Aşırı Uyumanın Sağlık Açısından Riskleri

Uyku, bilişsel, fizyolojik ve fiziksel dahil olmak üzere sağlığın birçok yönü ile ilgili olarak giderek daha fazla çalışılmaktadır. İyi kontrollü uyku çalışmaları, daha iyi uyku ile gelişmiş hafıza ve öğrenme dahil olmak üzere üstün bilişsel işlevler arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. 

Haber Merkezi / Bununla birlikte, hem uzun (8 saat) hem de kısa (6 saat) alışılmış uyku süreleri, olumsuz sağlık sonuçları ile ilişkilidir.

Görsel olarak iletildiğinde, çalışmalar, sağlık riskleri ve uyku süresi arasında, aşırı (önemli ölçüde daha kısa veya daha uzun dinlenme süreleri) artan sağlık bozukluğu veya hastalık riski ile ilişkili olan U şeklinde bir ilişki olduğunu defalarca göstermiştir. 

Aşırı uyumak nedir?

Yetişkinler için yaşlarına, çevrelerine ve sosyo-demografik özelliklerine göre günde kaç saat uykunun gerekli olduğu hala büyük ölçüde bilinmemektedir. Şu anda, yazarlar tipik olarak 8 saat uyku önermektedir; Bu, o zamandan beri normalin altın standardı olarak kabul edildi, ancak bu, 18 ila 64 yaş arasındaki yetişkinler için yedi ila dokuz saat arasında bir aralık önermek üzere genişletildi.

Ayrıca, son zamanlarda daha kısa bir sürenin yaşlılar için optimal olduğu öne sürülmüştür. en düşük ölüm oranı ve hareketlilik ile yedi saatlik uyku arasında güçlü bir ilişki vardır. Araştırma ayrıca 7 saatlik uyku ile uzun ömür ve gelişmiş bilişsel işlev arasında ilişki kurdu.

Bu önerilere rağmen, optimal uyku miktarında kişiler arası değişkenlik vardır. Bununla birlikte, çoğu çalışmada, altı saatten az uyku yetersiz uyku olarak kabul edilir ve dokuz saatten fazla uyku, erişim veya ‘aşırı uyuma’ olarak kabul edilir.

Aşırı uyumayı artan ölüm ve hastalık oranlarıyla ilişkilendiren çeşitli eğilimler ortaya çıkmıştır. Özetle, daha uzun uyku alışkanlıkları depresyon, bilişsel bozulma, artan ağrı, iltihaplanma, doğurganlığı etkileme ve artan diyabet, kalp hastalığı, obezite, felç ve ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir.

Aşırı uyku ile bilişsel bozukluk veya zihinsel işlevsellik arasındaki ilişki

Bilişsel işlevle ilgili olarak, kendi kendine raporlama verilerini inceleyen tamamlanmış bir çalışma, 7 saat uyuyan deneklerde bilişsel işlevde optimal performansın gözlendiği sonucuna varmıştır. Yedi saati aşan veya kısa kalanlar daha düşük bilişsel işlevsellik göstermiştir.

Aşırı uyku ve dejeneratif hastalık

19 makalelik bir meta-analizi, kısmi uyku yoksunluğunun ruh halini bilişsel veya motor performanstan daha fazla etkilediğini buldu. Ayrıca, İspanya’da yürütülen toplum temelli bir çalışmada, uzun süreli uyku süresinin artmış demans riski ile ilişkili olduğu bulunmuştur.

Aşırı uyku ve ruh sağlığı arasındaki ilişki

Depresyon ve aşırı uyku arasında bağıntılı bir bağlantı vardır; uykusuzluk, depresyonun yaygın bir belirtisidir ve depresyonu olanların yaklaşık yüzde 15’i aşırı uyuduğunu bildirir.

Uzun uyku ve depresyon arasındaki ilişki, iki değişken arasında açık bir bağlantı olduğunu gösteren birkaç çalışma ile kesindir. Depresyon ve aşırı uyku arasındaki bağlantı ile disani, yani uyumadan yatakta kalma ihtiyacı arasındaki bağlantıyla ilgili bazı kafa karıştırıcı etkiler vardır. Bu, aşırı uyku süresi ile zihinsel sağlık arasındaki bağlantıda bir önyargı oluşturabilir.

Aşırı uyku ve iltihaplanma

C reaktif protein (CRP), kronik, düşük dereceli inflamasyonun sistemik bir belirtecidir. Bu biyobelirteç, uyku süresi ile ilişkilidir ve aşırı uyku süreleri örneklerinde yüksek CRP’nin bulunduğunu gösteren laboratuvar çalışmaları.

İlginç bir şekilde, cinsiyet, etnik köken, uyku bozuklukları ve tıbbi komorbiditelerin bu ilişkileri etkilediği bulundu. Spesifik olarak, farklı etnik gruplar arasında uyku süresi ve CRP seviyeleri arasındaki ilişkinin modellerinde önemli bir fark olduğuna dair kanıtlar vardı.

Aşırı uyku ve obezite ve metabolik bozukluklar

Depresyondan farklı olarak, bu bağlantıyı araştıran 30 tasarım ve popülasyondaki heterojenliğe rağmen, obezite ve aşırı uyku arasında tutarlı bir ilişki yoktur.

Aşırı uyku ve kalp hastalığı

Tanımlanan çoğu sağlık koşulunda olduğu gibi, hem kısa hem de uzun kendi kendine bildirilen uyku süreleri, bağımsız olarak belirli bir sağlık koşulunda mütevazı bir artış riski ile ilişkilendirilmiştir; Kadınlarda koroner kalp hastalığında uyku süresine ilişkin ileriye dönük bir çalışmada, uyku modlarından kaynaklanan bu yanlışların her ikisi de bağımsız olarak orta derecede artan koroner kalp hastalığı riski ile ilişkilidir.

Aşırı uyku ve ölüm

Uyku süresi ile mortalite, bilişsel bozulma, obezite, metabolik bozukluklar, kardiyovasküler durumlar ve ölüm arasındaki ilişki U şeklindedir. Çok az ve çok fazla uykunun (9 saat) çok sayıda kötü sağlık sonucuyla ilişkili olduğunu gösteren bu U şeklindeki fenomen – ve bu etki kümülatiftir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir