Pernisiyöz Anemi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Pernisiyöz anemi, vücudun, kırmızı kan hücrelerinin gelişimi için gerekli olan B12 vitaminini uygun şekilde kullanamaması ile karakterize edilen nadir bir kan hastalığıdır. Vakaların çoğu intrinsik faktör olarak bilinen ve B12 vitamininin emilemeyeceği mide proteininin eksikliğinden kaynaklanır.

Haber Merkezi / Pernisiyöz aneminin semptomları arasında yorgunluk, nefes darlığı, hızlı kalp atış, sarılık veya solgunluk, ellerde ve ayaklarda karıncalanma ve uyuşma, iştahsızlık, ishal, yürürken dengesizlik, diş eti kanaması, koku alma duyusunda bozulma ve kafa karışıklığı sayılabilir.

Pernisiyöz aneminin otoimmün bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Otoimmün bozukluklar, vücudun “yabancı” veya istilacı organizmalara karşı doğal savunması (örneğin, antikorlar) bilinmeyen nedenlerle sağlıklı dokuya saldırmaya başladığında ortaya çıkar.

Pernisiyöz anemi bazen tip 1 diyabet, hipoparatiroidizm, Addison hastalığı ve Graves hastalığı gibi bazı otoimmün endokrin hastalıklarla birlikte görülür. Bununla birlikte, bozukluk belirli ailelerde diğerlerinden daha sık görülme eğiliminde olduğundan, pernisiyöz aneminin genetik bir bileşeni olabileceğine de inanılmaktadır. 

Pernisiyöz anemi tanısı, ayrıntılı hasta öyküsü ve özel laboratuvar testleri de dahil olmak üzere kapsamlı bir klinik değerlendirme ile doğrulanabilir. Schilling testi sırasında, bağırsakların B12 vitamini emme yeteneği ölçülür. Vitamin, radyoaktif kobalt ile etiketlenir ve ağız yoluyla alınır. X-ışını çalışmaları daha sonra vücudun bu vitamini uygun şekilde emip emmediğini belirleyebilir.

Pernisiyöz anemi tedavi edilmezse hayatı tehdit eden komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Zararlı anemi, kas içine B12 vitamini (hidroksokobalamin veya siyanokobalamin) enjeksiyonu ile tedavi edilir. Hekim verilen vitamin miktarını yakından takip etmeli ve gerektiğinde dozunu ayarlamalıdır. Pernisiyöz anemisi olan kişiler, yaşamları boyunca idame dozlarında B12 vitamini almaya devam etmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir