Canarin Dorfman Sendromu Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Chanarin Dorfman sendromu (CDS), doğumda kuru, pullu cilt ve ayrıca ilerleyici yağlı karaciğer hastalığı ve çeşitli derecelerde kas tutulumu ile karakterize edilen son derece nadir görülen bir genetik hastalıktır. Görme sorunları, işitme kaybı, boy kısalığı ve hafif zihinsel yetersizlik de bu durumla ilişkilidir. 

Haber Merkezi / Deri anormallikleri doğumda mevcuttur, ancak hastalık genellikle birkaç yıl sonra çocuklukta daha fazla semptom ortaya çıktığında teşhis edilir. Mevcut tedavi seçenekleri, çoğunlukla cilt semptomları için sınırlıdır. MCT (orta zincirli trigliseritler) ile düşük yağlı diyete erken başlanması karaciğer durumunu iyileştirebilir. Kas hastalığı (miyopati) olan hastalarda motor rehabilitasyon gereklidir.

Chanarin Dorfman sendromu birçok sistemi etkileyebilir. Tüm hastalarda genellikle doğumda mevcut olan cilt bulguları vardır: kızarıklık, ince pullanma, koyu pigmentasyon ve kaşınmaya ve deri yolmaya (ekskoriyasyon) yol açan şiddetli kaşıntı. Cilt görünümü “iktiyoziform büllöz olmayan eritroderma” olarak adlandırılır.

Hastalarda ayrıca karaciğer yetmezliğine yol açabilen lipid depolamalı karaciğer hastalığı vardır. Hastaların yaklaşık %60’ında kas problemleri de vardır. Proksimal kol ve bacaklarda yavaş ilerleyen güçsüzlükleri vardır. Kaslar etkilendiğinde, bir CK yükselmesinin varlığı ile tespit edilebilen enzimlerini kanda serbest bırakırlar. Egzersiz intoleransı hiç bildirilmemiştir, ancak birçok hasta erken yorgunluk bildirmiştir.

Daha az yaygın olarak, diğer sistemler dahil olabilir. Hastaların yaklaşık %40’ında başlıca katarakt veya dışa bakan göz kapaklarından (ektropiyon) oluşan göz problemleri vardır. Hastaların yaklaşık %25’inde ilerleyici işitme kaybı vardır. Yaklaşık %25’inde bilişsel bozukluk vardır. Kısa boy ve büyüme geriliği de bildirilmiştir. Bazı hastalarda yağlı ishal (steatore) ve genişlemiş dalak gibi bağırsak sorunları vardır. Bazılarının ortopedik sorunları ve böbrek fonksiyon bozukluğu vardır.

Chanarin Dorfman sendromuna 3. kromozom üzerinde bulunan ABHD5 genindeki değişiklikler (mutasyonlar) neden olur. Bu gen, CGI-58 adı verilen yağ metabolizmasında yer alan bir protein üretir. Bu proteine ​​kofaktör denir, çünkü adipoz triaçilgliserol lipaz (ATGL) olan ana enzimin aktivitesine yardımcı olur. Bu enzimin işlevi, triaçilgliserol (TAG) adı verilen bir tür yağı parçalamaktır.

Bu süreç, enzim veya yardımcı protein düzgün çalışmadığında bozulur. Yağ (triasilgliserol) parçalanamadığı zaman vücudun çeşitli bölgelerinde lipid damlacıkları halinde birikir ve farklı semptomlara neden olur. ‘Nötr lipid depo hastalığı’ adı verilen bir grup bozuklukta olan budur. İki varlık içerir: Ana enzim (ATGL) geninde mutasyon meydana geldiğinde hastalığa ‘miyopati ile seyreden nötr lipit depo hastalığı’ denir.

Yardımcı protein (CGI-58) geninde mutasyon meydana geldiğinde, hastalığa ‘kaşıntılı nötr lipid depo hastalığı’ veya Chanarin Dorfman sendromu denir.

Klinik sunumlar çok farklı olduğu için ikisini birbirinden ayırmak önemlidir. İlkinde, hastalar genellikle erken yetişkinlikte yağ birikiminin neden olduğu kas anormallikleri ile başvururlar. Chanarin Dorfman sendromunda, hastalar öncelikle doğumda belirgin olan cilt anormalliklerine sahiptir. Bu nedenle, Chanarin Dorfman sendromu aynı zamanda deri anormallikleri ile karakterize edilen ve ‘kaşıntı’ adı verilen bir hastalık grubunun parçasıdır. Diğer bir fark, Chanarin Dorfman sendromunda kalp problemlerinin (kardiyomiyopati) olmaması, oysa birincisinde mevcut olmasıdır.

Chanarin Dorfman sendromundaki genetik mutasyon cilt, karaciğer ve beyaz kan hücreleri başta olmak üzere birçok hücrede anormal yağ birikmesine (lipid damlacıkları) yol açar. Cilt üzerindeki etkisi, karakteristik bir kızarıklığa ve yoğun kaşıntıya yol açan anormal bir geçirgenliktir. Karaciğerde lipid damlacığı birikimi, sonunda siroz ve karaciğer yetmezliğine ilerleyebilen “steatoz” adı verilen yağlı değişikliğe yol açar.

Chanarin Dorfman sendromu, otozomal resesif bir modelde kalıtılır; bu, bireyin her bir ebeveynden anormal bir gen aldığı anlamına gelir. Bir birey, hastalık için bir normal gen ve bir anormal gen alırsa, kişi hastalığın taşıyıcısı olur, ancak genellikle semptom göstermez. Taşıyıcı iki ebeveynin her ikisinin de anormal geni geçirme ve dolayısıyla etkilenen bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %25’tir. Ebeveynler gibi taşıyıcı olan bir çocuğa sahip olma riski her hamilelikte %50’dir. Bir çocuğun her iki ebeveynden de normal gen alma şansı %25’tir. Risk erkekler ve kadınlar için aynıdır.

Yenidoğanlarda genellikle karakteristik cilt değişiklikleri (iktiyoziform değişiklikler) vardır, ancak cilt görünümü, karaciğer anormallikleri ve diğer sistem tutulumunun kombinasyonu, Chanarin Dorfman sendromu şüphesini artıran şeydir. Şüpheli tanı, beyaz kan hücrelerinde (Jordan anomalisi olarak adlandırılır) yağ birikintilerinin (lipit damlacıkları) görüldüğü bir periferik kan yayma testi ile konur. Teşhisi doğrulamak için ABHD5 genindeki mutasyonlar için moleküler genetik testler mevcuttur.

Chanarin Dorfman sendromu için etkili bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, orta zincirli trigliseritler, ursodiol (bir safra asidi) ve E vitamini ile zenginleştirilmiş düşük yağlı bir diyet (özellikle düşük uzun zincirli yağ asidi ve minimum doymuş yağ) önerilir. Bu, karaciğer boyutunu küçültür ve normalleştirir. karaciğer enzimleri.

Bu diyetin cilt semptomları üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Kaşıntı ve diğer cilt semptomlarını hafifletmek için cilde nemlendirici uygulanması önerilir. Asitretin gibi A vitamini türevleri cilt ve kas belirtileri için yararlıdır, ancak genellikle karaciğer enzimlerinin bozulması durumunda kontrendike olarak kabul edilirler ki bu genellikle böyledir. Bununla birlikte, asitretin kullanımı ile karaciğer fonksiyonu üzerinde zararlı bir etki olmaksızın cilt semptomlarında iyileşme bildirilmiştir.

Anormal karaciğer fonksiyonu olan Chanarin Dorfman sendromunda retinoid kullanımı konusunda fikir birliği yoktur. Olağan diyet değişikliklerinin ardından bir karaciğer nakli vakası, 1 yıl sonra ciltte stabilizasyon ve zihinsel yetersizlikte kötüleşme ile rapor edilmiştir, ancak karaciğer naklinin etkinliğini ve uzun vadeli etkilerini sonuçlandırmak için yeterli çalışma yoktur.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir