Servikal Teratom Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Servikal teratomlar, boyunda ortaya çıkan oldukça nadir germ hücreli tümörlerdir (neoplazma). Teratomların çoğunluğu testislerde veya yumurtalıklarda (gonadlar) veya belde (sakrokoksigeal bölge) meydana gelir. Nadir durumlarda, boyun gibi diğer alanlar da etkilenebilir. 

Haber Merkezi / Servikal tümörlerin çoğu çocuklarda görülür ve kanserli değildir (iyi huylu). Son derece nadir durumlarda, servikal teratomlar yetişkinlerde görülür ve genellikle kanserlidir (malign). “Kanser” terimi, çevreleyen dokuları istila eden ve kan dolaşımı, lenfatik sistem veya başka yollarla uzak vücut dokularına veya organlarına yayılabilen (metastaz yapabilen) anormal, kontrolsüz hücresel büyüme ile karakterize edilen bir hastalık grubunu ifade eder.

Farklı kanser türleri, dahil olan hücre tipine, malignitenin spesifik doğasına ve hastalığın klinik seyrine göre sınıflandırılır. Teratomlar, nadir durumlarda baş ve boyun bölgesinde ortaya çıkan germ hücreli tümörlerdir. Bazı araştırmacılar servikal ve primer tiroid teratomları arasında ayrım yapmaktadır.

Primer tiroid teratomu tanısı için üç koşuldan birinin karşılanması gerekir: tümör tiroid bezinin bir bölümünü işgal etmelidir, tümör ile tiroid arasında doğrudan bir bağlantı olmalıdır veya teratoma tiroid yokluğu eşlik etmelidir. Bununla birlikte, çoğu servikal teratomun tiroid ile bir tür ilişkisi vardır ve bu tümörler arasındaki klinik tablo ve prognoz aynıdır. Bu nedenle birçok araştırmacı bu tümörleri ayırmaktan vazgeçmiş ve tüm boyun teratomlarını servikal teratomlar olarak sınıflandırmıştır.

Servikal teratomların semptomları vakadan vakaya değişebilir. Tümörler kanserli olmayabilir (iyi huylu) veya kanserli (kötü huylu) olabilir. Servikal teratomlar çocuklarda erişkinlerden daha sık görülür. Çocuklarda genellikle iyi huyludurlar; yetişkinlerde genellikle kötü huyludurlar.

Çocuklarda servikal teratomlarla ilişkili spesifik semptomlar, tümörün boyutuna bağlı olarak değişir. Küçük tümörler herhangi bir belirti vermeyebilir (asemptomatik). Bununla birlikte, büyük bir teratom şekil bozukluğuna neden olabilir ve nefes borusu (trakea) gibi yakındaki yapılara bası yapabilir.

Bu tür büyük tümörler, nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi (stridor), nefes almada zorluk veya nefes darlığı (nefes darlığı) gibi ek semptomlara neden olabilir. Bu tümörler ayrıca yemek borusunu sıkıştırarak yutmayı engelleyebilir. Sonunda, hayati yapıların sıkışması, solunum sıkıntısı gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir.

Erişkinlerde servikal teratomlar oldukça nadirdir. Çoğu durumda, kötü huyludurlar ve yakındaki lenf düğümlerine ve vücudun diğer organlarına, özellikle akciğerlere yayılabilirler (metastaz yapabilirler). Çocuklarda olduğu gibi, yetişkinlerde de servikal teratomlar nefes borusu gibi yakındaki yapıları sıkıştırarak solunum sıkıntısına ve ek semptomlara neden olabilir.

Servikal teratomların kesin nedeni bilinmemektedir. Bu tümörler, belirgin bir sebep olmadan (sporadik) rastgele ortaya çıkıyor gibi görünmektedir. Müfettişler, tümör oluşumuna neden olabilecek birçok faktör hakkında daha fazla bilgi edinmek için devam eden temel araştırmalar yürütüyorlar.

Servikal teratomlar germ hücreli tümörlerdir. Germ hücreleri, embriyoda gelişen ve daha sonra kadın ve erkeklerin üreme sistemini oluşturan hücreler haline gelen hücrelerdir. Germ hücreli tümörlerin çoğu testislerde veya yumurtalıklarda (gonadlar) veya belde (sakrokoksigeal bölge) meydana gelir. Bu tümörler gonadların dışında ortaya çıktıklarında ekstragonadal tümörler olarak bilinirler.

Teratomlar, vücudun teratomun oluştuğu kısmına yabancı hücrelerden oluşur. Bir embriyonun üç ana doku katmanından gelen hücrelerden oluşurlar: ektoderm, endoderm ve mezoderm. Bu embriyonik katmanlar sonunda vücudun çeşitli hücrelerine ve yapılarına yol açar. Araştırmacılar, ekstragonadal germ hücreli tümörlerin nasıl oluştuğunu bilmiyorlar. Çeşitli teoriler öne sürülmüştür.

Bir teori, germ hücrelerinin, embriyonun gelişimi sırasında (embriyogenez) erken sıra dışı yerlere kazara göç ettiğini ileri sürer. Normalde, bu tür yanlış yerleştirilmiş germ hücreleri dejenere olur ve ölür, ancak ekstragonadal teratom vakalarında araştırmacılar, bu hücrelerin, hücrelerin bölünüp çoğaldığı ve sonunda bir teratom oluşturduğu süreç olan mitoz geçirmeye devam ettiğini düşünüyor.

Servikal teratomun tanısı kapsamlı bir klinik değerlendirmeye, karakteristik fiziksel bulguların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne ve çeşitli özel testlere dayanır. Bu tür testler, tümör hücrelerinin mikroskobik değerlendirmesini içerir.

Servikal teratomların prenatal tanısı, yansıyan ses dalgalarının gelişmekte olan fetüsün bir görüntüsünü oluşturduğu bir prosedür olan ultrason aracılığıyla mümkündür. Büyük tümörler bir fetal ultrasonda kolayca görülebilir, boyun aşırı geniş görünebilir veya aşırı amniyotik sıvı (polihidramnios) gibi ilişkili bulgular saptanabilir. Erişkinlerde rutin fizik muayene sırasında boyunda kitle saptanabilir.

Servikal teratom teşhisini doğrulamak için ince iğne aspirasyonu (İİA) dahil olmak üzere çeşitli testler yapılabilir. FNA, ince, içi boş bir iğnenin deriden geçirildiği ve nodülden küçük doku örnekleri almak için nodülün içine sokulduğu bir teşhis tekniğidir. Toplanan doku daha sonra mikroskop altında incelenir.

Bazı durumlarda, FNA sonuçsuz kalabilir ve doktorlar biyopsi yapabilir. Biyopsi sırasında, küçük bir örnek doku cerrahi olarak çıkarılır ve mikroskobik yapısını ve yapısını (histopatoloji) belirlemek için işlendiği ve çalışıldığı bir patoloji laboratuvarına gönderilir.

Ultrasona ek olarak, bir tümörün boyutunu, yerleşimini ve uzantısını değerlendirmeye yardımcı olmak ve gelecekteki cerrahi prosedürlere yardımcı olmak için ek özel görüntüleme teknikleri kullanılabilir. Bu tür görüntüleme teknikleri, bilgisayarlı tomografi (CT) taramasını ve manyetik rezonans görüntülemeyi (MRI) içerebilir.

BT taraması sırasında, belirli doku yapılarının enine kesit görüntülerini gösteren bir film oluşturmak için bir bilgisayar ve röntgen ışınları kullanılır. MRI, belirli organların ve vücut dokularının enine kesit görüntülerini üretmek için bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır.

Vakaların yaklaşık yüzde 50’sinde, bir teratomu düşündüren bir bulgu olan kalsiyum kümelerinin (kireçlenmeler) görünümü x-ışınlarında tespit edilebilir. Bölgesel lenf düğümlerinin olası infiltrasyonunu ve uzak metastazların varlığını belirlemek için laboratuvar testleri ve özel görüntüleme testleri de yapılabilir.

Servikal teratomlu bireylerin terapötik yönetimi, kanserin teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar (tıbbi onkologlar), kanseri tedavi etmek için radyasyon kullanımında uzmanlar (radyasyon onkologları) gibi tıp uzmanlarından oluşan bir ekibin koordineli çabalarını gerektirebilir. , anne-fetal sağlık uzmanları (perinatologlar), kulak burun boğaz uzmanları (kulak burun boğaz uzmanları), çocuk cerrahları, onkoloji hemşireleri ve diğer uzmanlar.

Spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, birincil tümörün konumu, birincil tümörün kapsamı (evre) ve malignite derecesi (derecesi) gibi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişebilir; tümörün lenf düğümlerine veya uzak bölgelere yayılıp yayılmadığı; bireyin yaşı ve genel sağlığı; ve/veya diğer unsurlar. Belirli müdahalelerin kullanılmasına ilişkin kararlar, hekimler ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, vakasının özelliklerine göre hastayla dikkatli bir şekilde istişare edilerek verilmelidir; potansiyel faydalar ve risklerin kapsamlı bir şekilde tartışılması; hasta tercihi; ve diğer uygun faktörler.

Servikal teratomlu çoğu kişide, tümörün ve etkilenen dokunun cerrahi olarak çıkarılması gerçekleştirilir. Çocuklardaki teratomların çoğu iyi huylu olmasına rağmen, nefes borusuna ve yakındaki yapılara bası yaparak çıkarılmasını gerektirebilir.

Doğumdan önce (doğum öncesi) teşhis konulan vakalarda ex utero intrapartum tedavi (EXIT) olarak bilinen bir işlem yapılabilir. Bu prosedürde, etkilenen bir bebek Sezaryen ile doğduğu için ameliyat yapılır. Bebek plasentaya bağlı kalır, bu nedenle doktorlar gerekli cerrahi işlemleri yaparken normal kan akışı değişimi gerçekleşir.

Hava yolunun güvenliğini sağlamak için doktorların bir solunum tüpü (endotrakeal tüp) yerleştirmesi gerekebilir. Bazı durumlarda doktorlar, hava geçişine izin vermek için geçici bir açıklık oluşturmak için nefes borusunda (trakea) bir kesi yapılan cerrahi bir prosedür olan trakeostomi uygulayabilir.

Servikal teratomlu erişkinler, tümörün tamamen cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir. Radyasyon tedavisi ameliyattan önce (tümör boyutunu küçültmek için) veya ameliyattan sonra adjuvan tedavi olarak kullanılabilir. Ameliyattan hemen sonra kemoterapi de servikal teratomlu bireyleri tedavi etmek için kullanılmıştır.

Servikal teratomun cerrahi olarak çıkarılması, tiroidin bir kısmının veya tamamının çıkarılmasını içerebilir. Bu gibi durumlarda, etkilenen bireyler normalde tiroid tarafından üretilen hormonları elde etmek için hormon replasman tedavisine devam etmelidir.

İyi huylu servikal teratomlu bebeklerde tümörün tekrarlaması nadiren görülür. Erişkinlerde bulunanlar gibi malign servikal teratomlar daha sık tekrar eder. Etkilenen bireyler, nüks olup olmadığını kontrol etmek için periyodik olarak izlenmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir