Bağışıklığı Güçlendirmek Mi İstiyorsunuz? Bu Gıdaları Beslenmenize Dahil Edin

Vücudu koruyan bağışıklık sistemini bir orkestra olarak düşünün. En iyi performans için orkestradaki her enstrümanın ve her müzisyenin elinden gelenin en iyisini yapmasını istersiniz.

Haber Merkezi /Bir müzisyenin iki kat hızda performans sergilemesini veya bir enstrümanın aniden normalde iki kat daha fazla ses üretmesini istemezsiniz. Her parçanın tam olarak puana göre performans göstermesini istersiniz.

Aynı şey bağışıklık sisteminiz için de geçerli. Vücudunuzu en iyi şekilde korumak için bağışıklık sisteminizin her bileşeninin tam olarak plana göre çalışması gerekir. İşte bunun gerçekleşmesi için belenmenize dahil etmeniz gereken gıdalar:

Proteinler: Vücuttaki her hücrenin temel yapı taşı olarak görev yapan proteinler, kaslar, kemikler, hormonlar ve antikorlar gibi hayati bileşenlerin gelişimine katkıda bulunurlar. Proteinler, antikor üretimini destekleyerek ve bağışıklık hücreleri için yakıt olarak gerekli amino asitleri sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirmede çok önemli bir rol oynar.

Yumurta mükemmel bir protein kaynağı olarak öne çıkarken, nohut, süzme peynir, kinoa, yoğurt, yer fıstığı ve badem gibi çeşitli yiyecekler de protein alımına önemli katkılarda bulunur. 

A Vitamini: A Vitamini, bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. “Anti-enfektif vitamin” olarak bilinen A Vitamini, cilt, ağız, mide, akciğer ve göz sağlığı için anahtar konumundadır. Tatlı patates, balkabağı, havuç ve ıspanak A Vitamini açısından zengin gıdalardır.

C Vitamini: Vücudun sağlıklı cilt ve bağ dokusu oluşturmasına yardımcı olan C Vitamini, mikropların vücuda girişini de engeller. C Vitamini, aynı zamanda hücreleri hasara karşı koruyan bir antioksidan görevi de görür. Turunçgiller en iyi C Vitamini kaynakları olarak bilinirken, kivi, çilek, brokoli, domates, karnabahar ve kırmızı biber de iyi birer C Vitamini kaynaklarıdır.

E Vitamini: Antioksidan olarak işlev gören E Vitamini, hücre zarlarını serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur. E vitamini birçok gıdada bulunan yaygın bir besindir. Yemeklik yağlar, tohumlar ve kuruyemişler zengin E Vitamini kaynaklardır.

D Vitamini: D vitamini vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur ve bağışıklık sistemini destekler. Balık eti ve balık yağı, yumurta sarısı, portakal suyu ve peynir gibi çok az gıda doğal D3 vitamini bakımından zengindir.

Çinko: Çinko, özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde uygun büyüme ve gelişme için kritik öneme sahiptir. Et, özellikle de kırmızı et, vejetaryen olmayan yiyecekleri tercih edenler için mükemmel bir çinko kaynağıdır. Vejetaryenler için nohut, mercimek ve fasulye gibi yiyecekler önemli miktarda çinko içerir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir