İkizden İkize Transfüzyon Sendromu Nedir? Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

İkizden ikize transfüzyon sendromu (TTTS), gebeliklerde nadir görülen tek yumurta ikizlerini içeren bir durumdur. Her ikizin ayrı bir amniyotik kesesi vardır. Ancak ikizler, bir fetüsün büyümesi ve hayatta kalması için ihtiyaç duyduğu oksijen ve besin açısından zengin kanı sağlayan organ olan bir plasentayı paylaşır.

Haber Merkezi / Uterodaki tek yumurta ikizlerinin çoğu, aynı plasentadan gelen kan ve besinleri eşit olarak paylaşırken, TTTS’den etkilenen ikizler paylaşmaz. Bunun yerine, ikizlerden biri diğer ikizle (alıcı) çok fazla kan (donör) paylaşır. Dengesiz kan akışı, tedavi olmaksızın her iki ikizin de gelişimi için sorun yaratabilir.

Donör ikizi

Verici ikiz, alıcı ikiz ile plasentadan çok fazla kan paylaşır. Sonuç olarak, donör yeterli besin almaz. Ayrıca donör daha az işiyor. Daha az işemek, esas olarak idrardan oluşan amniyotik kesenin küçülmesine ve hatta kaybolmasına neden olur.

Küçülen bir amniyotik kese endişe vericidir çünkü rahimde büyüyen fetüsü yastıklar ve korur. Ayrıca, fetüsün organ gelişimini desteklemek için alması gereken besinler içerir.

Alıcı ikiz

Alıcı ikiz, donör ikizden çok fazla kan alır. Verici ikizin vücudu yetersiz beslenirken, alıcı ikizin vücudu aşırı çalışır. Alıcının vücudu çok fazla kan işlemek zorunda kalır, bu da donörünkinden çok daha büyük bir amniyotik kese oluşmasına neden olur.

Tedavi edilmezse, her iki ikiz de kardiyovasküler problemler ve hatta ölüm riski altındadır. İkizden ikize transfüzyon sendromu, mümkün olduğunda bu sonuçları önlemek için sağlayıcınız tarafından yakın izleme ve tedavi gerektirir.

İkizden ikize transfüzyon sendromuna ne sebep olur?

Tek yumurta ikizlerini içeren tipik gebeliklerde, her iki fetüs de plasentadan gelen besleyici ve oksijen açısından zengin kanı eşit olarak paylaşır. Plasentadaki kan damarları birbirine bağlanır, böylece her ikiz aynı miktarda kan alır. Sonuç olarak, her iki ikiz de ayrı amniyotik keselerinde aşağı yukarı aynı oranda gelişir.

İkizden ikize transfüzyon sendromu, plasentadaki kan damarları ikizler arasında kan akışını bile engelleyecek şekilde bağlandığında ortaya çıkar. Hatalı bağlantıya neyin sebep olduğu belli değil. Yine de, bir ikizin çok az kan almasına ve diğerinin çok fazla kan almasına neden olur.

İkizden ikize transfüzyon sendromunun belirtileri nelerdir?

İkizden ikize transfüzyon sendromu, birçok durumda olduğu gibi geleneksel semptomları içermez. Bunun yerine, doğum öncesi ultrason bulgularına dayalı teşhis edilir.

İkizden ikize transfüzyon sendromu nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz, rutin bir doğum öncesi ultrason sırasında TTTS’yi keşfedebilir. Muayeneniz sırasında, doktorunuz ikizlerinizden birinin diğer ikizinizden daha büyük bir amniyon kesesine sahip olduğunu fark edebilir.

Bir doppler ultrason, ikizler arasındaki kan akışındaki düzensizlikleri gösterebilir ve ayrıca tanıya yardımcı olabilir. Fetal ekokardiyografi (eko), uzmanınız her bir ikizin kalp atışlarını değerlendirmesine izin verebilir ve bu da teşhise yardımcı olur.

Uzmanınız, bir TTTS teşhisini doğrulamak için bir fetal MRG isteyebilir veya bir anne-fetal tıp uzmanıyla görüşebilir. Bir anne-fetal uzmanı, her ikizin kan akışını, mesane işlevini ve amniyotik sıvı miktarını değerlendirmek için ek testler yapabilir.

Uzmanınız ayrıca sağlığınızı da değerlendirecektir. Alıcı ikizden gelen amniyon sıvısındaki artış rahminizin büyümesine ve rahim ağzınızın kısalmasına neden olabilir. Bu değişiklikler erken doğuma neden olabilir.

İkizden ikize transfüzyon sendromunun tedavisi nedir?

İkizden ikize transfüzyon sendromu tedavisi, hamileliğinizin ne kadar ilerlemiş olduğuna ve ikizden ikize transfüzyon sendromu evrenize bağlıdır.

Beklenen yönetim. Doktorunuz, hamileliğinizi ultrason ve ekokardiyogramlarla yakından izleyecektir. Bekleyen yönetim, evre 1 TTTS sırasında yaygındır.

  • Amnioredüksiyon: Bu prosedür amniyosenteze benzer. Doktorunuz, fazla amniyotik sıvıyı alıcı ikizden boşaltmak için küçük, içi boş bir iğne kullanacaktır. Doktorunuz, aşama 1 TTTS sırasında veya TTTS’nin daha ileri aşamalarında amnioredüksiyon önerebilir.
  • Fetoskopik lazer fotokoagülasyon: Bu ameliyat, plasentanızdaki ikizleriniz arasında düzensiz kan akışına neden olan kan damarlarını kapatmak için bir lazer kullanır. Daha sonra ikizleriniz, paylaşmak yerine doğrudan plasentadan kan alacaktır.
  • Sezaryen: Gebeliğinizin ilerleyen dönemlerinde size TTTS teşhisi konulursa, doktorunuz bir sezaryen önerebilir. Ya da doğum tarihinizden önce doğum yapmanız durumunda sizi hastaneye yatırabilir. Erken doğum, ikizden ikize transfüzyon sendromunda sık görülür.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir