Deoksihipusin Sentaz Bozukluğu Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Deoksihipusin sentaz (DHPS) bozukluğu çocukluk çağında başlayan nörogelişimsel gecikme ve nöbetlerle karakterize nadir görülen bir hastalıktır. Bu otozomal resesif genetik duruma DHPS genindeki değişiklikler (mutasyonlar veya varyantlar) neden olur.

Haber Merkezi / DHPS genindeki mutasyonların aşağıdakilerden sorumlu olduğu düşünülmektedir:

Nörogelişimsel / bilişsel gecikmeler,
Epilepsi / nöbet bozukluğu,
Konuşma ve dil gecikmeleri,
Kas tonusu anormallikleri: hipotoni, hipertoni, spastisite,
Büyüme sorunları / gelişememe,
İmmünolojik sorunlar (düşük IgA ve IgG ile ilişkili),
Konjenital kalça çıkığı.

DHPS bozukluğu otozomal resesif bir şekilde kalıtsaldır. Resesif genetik bozukluklar, bir bireyin her bir ebeveynden çalışmayan bir geni miras almasıyla ortaya çıkar. Bir kişiye hastalık için bir çalışan gen ve bir de çalışmayan gen verilirse, kişi hastalığın taşıyıcısı olacaktır, ancak genellikle semptom göstermeyecektir.

Taşıyıcı olan iki ebeveynin her ikisinin de çalışmayan geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de çalışan genleri alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

DHPS bozukluğuna DHPS genindeki değişiklikler (mutasyonlar veya varyantlar) neden olur. DHPS  geni, hipusin adı verilen sıra  dışı bir amino asidin sentezinde yer alan deoksihipusin sentaz enziminin üretiminden sorumludur. Bu amino asit yalnızca tek bir protein olan ökaryotik translasyon başlatma faktörü-5A’da (EIF5A) bulunur. EIF5A vücuttaki birçok proteinin translasyonunu, uzamasını veya üretimini destekler.

DHPS geninde iki farklı mutasyona sahip birçok birey   tanımlanmıştır. İki kardeşe de c.888 +1 G>A mutasyonu ve p.N131S tanısı konuldu. Başka bir çocuğa c.912_917delTTACAT, p.Y305_I306del ve p.N131S teşhisi konuldu. Üç çocuğun da fonksiyon kaybı mutasyonuyla birlikte p.N131S mutasyonunu paylaşması, bunun doğru tanı olma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu düşündürmektedir.

Çalışmalar, c.888 +1 G>A mutasyonunun DHPS geninin anormal şekilde eklenmesiyle sonuçlandığını   ve DHPS geninin o kopyasının fonksiyon kaybına yol açtığını göstermiştir.

Üçüncü çocukta bulunan p.Tyr305_Ile306del mutasyonu da DHPS geninin fonksiyon kaybına yol açıyor. p.N131S mutasyonu, DHPS enzim aktivitesinin büyük ölçüde azalmasına yol açar ancak fonksiyonun tamamen kaybolmasına neden olmaz.

DHPS bozukluğu tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı hasta ve aile geçmişine, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve çeşitli özel testlere dayanır. Hafif veya orta dereceli zihinsel engeli ve konuşma gelişimi sorunu olan ancak başka anomalisi olmayan çocuklarda DHPS bozukluğu olduğundan şüphelenilebilir. DHPS genindeki mutasyonlar için moleküler genetik test yoluyla tanı doğrulanır.

DHPS bozukluğunun tedavisi, her bireyde belirgin olan spesifik semptomlara yöneliktir. Tedavi, uzmanlardan oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. Çocuk doktorları, çocuklarda (pediatrik nörologlar) ve yetişkinlerde (nörologlar) beyin ve merkezi sinir sistemi bozukluklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar, konuşma terapistleri, fizyoterapistler, mesleki terapistler ve diğer sağlık profesyonellerinin tedaviyi sistematik ve kapsamlı bir şekilde planlaması gerekebilir. .

Etkilenen bireyler için standartlaştırılmış tedavi protokolleri veya kılavuzları yoktur. Hastalığın nadir görülmesi nedeniyle geniş hasta grubu üzerinde test edilmiş tedavi denemeleri bulunmamaktadır.

İlk tanının ardından gelişimsel bir değerlendirme yapılabilir ve uygun mesleki, fiziksel ve konuşma terapileri başlatılabilir. Konuşma terapisi gereklidir ve bir konuşma terapisti ile birebir seansları, çocukların grup olarak dil ve sosyal becerileri öğrendikleri kombine seansları ve artırıcı ve alternatif iletişimin (AAC) kullanımını içerebilir. AAC, çocukların düşüncelerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve fikirlerini ifade etmelerine yardımcı olabilecek hem yüksek hem de düşük teknolojili iletişim cihazlarının kullanımını içerir.

Tüm çocuklara periyodik olarak yeniden değerlendirmeler yapılmalı ve hizmetlerin ayarlanması sağlanmalıdır. Uzmanlaşmış öğrenme programları da dahil olmak üzere ek tıbbi, sosyal ve/veya mesleki hizmetler gerekli olabilir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir