Bakteriyel Menenjit Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Bakteriyel Menenjit, belirli bakteri türlerinin neden olduğu merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Menenjit, beyin veya omurilik çevresindeki zarların (meninks) iltihaplanması ile karakterizedir.

Haber Merkezi / Enflamasyon aniden başlayabilir (akut) veya yavaş yavaş gelişebilir (subakut). Başlıca semptomlar arasında ateş, baş ağrısı ve bazen kas ağrısıyla birlikte ense sertliği sayılabilir. Bulantı, kusma ve diğer belirtiler ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerde ve çocuklarda Bakteriyel Menenjit genellikle solunum yolu hastalığı veya boğaz ağrısından önce gelir. Bakteriyel menenjitin çoğu formu akuttur. Akut formunda hastalık ani ateş, baş ağrısı, ense sertliği ve kusma ile karakterizedir. Yetişkinler 24 saat içinde ciddi şekilde hastalanabilir. Çocuklarda enfeksiyonun seyri daha da kısa olabilir.

Daha büyük çocuklar ve yetişkinler arasındaki semptomlar sinirlilikten kafa karışıklığına, uyuşukluğa ve sersemliğe doğru ilerleyebilir ve muhtemelen komaya yol açabilir. Dehidrasyon yaygındır. Diğer semptomlar arasında üşüme, terleme, halsizlik, iştahsızlık veya parlak ışığa tahammül edememe (fotofobi) yer alabilir. Daha sonraki semptomlar hidrosefali (beyin boşluğunda sıvı birikmesi), vücudun bir tarafının felci (hemiparezi), işitme kaybı veya diğer nörolojik anormallikleri içerebilir.

3 ay ile 2 yaş arası bebeklerde genellikle ateş, beslenmeyi reddetme, kusma, sinirlilik ve kasılmalar görülür. Tiz bir ağlama ve başın tepesinde (hala sertleşmemiş kemiklerin birleştiği yerde) şişkin veya gergin bir yumuşak nokta (bıngıldak) da meydana gelebilir. Menenjit görülme sıklığı bu yaş grubunda en yüksek olduğundan açıklanamayan ateşin araştırılması gerekir.

Birkaç gün sonra beyin sıvısı, beyni kaplayan sert dış zarın hemen içinde birikebilir (subdural efüzyon). Menenjitin tipik belirtileri arasında nöbetler, inatçı ateş ve büyüyen kafa büyüklüğü yer alır. Beyin apsesi veya subdural irin birikimi de meydana gelebilir. Beyinde su birikmesi (hidrosefali), sağırlık, zihinsel ve fiziksel gelişimin yavaşlaması Bakteriyel Menenjitin merkezi sinir sistemi üzerindeki olası etkileridir.

4 haftaya kadar yeni doğan bebeklerde Bakteriyel Menenjitin neonatal formu, beyin veya omurga dışında vücudun başka kısımlarındaki enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Bazı vakalar doğumda meydana gelen komplikasyonlardan kaynaklanabilir. Bozukluk, gerginlik, kesintili nefes alma (apne), kusma, ishal ve sarımsı cilt rengi (sarılık) gibi hafif ve spesifik olmayan belirtilerle karakterize edilir. Genellikle vücudun başka yerlerindeki enfeksiyon belirtileri de (örn. orta kulak enfeksiyonu) mevcuttur. Kesin tanı için beyin omurilik sıvısı testi yapılabilir.

Grup B pnömokok bakterisine bağlı bakteriyel menenjit, sıklıkla akciğer hastalığına eşlik ettiği yaşamın ilk 10 gününde ortaya çıkabilir. Ancak genellikle Menenjitin bu formu, 10 günlük yaştan sonra izole bir hastalık olarak ortaya çıkar. Ateş, uyuşukluk ve nöbet gibi diğer belirtiler ortaya çıkabilir.

Bakteriyel Menenjit, menenjitin en sık görülen türüdür. Tüm Bakteriyel Menenjitlerin %80’inden üç bakteri türü sorumludur. Bunlar: 1) Hemophilus influenzae (tip B), 2) Streptococcus pneumoniae (Pneumococcus) ve 3) Neisseria meningitidis (Meningococcus). Her üç tür de en sık kışın görülür.

Escherichia coli, Klebsiella-Entero veya Pseudomonas gibi gram negatif bakteriler sıklıkla yeni doğan bebeklerde Bakteriyel Menenjite neden olur. Bozukluğa neden olabilecek diğer bakteri türleri Streptococci, Staphylococci (Staphylococcus aureus) veya listeria monocytogenes’tir.

Hemofilus influenza tip B bakterisine bağlı bakteriyel menenjit, çoğunlukla 1 aylıktan büyük bebeklerde ve küçük çocuklarda görülür. Kafa travması veya bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi başka bir durumla ilişkili olmadıkça yetişkinlerde genellikle görülmez. Pnömokokun neden olduğu bakteriyel menenjit, çoğunlukla alkolizm, kronik otitis (kulak iltihabı), sinüzit (burna açılan sinüsleri kaplayan mukoza zarının iltihabı), mastoidit (arkasında yer alan kemiğin enfeksiyonu) olan erişkinlerde görülür. kulak), kapalı kafa travması, tekrarlayan menenjit, pnömokokal pnömoni veya orak hücreli anemi.

Escherichia coli ve Klebsiella Enterobacter gibi gram negatif organizmalardan kaynaklanan Bakteriyel Menenjit, Gram-negatif Menenjit olarak adlandırılır ve sıklıkla merkezi sinir sistemi travması veya ameliyatından sonra veya kan zehirlenmesinden sonra ortaya çıkar. Yenidoğanlar veya bağışıklığı zayıf olan kişiler de enfekte olabilir.

Bakteriyel Menenjitin başka bir formu olan Stafilokokal Menenjit (Staphylococcus bakterisinden), kan zehirlenmesinden (örneğin, kalbin iç zarının iltihaplanması olan endokarditten), açık kafa travmasından veya beyin cerrahisinden sonra ortaya çıkar.

Listeria Menenjit, yenidoğanlarda, kronik böbrek (böbrek) yetmezliği olan hastalarda veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar alan yetişkinlerde (örneğin organ nakli hastaları) ortaya çıkan başka bir menenjit şeklidir. Sterilize edilmemiş iğnelerden intravenöz ilaç kullanımı, Bakteriyel Menenjite yol açabilecek kan zehirlenmesine neden olabilir.

Bakteriyel Menenjite neden olan tüm bakteriler arasında Hemophilus influenza tip B en yaygın olanıdır ve tüm Bakteriyel Menenjit vakalarının neredeyse yarısını temsil eder. Meningokokal Menenjit yaklaşık yüzde 27’yi temsil eder ve Pnömokokal Menenjit yaklaşık yüzde 11’i temsil eder.

Bakteriyel Menenjite neden olan bakterilerin nüfusun yaklaşık yüzde onunun boğazlarında taşındığı düşünülmektedir. İnsanların neden yalnızca çok küçük bir yüzdesinin bu hastalığa yakalandığı açık değildir.

Bakteriyel Menenjit testi, CT taramaları veya MR görüntüleme gibi görüntüleme tekniklerini içerebilir. Diğer testler hastanın kanının ve/veya derisinin incelenmesini içerebilir. Tanı beyin omurilik sıvısının incelenmesiyle konur.

Bakteriyel Menenjit genellikle enfeksiyona neden olan spesifik bakterilere karşı kullanılan farklı tipte antibiyotiklerle tedavi edilir. Bunlar ampisilin, kloramfenikol, gentamisin, penisilin, moksalaktam, nafsilin, sefuroksim, sefotaksim, seftizoksim, oksasilin, vankomisin veya rifampini içerebilir.

Antibiyotik tedavisine deksametazonun eklenmesi de kullanılıyor ve meningeal inflamasyonun azaltılmasında yardımcı oluyor. Araştırmalar çocuklarda deksametazon kullanımının hastalığın ilk iki günü içinde uygulandığında faydalı olabileceğini göstermiştir.

Hemophilus influenzae’nin neden olduğu Menenjit hastası olan bir kişiyle yakın temasta bulunan 5 yaşın altındaki çocuklara, önleyici tedbir olarak rifampin ilacı reçete edilebilir.

2 yaşın altındaki çocuklar için Şubat 2000’de onaylanan bir aşı, menenjit de dahil olmak üzere invazif pnömokok hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı oluyor. Prevnar Pnömokok 7 valanlı Konjugat Aşısı olarak adlandırılan bu aşı, Wyeth Ayerst Laboratories tarafından pazarlanmaktadır ve bebeklere iki, dört ve altı aylık ve ayrıca 12 ila 15 ay arasındaki bebeklere verilecektir.

2 yaşın üzerindeki çocuklar Hemophilus influenzae tip b polisakkarit aşısı ile Menenjite karşı aşılanabilir. Protein eklenmiş zayıflatılmış bakterilerden oluşan bir aşının, iki yaşın altındaki çocukları Hemophilus influenzae tip B Menenjit’e karşı korumak amacıyla kullanılması onaylanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir