Hodgkin Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Hodgkin hastalığı, lenfoma olarak bilinen bir grup kanserden biridir. Lenfoma, lenfatik sistemi, özellikle de lenf düğümlerini etkileyen kanserleri tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir. 

Haber Merkezi / Tümörler sıklıkla lenf düğümlerinde (lenfatik damarların birleştiği yerlerde) ve/veya düğümlerin etrafındaki alanda oluşur. Lenf bezlerinin şişmesiyle birlikte ateş, gece terlemesi ve kilo kaybı da görülebilir. Hodgkin hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir.

Genellikle Hodgkin hastalığının ilk belirtisi şişmiş lenf düğümüdür. Vakaların üçte ikisi boyundaki bir lenf bezi etkilenir. Aksi takdirde koltuk altı, göğüs, kasık veya karın bölgesindeki lenf düğümleri etkilenir. Hastalık diğer lenf düğümlerine, düğümlerin etrafındaki alana, dalağa, karaciğere, akciğerlere ve kemik iliğine yayılabilir. 

Etkilenen bazı bireylerde ateş, gece terlemesi, kilo kaybı ve nadiren kemik ağrısı da görülebilir. Bazı durumlarda dalağın (splenomegali) veya karaciğerin (hepatomegali) anormal büyümesi meydana gelebilir. Ek semptomlar mide-bağırsak sistemini ve/veya böbrekleri etkileyen anormallikleri içerebilir.

Hodgkin hastalığı, lenfatik sistemin dokularını ve lenf düğümlerini etkiler. Vücudun bağışıklık sisteminin bir parçası olan lenfatik sistem, kan damarlarına benzeyen ve tüm vücutta dolaşan karmaşık bir dizi ince damardan (lenf damarları) oluşur. Lenf damarları, bir tür beyaz kan hücresi (lenfosit) içeren, lenf adı verilen berrak bir sıvı taşır. Periyodik olarak lenf damarlarının ortasında küçük yuvarlak organlar belirir. 

Lenf düğümleri olarak bilinen bu fasulye şeklindeki organlar, enfeksiyonlarla savaşmak için gerekli hücreleri oluşturur. Koltuk altı, kasık ve boyun yakınında lenf düğümü kümeleri bulunur. Lenfatik sistemin diğer kısımları arasında dalak, timus ve bademcikler bulunur.

Hodgkin hastalığının kesin nedeni bilinmemektedir. Bazı ön araştırmalar, virüs gibi bulaşıcı bir ajanın (örn. Epstein Barr Virüsü) Hodgkin hastalığında rol oynayabileceğini öne sürüyor. Son çalışmalar, Hodgkin hastalığına, hastalığın genç erişkin formunda genetik yatkınlığın olabileceğini göstermektedir. Ayrıca Hodgkin hastalığının gelişiminde çevresel faktörlerin veya bağışıklık sistemi eksikliklerinin de rol oynayabileceği düşünülmektedir. Dolayısıyla sebep çok faktörlü olabilir.

Hodgkin hastalığı bir kanser türüdür. Lenfatik sistemdeki hücrelerin çok hızlı bölünmesi ve kontrolden çıkmasıyla ortaya çıkar. Hodgkin hastalığı lenfatik sistemin herhangi bir yerinde gelişebilir. Lenfatik doku vücudun birçok farklı bölgesinde bulunabileceğinden Hodgkin hastalığı vücudun hemen hemen her yerine yayılabilir ve ortaya çıkabilir.

Kapsamlı bir klinik değerlendirme, ayrıntılı bir hasta öyküsü ve karakteristik bulguların (şişmiş lenf düğümleri, grip benzeri semptomlar vb.) tanımlanmasına dayanarak Hodgkin hastalığının tanısından şüphelenilir. Tanı, lenf düğümünden dokunun cerrahi olarak çıkarılması ve mikroskobik incelenmesi (biyopsi) ile doğrulanabilir. Doku, Reed-Sternberg hücreleri adı verilen belirli hücrelerin mevcut olup olmadığını belirlemek için incelenir.

Uygun tedavi programını belirleyeceğinden hastalığın ne kadar yayıldığının belirlenmesi önemlidir. Doktorlar genellikle hastalığın hangi ‘evrede’ olduğunu belirlemek için Ann Arbor Sınıflandırma Sistemini kullanır. Evre, malign bölgelerin sayısına ve konumuna, bölgelerin lenfatik olup olmadığına ve kilo kaybının olup olmadığına bağlıdır. ateş ve terleme.

BT taramaları, manyetik rezonans görüntüleme (MRI’ler) ve lenfatik sisteme odaklanan özel bir röntgen tekniği (lenfanjiogram) dahil olmak üzere hastalığın ne kadar yayıldığını belirlemek için çeşitli röntgen testleri kullanılabilir.

Hodgkin hastalığının tedavisi hastalığın evresine bağlıdır. Radyoterapi ve/veya kemoterapi iki ana tedavi seçeneğidir. Radyoterapi (radyoterapi), vücudu güçlü röntgen ışınlarına maruz bırakarak lenfositleri yok eder ve büyümüş lenf düğümlerini küçültür. Radyoterapi tek başına veya kemoterapiyle birlikte kullanılabilir.

Kemoterapi ‘antikanser’ ilaçlarının kullanımını içerir. Şu anda kullanımda olan çeşitli ilaç rejimleri vardır. Azot hardalı, Oncovin (vinkristin), prokarbazin ve prednizonun ilaç kombinasyonuna MOPP adı verilir. Adriamisin (doksorubisin), bleomisin, vinblastin ve dekarbazin (DTIC) kullanımına ABVD adı verilmektedir. 

MOPP ve ABVD her ay dönüşümlü olarak birlikte kullanılmıştır. MOP-BAP nitrojen hardalı, Oncovin (vinkristin), prokarbazin, bleomisin, Adriamisin ve prednizonun kullanılmasıdır. Klorambusil, vinblastin, prokarbazin ve prednizon, ChlVPP olarak bilinir. Tüm bu ilaçlar olumsuz yan etkilere neden olabilir ve bir doktor tarafından dikkatle izlenmelidir.

Immunex Corp. tarafından üretilen Leukine ilacı, Hodgkin hastalığının tedavisi için Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay aldı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir