Anjiyoimmünoblastik T-Hücreli Lenfoma Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Anjiyoimmünoblastik T-hücreli lenfoma (AITL), lenfatik sistemi (lenfomalar) etkileyen bir grupla ilişkili malignite (kanser) olan, Hodgkin dışı lenfomanın nadir görülen bir şeklidir. 

Haber Merkezi / Lenfomalar, beyaz kan hücrelerinin (lenfositler) kanseridir ve hücre tipine göre bölünebilir, B-lenfositleri (B-hücreleri) veya T-lenfositleri (T-hücreleri), AITL bir T-hücreli lenfomadır.

Lenfatik sistem, bağışıklık sisteminin bir parçası olarak işlev görür ve vücudu enfeksiyon ve hastalıklara karşı korumaya yardımcı olur. Vücudun farklı bölgelerinden lenf olarak bilinen ince sulu bir sıvıyı kan dolaşımına akıtan boru şeklindeki kanallardan (lenf damarları) oluşan bir ağdan oluşur.

Lenf, doku hücreleri arasındaki küçük boşluklarda birikir ve proteinler, yağlar ve lenfositler olarak bilinen bazı beyaz kan hücrelerini içerir. Lenf, lenfatik sistemde hareket ederken, mikroorganizmaları (örn. virüsler, bakteriler vb.) ve diğer yabancı cisimleri uzaklaştırmaya yardımcı olan, lenf düğümleri olarak bilinen küçük yapılardan oluşan bir ağ tarafından filtrelenir.

Lenf düğümü grupları, boyun, koltuk altı (aksilla), dirsekler ve göğüs, karın ve kasık dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere vücudun her yerinde bulunur. Lenfositler, lenf düğümlerinde depolanır ve diğer lenfatik dokularda da bulunabilir.

Lenfatik sistem, lenf düğümlerine ek olarak, yıpranmış kırmızı kan hücrelerini filtreleyen ve lenfositleri üreten dalağı ve kan hücrelerini üreten kemik boşluklarının içindeki süngerimsi doku olan kemik iliğini içerir. Lenfatik doku veya dolaşımdaki lenfositler de vücudun diğer bölgelerinde bulunabilir.

İki ana lenfosit türü vardır: Belirli istilacı mikroorganizmaları “nötralize etmek” için spesifik antikorlar üretebilen B-lenfositleri (B-hücreleri) ve mikroorganizmaları doğrudan yok edebilen veya faaliyetlere yardımcı olabilen T-lenfositleri (T-hücreleri). diğer lenfositlerin

AITL, bir T hücresinin habis bir hücreye dönüşmesi ile karakterize edilir. Kötü huylu T hücrelerinin anormal, kontrolsüz büyümesi ve çoğalması (proliferasyonu), belirli bir lenf nodu bölgesi veya bölgelerinde genişlemeye yol açabilir; dalak ve kemik iliği gibi diğer lenfatik dokuların tutulumu; ve diğer vücut doku ve organlarına yayılır.

AITL’nin önemli ve ayırt edici bir yönü, çeşitli semptomlara yol açabilen bağışıklık sisteminin işlev bozukluğudur. Etkilenen kişilerde kızarıklık, inatçı ateş, istenmeyen kilo kaybı, sıvı birikmesine bağlı doku şişmesi (ödem) ve ek semptomlar gelişebilir. AITL’nin altında yatan kesin neden tam olarak anlaşılamamıştır.

AITL tanısı, karakteristik semptomların tanımlanmasına, ayrıntılı bir hasta öyküsüne, kapsamlı bir klinik değerlendirmeye ve etkilenen bir lenf düğümünün veya deri veya kemik iliği gibi diğer etkilenen alanların biyopsisine dayanarak yapılır.

Spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, hastalığın evresi; tümör boyutu; belirli semptomların varlığı veya yokluğu; bireyin yaşı ve genel sağlığı; ve/veya diğer unsurlar.

Belirli ilaç rejimlerinin ve/veya diğer tedavilerin kullanımına ilişkin kararlar, hekimler ve sağlık ekibinin diğer üyeleri tarafından, vakasının özelliklerine göre hastayla dikkatli bir şekilde istişare edilerek verilmelidir; olası yan etkiler ve uzun vadeli etkiler de dahil olmak üzere potansiyel faydalar ve risklerin kapsamlı bir şekilde tartışılması; hasta tercihi; ve diğer uygun faktörler.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir