Anjiyoödem Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Anjiyoödem, cildin daha derin katmanlarının şişmesini ifade eder. Bu durum, alerjik reaksiyonun neden olduğu sıvı birikiminden kaynaklanır. Anjiyoödem en sık yüz, dudaklar, gözler, eller, cinsel organlar ve ayakları etkiler.

Haber Merkezi / Bu alerjik bir durum olduğundan, genellikle bir tetikleyici veya alerjene maruz kalma ile ilişkilidir. Anjiyoödemli çoğu insanda kurdeşen veya ürtiker gibi başka alerjik belirtiler de olabilir. Kurdeşen veya ürtiker, cilt üzerinde görülen, kırmızı ve kaşıntılı döküntülerdir.

Anjiyoödem türleri

Anjiyoödem, nedenine göre dört temel tipte sınıflandırılabilir:

  • Alerjilerden kaynaklanan anjiyoödem: Bu tür anjiyoödem, bir gıda alerjisinden veya bir gıda katkı maddesine veya rengine alerjiden kaynaklanabilir. Bu tip anjiyoödem, anafilaktik reaksiyonla birlikte ortaya çıkabilir.
  • İlaçlara bağlı anjiyoödem: Bazı ilaçlar da anjiyoödeme yol açan alerjilere neden olabilir. Yaygın örneklerden biri, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri gibi yüksek tansiyon ilaçları, hormonal kontraseptifler, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (aspirin, ibuprofen gibi NSAID’ler) gibi ağrı kesicilerdir. İlaç kullanımı ile anjiödem yan etki olarak ortaya çıkar.
  • Anjiyoödemin genetik nedenleri
  • Nedeni belirlenemediğinde idiyopatik anjiyoödem.

Belirtileri

Şişlik soluk ve kaşıntısızdır. Semptomlar 1 veya 2 gün sürer. Dili veya üst solunum yolunu etkileyen anjiyoödem hızlıysa nefes almada zorluk olabilir. Bu hayatı tehdit edici olabilir.

Durum gastrointestinal sistemi etkiliyorsa, genellikle apandisit, divertikülit veya mezenterik iskemi ile karıştırılan şiddetli ağrı olabilir.

Şişme, kılcal sızıntıdaki bir artıştan kaynaklanır. Kılcal damarlar adı verilen daha küçük kan damarlarından sıvı sızıntısı vardır. Bu sızıntı, aracıların ve iltihaplanma kimyasallarının salınması nedeniyle oluşur.

Anjiyoödem kimlerde görülür?

Anjiyoödem oldukça yaygın bir durumdur. Nüfusun %10-20’sini yaşamları boyunca etkileyebilir.

Yiyeceklere ve ilaçlara karşı alerjiler en yaygın anjiyoödem türüdür. Örneğin gıda ile ilgili alerjiler çocukların yaklaşık %5-8’ini ve yetişkinlerin %1-2’sini etkiler.

Benzer şekilde ACE inhibitörlerine bağlı anjiyoödem, onları alan kişilerin yaklaşık %1-5’ini etkiler.

Uzun süreli veya kronik olabilen idiyopatik anjiyoödem 2.000 kişiden 1’ini etkileyebilir.

Kalıtsal anjiyoödem dünya çapında 10.000’de 1 ile 50.000’de 1’i etkiler ve bu nedenle nadir olarak kabul edilir.

Teşhisi

Anjiyoödem teşhisi, esas olarak, bir tetikleyiciye maruz kalma ve tipik klinik özelliklerle sunum yardımı ile yapılır.

İdiyopatik anjiyoödem tipik olarak bilinen bir neden veya maruziyet bulunmadığında teşhis edilir.

Tedavisi

Tetikleyici veya alerjen ortadan kaldırılırsa, anjiyoödem genellikle birkaç gün sonra tedavi olmaksızın iyileşir.

Şişliği gidermek ve iyileşmeyi hızlandırmak için antihistaminikler ve steroidler gibi anti-alerji ilaçları kullanılabilir. İlaca bağlı anjiyoödem, alternatif ilaçların kullanımını gerektirir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir