak üzere vücudun birçok organ sistemini etkileyebilir.

KIF1A   geni yalnızca beyinde ve sinirlerde ifade edilen bir protein üretir . Protein, maddelerin hücreler içinde taşınmasında veya taşınmasında (hücre içi taşıma) bir role sahiptir; özellikle bu protein, maddelerin sinir liflerindeki (aksonal mikrotübüller) boru şeklindeki bir yapı yoluyla taşınmasına yardımcı olur. Bazı çalışmalar bu proteinin duyusal sinir hücrelerinin (nöronlar) işlevi ve hayatta kalması için gerekli olduğunu ileri sürmektedir. Duyusal nöronlar, ağrı veya sıcaklık gibi uyaranlara yanıt veren sinir hücreleridir.

Baskın genetik bozukluklar, hastalığın ortaya çıkması için anormal bir genin yalnızca tek bir kopyasının gerekli olduğu durumlarda ortaya çıkarken resesif bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden birer tane olmak üzere anormal bir genin iki kopyasını miras alması durumunda ortaya çıkar.

Baskın bozukluklarda, anormal gen ebeveynlerden herhangi birinden kalıtsal olabilir veya etkilenen bireyde yeni bir mutasyonun (gen değişikliği) sonucu olabilir. KIF1A ile ilişkili bozukluğu olan bazı kişilerin KIF1A geninde bir varyasyon vardır ve  yeni  bir (sporadik veya  de novo ) mutasyona sahiptir; bu, neredeyse tüm ailelerde gen mutasyonunun yumurta veya sperm oluşumu sırasında meydana geldiği anlamına gelir. yalnızca o çocuk ve ailenin başka hiçbir üyesi etkilenmeyecektir.

Bozukluk genellikle sağlıklı bir ebeveynden miras alınmaz veya sağlıklı bir ebeveyn tarafından “taşınmaz”. Genetik varyant daha sonra etkilenen kişi tarafından otozomal dominant bir şekilde aktarılabilir. Anormal genin etkilenen ebeveynden yavruya geçme riski her hamilelik için %50’dir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

En az iki farklı bozukluk , otozomal resesif bir şekilde kalıtsal olan KIF1A genindeki varyasyonlarla ilişkilidir  . Bu bozukluklar kalıtsal duyusal ve otonomik nöropati IIC ve kalıtsal spastik paraplejidir 30. Resesif düzende kalıtsal bozukluklar, bir bireyin aynı özellik için bir gende her bir ebeveynden birer tane olmak üzere iki varyantı miras almasıyla ortaya çıkar.

Bir kişi hastalık için bir normal gen ve bir gen varyantı alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir. Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de anormal gen varyantını geçirme ve dolayısıyla etkilenmiş bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Anne-baba gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her gebelikte %50’dir. Çocuğun her iki ebeveynden de normal gen alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Etkilenen bazı bireyler bileşik heterozigotlardır; bu da onların, hastalığa neden olma birleşik etkisine sahip iki farklı otozomal resesif mutasyonu miras aldıkları anlamına gelir.

Karakteristik semptomların tanımlanması, ayrıntılı hasta ve aile öyküsü, kapsamlı bir klinik değerlendirme ve çeşitli özel testlere dayanarak KIF1A ile ilişkili bir bozukluğun tanısından şüphelenilir. Teşhis, KIFA1 genindeki varyantları tespit edebilen, ancak yalnızca uzman laboratuvarlarda teşhis hizmeti olarak sunulan bir kan örneği üzerinde yapılan moleküler genetik test yoluyla doğrulanır.

Bazı bireyler, bireyin semptomlarıyla ilgili genlerin bir alt kümesini kapsayan testlere (panel testi) sahip olurken, diğerleri ekzom dizilimine sahip olacaktır. Bazen ekzom dizilemenin bir parçası olarak karşılaştırma için ebeveynlerden kan istenir. Ekzom dizilimi, insanlarda protein (protein kodlayan genler) oluşturmaya yönelik talimatlar içeren genleri inceleyen bir moleküler genetik test yöntemidir. Buna ekzom denir. Genetik sıralama, KIF1A  genindeki hastalığa neden olduğu bilinen genetik varyasyonları veya KIF1A ile ilişkili bozukluğa benzer semptomlara neden olduğu bilinen diğer genlerdeki varyasyonları tespit edebilir.

KIF1A ile ilişkili bozukluğun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, çocuklarda nörolojik bozuklukların tanı ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış hekimler (pediatrik nörologlar), nörologlar, göz bozukluklarının tanı ve tedavisinde uzmanlaşmış hekimler (oftalmologlar), konuşma patologları, fizyoterapistler ve diğer sağlık profesyonelleri ihtiyaç duyabilir. Tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlayın.

Etkilenen bireyler için standartlaştırılmış tedavi protokolleri veya kılavuzları yoktur. Hastalığın nadir görülmesi nedeniyle geniş hasta grubu üzerinde test edilmiş tedavi denemeleri bulunmamaktadır. Tıbbi literatürde tek vaka raporları veya küçük hasta serileri kapsamında çeşitli tedaviler rapor edilmiştir. Tedavi denemeleri, KIF1A ile ilişkili bozukluğu olan bireyler için belirli ilaçların ve tedavilerin uzun vadeli güvenliğini ve etkinliğini belirlemek için çok yararlı olacaktır.

İlk teşhisin ardından gelişimsel bir değerlendirme yapılabilir ve uygun mesleki, fiziksel, konuşma ve beslenme terapileri başlatılabilir. Tüm çocuklara periyodik olarak yeniden değerlendirmeler yapılmalı ve hizmetlerin ayarlanması sağlanmalıdır. Uzmanlaşmış öğrenme programları da dahil olmak üzere ek tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler gerekli olabilir.

Nöbetleri, spastisite nöropatisini ve KIF1A ile ilişkili bozukluğun bazı nörolojik yönlerini tedavi etmek için ilaçlar denenebilir. Destekler, yürüyüş eğitmenleri ve diğer cihazları içeren ortopedik cihazlar çocukların yürümesine yardımcı olabilir. Ek tedavi semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir