Amelogenesis Imperfecta Nedir? Bilinmesi Gerekenler

Amelogenesis imperfekta (AI), anormal diş minesi oluşumu ile karakterize edilen bir grup nadir, kalıtsal bozukluğu ifade eder. Terim tipik olarak vücudun diğer anormallikleriyle ilişkili olmayan diş minesi gelişimi bozuklukları ile sınırlıdır.

Haber Merkezi / Amelogenesis imperfekta, kusurlu veya eksik diş minesi ile karakterizedir. Bu bozukluğun ikincil etkileri, diş kökünün bulunduğu diş etleri, sement, bağlar ve alveol kemikleri gibi dişleri çevreleyen dokuların (periodontal dokular) çoklu hastalıklarına yatkınlığın yanı sıra diş çatlaması, erken diş çürüğü ve/veya kaybı olabilir.

Dişler ayrıca hem sıcağa hem de soğuğa ve bazen her ikisine de duyarlıdır. Bu hassasiyet, genellikle tepedeki mine tabakası tarafından tamamen korunan açıktaki hassas dentin tabakasından kaynaklanabilir. Kök kanalındaki diş özü, tüm diş sinirlerinin bulunduğu yerdir ve açıkta kalan hassas dentin tipik olarak sürekli şiddetli ağrıya neden olur.

Amelogenesis imperfektanın sınıflandırmasının karmaşık olması gibi, genetiğin bu bozukluklara katkısı da karmaşıktır. Belirli genlerdeki değişiklikler (mutasyonlar), AI’nın 19 alt tipinin nedeni olarak tanımlanmıştır. Genetik hastalıkların çoğu, bir genin biri babadan diğeri anneden alınan iki kopyasının durumuna göre belirlenir.

Amelogenesis imperfekta tanısı genellikle dişlerin sürmesi sırasında görsel muayene, aile öyküsü ve röntgen muayenesi ile konur. Diş hekimi, farklı amelogenesis imperfekta türlerini ayırt etmek için basit bir el aleti kullanabilir. Bir ila iki yaşına kadar teşhis konulabilir.

Tam kron restorasyonları ve kusurlu dişleri kapatan ve açık kapanışı düzelten bir protez türü, bu bozukluk için mükemmel tedavilerdir. Duyarsızlaştırıcı diş macunu, sıcağa ve soğuğa karşı ağrılı hassasiyeti önleyebilir. İyi ağız hijyeni önemlidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir