Kienböck Hastalığı Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Kienböck Hastalığı edinilmiş bir kemik hastalığıdır. Bilekteki lunat kemikteki anormallikler, bir yaralanma veya iltihaplanmanın ardından gelişir. Lunat kemiğin üzerindeki yumuşak dokuda kalınlaşma, şişme ve hassasiyet ile birlikte tekrarlayan ağrı ve sertlik ortaya çıkar. Bilekteki hareket aralığı sınırlı hale gelebilir.

Haber Merkezi / Kienböck Hastalığı, el bileğinin lunat kemiğindeki dejeneratif değişikliklerle karakterizedir. Etkilenen kemiğin yumuşaması, bozulması, parçalanması veya sıkışması meydana gelebilir. 

Bu değişiklikler bileğin üzerini örten dokularda ağrıya, şişmeye, hassasiyete, kalınlaşmaya ve/veya sertliğe neden olabilir. Hareket aralığı kısıtlanabilir. Kienböck Hastalığı olan birçok kişinin ulnası radiustan daha kısadır (negatif ulnar varyans). İyileşme bazı durumlarda yeni kemik oluşumuyla gerçekleşir.

Kienböck Hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Ancak el bileğindeki iltihaplanma veya yaralanmadan kaynaklandığına inanılıyor.

Tanı için artroskopik prosedürler, CT taraması ve/veya röntgen görüntüleme kullanılabilir. Kienböck Hastalığının tedavisi, lunat kemiğin ameliyatını, radyal kemiğin kısaltılmasını, ulnanın uzatılmasını veya eklemlerin bir ameliyatla (artrodez) sertleştirilmesini içerebilir. 

Bileğin sinir beslemesinin kesilmesi (bilek denervasyonu) diğer bazı işlemlerle birlikte kullanılmaktadır. Cerrahi seçenekler hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlıdır ve en iyi seçenek her birey için farklı olacaktır. El bileğinde iltihap oluşmuşsa ilaç tedavisi önerilebilir. Diğer tedaviler semptomatik ve destekleyicidir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir