Tüberküloz Menenjit Nedir? Bilinmesi Gereken Her Şey

Tüberküloz Menenjit (TBM), beyin veya omurilik çevresindeki zarların (menenjlerin) iltihaplanması ile karakterize edilen ve Mycobacterium tuberculosis olarak bilinen spesifik bir bakterinin neden olduğu bir menenjit şeklidir.

Haber Merkezi / TBM’de bozukluk yavaş yavaş gelişir. Antibiyotik ve diğer ilaçlarla tedavi genellikle enfeksiyona karşı etkilidir.

Tüberküloz Menenjit merkezi sinir sistemini etkiler. Başlangıçta baş ağrıları ve davranış değişiklikleri fark edilebilir. Ateş, baş ağrısı, boyun tutulması ve kusma da ortaya çıkabilir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde semptomlar sinirlilikten kafa karışıklığına, uyuşukluğa ve sersemliğe doğru ilerleyebilir ve muhtemelen komaya yol açabilir.

Tedavi edilmediğinde bu bozukluk nöbetlere, hidrosefali (beyin boşluğunda sıvı birikmesi), sağırlığa, zeka geriliğine, vücudun bir tarafında felce (hemiparezi) ve diğer nörolojik anormalliklere yol açabilir. Tanı beyin omurilik sıvısının incelenmesiyle konur.

Tüberküloz Menenjit, tüberküloz (TB), özellikle miliyer tüberküloz (TB) geçirmiş veya geçirmiş olan bazı hastalarda ortaya çıkan nadir bir komplikasyondur. Tüberküloza neden olan bakterilere maruz kalan kişilerde de ortaya çıkabilir. Menenjitin bu formuna Mycobacterium Tuberculosis olarak bilinen spesifik bir bakteri neden olur.

Menenjit genellikle enfeksiyona neden olan bakterilere karşı kullanılan antibiyotik ilaçlarla tedavi edilir. Bunlar izoniazid, rifampin, streptomisin ve etambutol içerebilir. Tedavi en az 9 ay ila 1 yıl sürmelidir. Prednizon gibi kortikosteroid ilaçlar da faydalı olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir