Anesteziyoloji Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey!

Perioperatif dönemde (yani cerrahi bir işlemden önce, sırasında veya sonrasında) ağrının giderilmesine odaklanan tıp dalı anesteziyoloji olarak bilinir. Uygulanan ilaçlara anestezi, bu konuda eğitim almış doktora ise anestezi uzmanı denir. Ancak terminoloji ülkeye veya kıtaya göre değişiklik gösterebilir. 

Haber Merkezi / Anestezi uzmanlığı için, tıp fakültesinin tamamlaması ve ilaçların farmakokinetiği (yani vücudun bir ilaç üzerindeki etkisi) ve farmakodinamiği (yani ilacın vücut üzerindeki etkisi) gibi kilit alanlarda derinlemesine bilgi edinmeyi gerektirir. Farmakolojiye ek olarak, anestezistler mekanik ventilasyon, çeşitli fizyolojik işlev monitörleri, nöroanatomi ve tıbbın diğer genel alanlarında bilgi sahibi olmalıdır.

Anesteziyoloji tarihi

İnsanlık tarihi boyunca, insanlık her zaman acının dindirilmesiyle ilgilendi. Anestezik kullanımıyla ilgili olarak tarihte ne kadar erkene gidilirse, kullanılan tekniklerin de o kadar kaba hale geldiği görülmektedir. Hastaları kafa darbeleriyle bayıltmak veya bayılana kadar karotis arterlerini sıkıştırmak bu tür tekniklere sadece iki örnektir. Bununla birlikte, daha önceki anestezi tekniklerinin çoğu, bir bitki karışımının ve birçoğunun tahmin edebileceği gibi alkolün kullanımını içeriyordu.

18. yüzyılın ortalarında, karbondioksitin keşfi ve daha sonra, pnömatik tıbbı doğuran oksijen ve nitröz oksit (daha çok gülme gazı olarak bilinir) izledi. Bu gazların güvenlik ve etkinliğinin keşfedilmesiyle, bir yüzyıl içinde kloroform ve etil klorür gibi diğer ajanlar da ortaya çıktı. Bu gazların genel etkileri için yapılan araştırmalarda, kokainin uyuşturma özellikleri 19. yüzyılın sonlarına doğru öne çıktı.

Çağdaş Anestezi

20. yüzyılın ortalarına gelindiğinde anestezi, bugün kabul edilebilir düzeye geldi. Çağdaş anestezi, 6 A olarak adlandırılabilecek şeylere odaklanır. Bunlar; anksiyoliz, arefleksi, otonomik arefleksi, analjezi, amnezi ve anestezidir.

Anksiyoliz, kaygının kontrolü ile ilgilenirken, arefleksi ve otonomik arefleksi, sırasıyla reflekslerin kaybına ve sempatik sinir sistemi reflekslerinin kontrolüne odaklanır. Analjezi, ağrının kontrolü içindir, amnezi, hafızanın geri çağrılmasının kaybıdır ve anestezi, bilinçli düşünce ile veya bilinçsiz duyu kaybıdır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir