Formaldehit Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Formaldehit Zehirlenmesi, formaldehit dumanının solunmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu, doğrudan formaldehitle çalışırken veya formaldehitle temizlenmiş ekipmanı kullanırken meydana gelebilir. Başlıca semptomlar göz, burun ve boğaz tahrişini içerebilir; baş ağrıları; ve/veya deri döküntüleri.

Haber Merkezi / Formaldehit Zehirlenmesinin belirtileri çeşitlidir. Göz tahrişi, nefes alma sorunları, cilt tahrişleri ve baş ağrıları olabilir. Formaldehit yutulursa yemek borusu ve midede yanıklara neden olur. Formaldehitle temizlenmiş diyaliz makinelerini kullanan hastaların zehirlenmesi, kırmızı kan hücrelerinin kaybına (akut hemoliz) neden olabilir. 

Aşırı durumlarda Formaldehit Zehirlenmesi düşük kan basıncını (hipotansiyon), kalp ritmi anormalliklerini, düzensiz solunumu, huzursuzluğu, bilinç kaybı ve komayı içerebilir.

Formaldehit Zehirlenmesi çeşitli şekillerde meydana gelebilir. Bazı kişiler sunta ve köpük izolasyon gibi formaldehitten yapılmış ürünlerle çalışırken etkilenmektedir. Kişiler formaldehitin yanlışlıkla yutulması veya yutulması sonucu zehirlenebilir. Kimyasalın kendisini üreten tesislerde açığa çıkardığı buharları solumak veya formaldehitin başka ürünler üretmek için kullanıldığı alanlarda çalışmak da kimyasala karşı tehlikeli fiziksel reaksiyonlara neden olabilir.

 Zehirlenme, kimyasalın kistler için formalinle ıslatılmış paketler halinde doğrudan hastaya uygulanması durumunda da meydana gelebilir. Formaldehitin bir türü (Formalin) bazen diyaliz makineleri ve diğer hastane ekipmanları için temizlik maddesi olarak kullanılır ve Formaldehit Zehirlenmesini önlemek için ekipmanın hastalarda kullanılmadan önce dikkatlice ve tamamen çıkarılması gerekir.

Formaldehit maruziyetini mümkün olan en düşük sınırlara indirmek için işyerinde sıkı kontrol ve koruyucu önlemler alınmalıdır. Çalışanlar tüm işyeri ve güvenlik kurallarına uymalı ve maruziyetleri azaltmak için her türlü ek ve uygun adımı atmalıdır. Örneğin formaldehite maruz kalan işçiler, uygun yüz ve göz koruması, koruyucu önlük ve eldiven gibi kişisel koruyucu ekipmanı gerektiği gibi kullanmalıdır.

Etkilenen bireyler için formaldehitin (panzehir) etkisine karşı koyabilecek spesifik bir ilaç yoktur. Formaldehit Zehirlenmesinden etkilenen bireylerin tedavisi uygun semptomatik ve destekleyici önlemlerden oluşur. Şiddetli formaldehit maruziyeti yaşayanlar, gerektiği gibi yakın tıbbi izlemeye tabi tutulmalıdır. Hızlı ve uygun tedavi ile etkilenen bireylerin çoğu tam bir iyileşme yaşar.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir