Timpanometri Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Timpanometri, orta kulağınızın ne kadar iyi çalıştığını ölçen bir testtir. Timpanometri, sesin kulak kanalınızdan iç kulağa iletildiği yolun orta kulak kısmında ortaya çıkan sorunları teşhis etmeye yardımcı olur.

Haber Merkezi / Timpanometride testi yapmak ve sonuçları kaydetmek için timpanometre adı verilen bir alet kullanır. Timpanometrede, odyologun test sırasında kulağınıza sokacağı bir prob bulunur. Probun üç bağlantı noktası vardır:

  • Kulak kanalınıza hava gönderen bir hava girişi.
  • Kulak zarınıza doğru bir ton (ses enerjisi) gönderen bir hoparlör bağlantı noktası.
  • Kulak zarınızın hava basıncına ve ses enerjisine tepki olarak nasıl hareket ettiğiyle ilgili bilgileri kaydeden bir mikrofon bağlantı noktası.

Timpanometri nasıl yapılır?

  • Odyolog, otoskopi adı verilen bir ön muayene yapacaktır. Otoskopi sırasında, odyolog otoskop adı verilen ışıklı bir dürbün kullanarak kulağınızın içine bakar. Otoskop, kulak kanalınızı, kulak zarınızı ve orta kulağınızın diğer kısımlarını görmenizi kolaylaştırır.
  • Timpanometrenin prob kısmını sokacaklar. Prob, kulak tıkacı gibi yumuşak bir uca sahip olacaktır. Probun ucu, kulak kanalınızın içinde hava geçirmez bir conta oluşturacaktır.
  • Prob, düşük bir ton verirken kulağınıza hava gönderecektir. Kulağınızda basınç oluştuğunu hissedebilirsiniz.
  • Prob üzerindeki mikrofon, sese ve hava basıncına tepki olarak kulak zarınızın nasıl hareket ettiğini kaydedecektir.
  • Timpanometre, kulak zarınızın nasıl hareket ettiğini gösteren, timpanogram adı verilen bir grafik oluşturacaktır.

Bu testin riskleri nelerdir?

Timpanometri riskli bir test değildir ve genellikle herhangi bir yan etkisi yoktur. Yine de, küçük çocukların test sırasında neler olup bittiği konusunda kafası karışabilir. Onları önceden hazırlamak iyi bir fikirdir. Çocuğunuzun yaşına bağlı olarak, ne olacağını açıklayabilir veya bir oyuncak bebek üzerinde gösterebilirsiniz.

Odyometri ve timpanometri arasındaki fark nedir?

Farklı şeyleri test ediyorlar. Odyometri, sesleri ne kadar iyi duyduğunuzu test eder. Bu, çeşitli ses türlerini (tonları) ne kadar iyi ayırt edebileceğinizi ve alçak veya yüksek sesleri ne kadar iyi duyabileceğinizi içerir. Timpanometri, kulak zarı hareketini ölçerek orta kulağınızın ne kadar iyi çalıştığını test eder. Her iki test de bir sağlık uzmanının işitme kaybıyla ilgili sorunları teşhis etmesine yardımcı olabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir