İşitsel Nöropati Spektrum Bozukluğu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

İşitsel nöropati spektrum bozukluğu (ANSD), kişinin konuşmayı duyma veya anlama yeteneğini etkileyen sensörinöral işitme kaybı olarak tanımlanan yeni tanımlanmış bir durumdur.

Haber Merkezi / Sensorinöral, bu bozukluğun iç kulaktaki, işitme sinirindeki veya sinir ile beyin arasındaki bağlantıdaki bir lezyon veya kusurdan kaynaklandığı anlamına gelir. Sonuç olarak, ses kulaktan girer ancak beyne yeterince iletilmez.

İşitme kaybı normalden şiddetliye değişirken, konuşma genellikle bozuk ve anlaşılması zor olarak algılanır. ANSD, hastanın işitme yetenekleriyle mutlaka ilişkili olmayan anormal bir konuşma algısı ile karakterize edilir. Öncelikle çocukları etkileyen bir hastalıktır. Çoğu insan doğumdan etkilenir ve yaşamın erken döneminde teşhis edilir.

Bununla birlikte, bazı yetişkinler etkilenebilir ancak teşhis edilmez. Genel nüfus insidansı çalışma raporları arasında değişiklik gösterir, ancak yaklaşık olarak 10.000 doğumda 1 ila 3 çocuk ANSD’den etkilenir. Uygun bir takip, tıbbi cihazlar ve terapiler ile ANSD’li bir çocuk iyi bir dil, iletişim ve işitme becerileri geliştirebilir.

Birisinin işitme sorunu olduğundan şüphelenildiğinde yapılabilecek birkaç test vardır. Tarama programlarının çoğunda yalnızca ANSD’yi saptamak için yetersiz olan otoakustik emisyon (OAE) kullanılır.

ANSD, klasik olarak anormal işitsel beyin sapı yanıtı (ABR) testi ile normal OAE ile karakterize edilir. Orta kulak kas refleks (MEMR) testi veya koklear mikrofonik (CM) testlerinin ölçülmesi ANSD tanısında yardımcı olabilir.

ANSD’nin klinik görünümü değişiklik gösterdiğinden, tedaviler etkilenen işitsel yoldaki bölgeye, ANSD’nin ciddiyetine ve klinik eksikliklere göre seçilir. Yeterli takibi sağlamak ve tedavi seçimini optimize etmek için multidisipliner bir yaklaşım gereklidir.

Genetik değerlendirme, klinisyenin bazı durumlarda ANSD’nin nedenini anlamasına yardımcı olabilir. Dil becerileri gelişimini optimize etmek için bir konuşma dili (SLP) ile devam eden terapi önerilir.

Çoğu vakada iyileşme gözlemlense bile, birçok çocukta birkaç sağlık uzmanıyla (örn. odyolog, kulak burun boğaz uzmanı, nörolog, SLP, genetik danışman, vb.) ömür boyu takip gerektiren bazı veya birçok anormal işitme testi sonucu olmaya devam eder. ANSD için henüz tedavi bulunamadı.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir