Gebelikte Akut Yağlı Karaciğer Nedir? Tedavisi

Gebeliğin akut yağlı karaciğeri (AFLP), geç gebeliğin tehlikeli bir durumudur. Teşhis konduğunda veya hatta yüksek derecede bir olasılık olduğundan şüphelenildiğinde, iyi bir sonuç elde etmek için zamanında tedavi edilmelidir. 

Haber Merkezi / Her dört vakadan yaklaşık üçü, tanı konulduktan sonraki 48 saat içinde sezaryen ile doğar, ancak birkaçının hamileliği 2 haftaya kadar uzayabilir.

Tedavi prensipleri

AFLP tedavisinin ana yönleri, yoğun bakım ortamında çok disiplinli bir tıbbi ekip tarafından erken teşhis ve kapsamlı tıbbi desteği içerir. Tanıda gecikmeyi önlemek için yüksek düzeyde klinik şüphe gereklidir.

AFLP’nin kesin tedavisi doğumdur. Mümkünse vajinal doğum indüklenir, ancak maternal veya fetal durum buna izin vermiyorsa, mümkün olan en kısa sürede operatif doğum gerçekleştirilmelidir. Annenin durumu, hava yolu, kan basıncı, kan şekeri, elektrolit ve pıhtılaşma faktörleri değerlendirilerek normal durumda tutularak stabil olmalıdır. Fetal değerlendirme ile birlikte zihinsel durum değerlendirmesi de önemlidir.

Doğumdan sonra anne, pıhtılaşma bozukluğu riski nedeniyle hemodinamik durumdaki bozulma açısından dikkatle izlenmelidir. Hipoglisemi, pankreatit, pankreas psödokist oluşumu ve ardından enfeksiyon ve iltihaplı pankreastan retroperitoneal kanama, dikkatle taranması gereken olasılıklardır. İntravenöz sıvılar, glukoz infüzyonları ve kan veya kan bileşeni transfüzyonları gerektiği gibi verilmelidir. BT veya MRI görüntüleme bu tür değerlendirmelerde faydalı olabilir.

Destekleyici tedavi ayrıca hipertansiyon ve metabolik bozuklukların yönetimini de içerir. Karaciğer fonksiyonu dikkatli ve düzenli aralıklarla tekrar tekrar değerlendirilmelidir.

Enfeksiyonu önlemek için hemen hemen tüm vakalarda antibiyotik gerekli olabilirken, hastaların neredeyse üçte ikisinde kan veya kan bileşenleri transfüzyonu yapılır. Hastaların %55’inden fazlası, yaklaşan çoklu sistem bozuklukları veya ölümcül sonuç riski nedeniyle yoğun bakım ünitesine kabul edilecektir.

Kadınlar doğumdan sonra bile ve yoğun tıbbi desteğe veya hepatik ensefalopatiye, şiddetli metabolik asidoz veya kötüleşen koagülopatiye rağmen onarılamaz karaciğer yetmezliği gösterdiğinde, karaciğer nakli AFLP’de son ve nadir bir çare olmuştur. Hepatoselüler nekrozlu karaciğer rüptürü, transplant için başka bir nadir endikasyondur. Bu tür hastalarda hızlı iyileşme kaydedilmiştir.

Maternal komplikasyonlar ve sonuçları

AFLP’li kadınların yaklaşık %40’ında meydana gelen ciddi komplikasyon riski için başlıca öngörücü faktörler şunları içerir:

  • Bilirubin seviyeleri
  • Protrombin zamanı (PT)
  • Fibrinojen
  • Fibrin bozunma ürünleri (FDP)

Anne ölümü genellikle çoklu organ disfonksiyonu, DIC, sepsis, aspirasyon veya pankreatite bağlıdır. Anne ölüm oranı eskiden %75 civarındayken erken doğumla birlikte %7’lere kadar inmiştir.

Fulminan karaciğer yetmezliği yüksek risk faktörüdür ve çeşitli komplikasyonlara yol açar. Karaciğer yetmezliğinin varlığını ve hepatorenal sendrom gelişme riskini değerlendirmek için karaciğerin ultrason veya BT taramaları yapılır, ancak yeterince hassas veya spesifik değildir. Karaciğer biyopsisi kesin prosedürdür ancak koagülopati riski taşıyan hastalarda uygulanamaz ve oldukça invazivdir.

Başlıca anne komplikasyonları şunları içerir:

  • %75 hipoproteinemi
  • Yaklaşık %40 akut böbrek yetmezliği 
  • Neredeyse %55 oranında koagülopati
  • %33’ten fazla asit
  • %32 oranında yaygın damar içi pıhtılaşma (DIC)
  • %20 preeklampsi
  • Diğerleri arasında pankreatit, ensefalopati, mide ülserasyonuna bağlı gastrointestinal kanama ve asit bulunur.

Fetal komplikasyonlar ve sonuçları

AFLP’li kadınlardan doğan kadınlarda perinatal ölüm için risk faktörleri şunları içerir:

  • AFLP’nin başlangıcındaki gebelik dönemi
  • Fetus doğduğunda gebelik dönemi
  • Bilirubin
  • Kan şekeri seviyeleri
  • FDP

Bu bebeklerin çoğunun gebelik yaşı 35-40 haftadır. Bu bebeklerin yaklaşık %70’i, tanı anında hızlı doğum nedeniyle prematüre olacaktır. Perinatal mortalite, geçmişte yaklaşık %90’dan aşağı, yaklaşık %15’tir.

En sık görülen neonatal komplikasyonlar %26 ile intrauterin fetal distres ve hemen hemen tüm bebeklerin 1. dakikada Apgar skorunun düşük olmasıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir