Gözden Kaçırabileceğiniz Beş Tükenmişlik Belirtisi

Genellikle kronik stres ve tam duygusal tükenme ile ilişkili tükenmişlik, son dönemde çok sık ortaya atılan ve hayatın her kesiminden bireyleri etkileyen bir sorun.

Haber Merkezi / Bu sorunun erken belirtilerinin tanınması, sorunun kök salmasını önlemede çok önemli olabilir. İşte gözden kaçırıyor olabileceğiniz 5 tükenmişlik belirtisi:

Artan sinirlilik: Kendinizi arkadaşlarınıza veya aile üyelerinize normalden daha sık saldırırken mi buluyorsunuz? Artan sinirlilik, altta yatan stres ve bitkinliğin bir işareti olabilir. Tükendiğiniz zaman, en küçük rahatsızlıklar veya hayal kırıklıkları bile bunaltıcı gelebilir, bu da sinirliliğin artmasına yol açabilir.

Konsantrasyon zorluğu: Tükenmişlik, bilişsel işlevinize zarar verebilir ve işinize odaklanmanızı ve konsantre olmanızı zorlaştırabilir. Eğer işinize devam etmekte veya bilgiyi aklınızda tutmakta her zamankinden daha zorlanıyorsanız, bu tükenmişliğin zihinsel berraklığınızı etkilediğinin bir işareti olabilir. Bu, hayal kırıklığı ve yetersizlik duygularını daha da şiddetlendirerek tükenmişlik döngüsünü devam ettirebilir.

Motivasyon eksikliği: Bir zamanlar size neşelendiren aktivitelere olan ilginizi mi kaybettiniz? Tükenmişlik motivasyonunuzu ve coşkunuzu azaltabilir, kendinizi kayıtsız ve ilgisiz hissetmenize neden olabilir. Eskiden keyif aldığınız aktiviteler bile yük gibi gelebilir, bu da yorgunluk ve hayal kırıklığı duygularına daha da katkıda bulunabilir.

Fiziksel belirtiler: Tükenmişlik sıklıkla duygusal ve zihinsel yorgunlukla ilişkilendirilse de fiziksel belirtilerle de ortaya çıkabilmektedir. Bunlar baş ağrıları, kas gerginliği, mide-bağırsak sorunlarını içerebilir. Bu fiziksel belirtileri göz ardı etmek, tükenmişlik döngüsünü uzatabilir ve daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Sosyal çekilme: Tükenmişlik, sosyal aktivitelerden uzaklaşmanıza ve arkadaşlarınızdan ve sevdiklerinizden soyutlamanıza neden olabilir. Kendinizi son dakikada planlarınızı iptal ederken bulabilirsiniz. Bunalmış hissettiğinizde yalnız vakit geçirmek istemek doğal olsa da, aşırı sosyal geri çekilme, yalnızlık duygularını ve tükenmişliği şiddetlendirebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir