Angina Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

Angina, tipik olarak göğüs ağrısı olarak kendini gösteren ve kendi başına bir hastalıktan çok altta yatan bir durumun semptomu olan bir kalp rahatsızlığıdır. Göğüs ağrısı, kalp kaslarının kalp kaslarına giden kanın gerekli miktarın altına düşmesinden kaynaklanır. 

Haber Merkezi / Bu, kalbi besleyen arterler sertleştiğinde ve daraldığında meydana gelir. Bu duruma arterioskleroz denir. Koroner arterler olarak adlandırılan kalp kaslarını besleyen arterlerin arteriosklerozu, anjina adı verilen göğüs ağrısı semptomlarına yol açar.

Anginada ne olur?

Angina, göğüste donuk, ağrıyan, sıkışma veya ağır bir ağırlık olarak kendini gösterir. Ağrı bazen göğsün ötesine, sol kola, boyuna, çeneye veya sırta yayılabilir.

Ağrı, çoğu zaman şiddetli fiziksel aktivite veya her iki durumda da kalbin daha hızlı attığı ve kasların normalden daha fazla kan akışı gerektirdiği aşırı duygusal stres tarafından tetiklenir.

Koroner arterlerin arteriosklerozu kan akışını kısıtlar ve kalp kaslarına giden kan sıkıntısı genellikle sadece birkaç dakika süren bir ağrıya neden olur. Buna tipik olarak anjina atağı denir.

Kimler anjina riski altındadır?

Angina, koroner arterlerin sertleşmesine ve daralmasına neden olan arterioskleroz veya aterosklerozdan kaynaklanır. Sigara içenlerde, obez ve fazla kilolu kişilerde, şeker hastalığı olanlarda, kan kolesterolü yüksek olanlarda, ileri yaşlarda vb.

Hem erkeklerde hem de kadınlarda, düşük sosyo-ekonomik gruplarda bu oran önemli ölçüde yüksektir. Angina erkeklerde kadınlardan daha yaygın görünmektedir. Geçmişte sigara içmek erkeklerde önemli ölçüde daha yüksekti ve bu, insidanstaki bu cinsiyet farklılığının nedeni olabilir.

Farklı anjina türleri nelerdir?

Angina iki tip olabilir; Stabil angina ve stabil olmayan angina.

Stabil angina

Stabil anginası olanlar, semptomları zamanla yavaş yavaş geliştirir. Semptomlar başlangıçta, yorucu egzersiz, merdiven çıkma, çok koşma, hatta aşırı zihinsel stres altındayken başlayabilir.

Semptomlar genellikle sadece birkaç dakika sürer ve gliseril trinitrat adı verilen ilaç alınarak iyileştirilebilir. Bu tür anjina genellikle ölümcül değildir, ancak kalp krizi veya felç başlangıcı olabilir ve tıbbi müdahaleyi zorunlu kılar.

Stabil olmayan angina

Bu tip anjina genellikle hızla gelişir ve seyri genellikle tahmin edilemez. Kararlı anginası olanlar, kararsız angina geliştirmeye devam edebilir. Göğüs ağrısı semptomları yaklaşık 30 dakika sürebilir ve hasta dinlenirken bile devam edebilir. Gliseril trinitrat semptomları hafifletmeye yardımcı olmayabilir.

Bu tip anjina, anjinin seyri tahmin edilemez olduğundan ve kalp fonksiyonu hızla bozulabileceğinden ve bu da inme veya kalp krizi riskini artırabileceğinden acil bir durumdur. Bu tip anjina ilaçlar ve cerrahi tekniklerle tedavi edilir.

Angina nasıl tedavi edilir?

Angina tedavisi, anjina krizi semptomlarını hafifletmeyi, hasta için anjina ataklarının sayısını azaltmayı ve ayrıca kalp krizi veya felce yol açabileceğinden kalbe sınırlı kan akışını önleyerek durumun kötüleşmesini önlemeyi amaçlar.

İlaç tedavisi tedavinin ilk aşamasıdır. Bu, Nitratlar ve Kalsiyum Kanalı blokerleri gibi daha fazla kan akışına izin veren arteriyel dilatörleri içerir.

İlaçlara yanıt vermeyen hastalarda cerrahi teknikler önerilmektedir. Koroner anjiyoplasti, özellikle daralmış bir bölümün stent adı verilen küçük bir tüp veya ağ benzeri yapı ile genişletilmesine izin veren bir tedavi şeklidir. Stent ayrıca arterin lümenini açık tutar ve çökmesini önler.

Diğer bir yöntem de koroner arter baypas grefti olup, burada vücudun başka bir bölgesinden bir kan damarı parçası alınır ve bu, kalp kaslarını beslemek için daralmış atardamar için bir baypas görevi görür.

Anjina hastalarında neler olabilir?

Angina inme veya kalp krizi gibi komplikasyonlara yol açabilir. Aslında, stabil anjinası olan her 100 kişiden 1’inde ölümcül kalp krizi veya felç gelişebilir. Stabil anjinası olan 40 kişiden 1’inde ölümcül olmayan bir kalp krizi veya felç meydana gelebilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir