Gazze’de İsrail Saldırılarında Ölü Sayısı 34 Bin 596’ya Yükseldi

Hamas’ın başlattığı Filistin – İsrail savaşının 209. günü geride kalırken, Gazze Şeridi’nde İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı ise son 24 saatte 28 artarak 34 bin 596’ya yükseldi.

Haber Merkezi / Gazze’de İsrail saldırılarında yaralananların sayısı ise son 24 saatte 51 artarak 77 bin 816’ya yükseldi.

Gazze’de İsrail saldırılarında ölenlerin yüzde 70’ini çocuklar ve kadınların oluşturduğu aktarılırken, saldırılar sonucu oluşan yıkımdan dolayı çok sayıda kişinin hala enkaz altında olduğu vurgulandı. Sivil savunma ve acil sağlık ekiplerinin bu kişilere ulaşmakta zorluk yaşadığı kaydedildi.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah’a yönelik bir saldırısının “ufukta göründüğü” duyurdu. Örgüt, İsrail’in bölgeye yardım erişimi konusunda kaydettiği “aşamalı” ilerlemenin bir operasyona hazırlanmak ya da operasyonu haklı göstermek için kullanılamayacağını kaydetti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail üzerinde nüfuzu olan devletlere, Refah’a yönelik bir İsrail saldırısını önlemek için “ellerinden gelen her şeyi yapmaları” çağrısında bulundu.

“Ufukta bir kara operasyonu görünüyor” diyen BM yardım şefi Martin Griffiths, “Refah’a yapılacak bir kara harekâtı kelimelerle ifade edilemeyecek bir trajediden başka bir şey olmayacaktır.” dedi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, uzun süredir söz verdiği saldırıyı “her durumda” gerçekleştirme sözü verdi. Gazze’nin güneyindeki Refah’ta bölgenin diğer noktalarından göç edenlerin de olduğu yaklaşık 1.2 milyon kişi yaşıyor.

ABD’nin yardım erişimini arttırmak ve Refah saldırısını önlemek için müttefiki İsrail’e karşı nasıl bir koz kullanabileceği sorulduğunda Guterres, “Kesinlikle yıkıcı bir trajedi olacak bu durumdan kaçınmak için mümkün olan tüm baskıyı uygulamak çok önemli.” şeklinde cevap verdi.

Guterres, “İsrail hükümetini ve Hamas liderliğini şimdi bir anlaşmaya varmaları konusunda kuvvetle teşvik ediyorum. Bu yapılmadığı takdirde, hem Gazze’de hem de bölgede tüm sonuçlarıyla birlikte savaşın katlanarak daha da kötüleşeceğinden korkuyorum.” dedi.

Ateşkes görüşmeleri

Ayrıca Hamas’ın Lübnan’daki yetkililerinden Usame Hamdan, İsrail’in son ateşkes teklifine “olumsuz” yaklaştıklarını söyledi. Hamdan, Hizbullah’a ait Manar TV’de dün yaptığı açıklamada, “Mevcut müzakere teklifine ilişkin pozisyonumuz olumsuz” dedi.

Hamas’ın basın ofisinden yapılan açıklamada “Olumsuz pozisyon müzakerelerin durduğu anlamına gelmiyor. Bu karşılıklı bir süreç” ifadeleri kullanıldı.

Örgütün Gazze’deki yetkililerinden Süheyl Hindi de Fransız haber ajansı AFP’ye açıklamasında, asıl amaçlarının savaşı sonlandırmak olduğunu savundu. Hindi, “Hamas ve tüm Filistinli direniş grupları, Filistin halkına karşı yürütülen ve her şeyi yakıp yıkan bu delice savaşı sona erdirmek istiyor” dedi.

Ajansın aktardığına göre Hamas, İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesini talep ediyor. İsrail ise Hamas militanlarının Mısır sınırındaki Refah şehrine gittiğini savunarak, buraya kara harekatı düzenlemek istiyor. Buna ek olarak anlaşma kapsamında 40 gün ateşkes sağlanması ve rehine takası yapılması öngörülüyor.

Mısır medyasından üst düzey bir kaynağın aktardığına göre, İsrail ve Hamas arasında sonuca varılamayan anlaşmazlıkları çözmek için ilgili tüm taraflarla görüşmeler sürüyor. İsrailli bir yetkili de daha önce İsrail’in, Hamas’ın Gazze’de ateşkes önerisine yanıt vermesi için çarşamba gecesine kadar bekleyeceğini bildirmişti.

Hamas heyeti ise Kahire’de arabulucu Mısır’la görüşmüş, ateşkes teklifine yazılı yanıt vereceğini duyurmuştu.
İsrail’in ynet haber sitesi, İsrail’in Refah’a yönelik kara operasyonuna 48 ile 72 saat arasında karar vereceğini, ateşkes anlaşması olasılığını değerlendirdiğini yazmıştı.

İsrail, Refah’ta Hamas tugaylarının bulunduğunu öne sürerek, Filistinli sivillere rağmen operasyon hazırlıklarını tamamladığını bildirdi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, “ateşkes olsa da olmasa da” İsrail ordusunun Refah’a gireceğini vurguladı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir