Araştırma: Sigara İçmek Beyin Kanaması Riskini Artırıyor

Finlandiya’da yapılan yeni bir araştırma, sigara içenlerin beyinlerinde subaraknoid kanama (SAK) türünü geliştirme riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Subaraknoid kanama, yaşamı tehdit edebilen bir felç şeklidir.

Haber Merkezi / Araştırma, 16.282 aynı cinsiyetten ikizi içeriyordu. Yani toplamda 32.564 kişi vardı. Araştırmaya konu olan ikizlerin 1976 ve 2018 yılları arasındaki verileri yakından takip edilerek, subaraknoid kanamadan ölenlerin kayıtları kontrol edildi.

İkizler, monozigotik (özdeş) veya dizigotik (özdeş olmayan) ikizler veya bilinmeyen zigotik ikizler olarak sınıflandırıldı. Subaraknoid kanamadan ölen tüm kardeşler, ölmeyen diğer ikizle kontrol edildi.

Ayrıca ikizlerin alışkanlıkları, sigara içme, alkol kullanımı, düzenli fiziksel aktivite, yüksek tansiyon, vücut kitle indeksi ve düzeyi hakkında bilgi toplandı.

Sigara içmenin SAK riski üzerindeki etkisine bakmak için yapılan araştırma, sigara içmenin (ara sıra veya düzenli) sigara içmeyenlere oranla SAK riskini artırdığını ortaya koydu.

Araştırma, ayrıca günde 21 gramdan fazla alkol tüketenler arasında da SAK’a bağlı ölüm riskinin artırdığını ortaya koydu.

Daha önce ne yapıldı?

On yıl önce de Danimarka, Finlandiya ve İsveç’ten 79.664 ikizi içeren benzer bir araştırma yapılmıştır. İkizler genetik yapılarını paylaştığından, araştırma, SAK riskini etkileyebilecek diğer çevresel faktörleri analiz edebilir.

Araştırma, genetik olmayan faktörlerin esas olarak SAK’ı belirlediğini gösterirken, çevresel faktörlerin bireylerde SAK riskini ne ölçüde etkileyebileceğini ortaya koymamıştır.

Araştırma Stroke dergisinde yayınlanmıştır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir