Ameloblastom Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Ameloblastoma, anormal doku büyümesini içeren nadir bir çene bozukluğudur. Ortaya çıkan tümörler veya kistler genellikle kötü huylu (iyi huylu) değildir, ancak ilgili bölgedeki doku büyümesi agresif olabilir.

Haber Merkezi / Ameloblastoma, sinüs bölgesinde veya çenede, genellikle üçüncü azı dişi bölgesinde anormal bir büyüme ile karakterize edilir. Tümörler veya kistler agresif olabilir ve buruna, göz yuvasına ve kafatasına yayılabilir.

Ameloblastomun erken teşhis ve tedavi edilmesi, tümörlerin büyümesini ve olası kansere ilerlemesini durdurmak için önemlidir.

Nadir görülmekle birlikte, ameloblastomların malign hale geldiği ve özellikle akciğerler olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayıldığı bilinmektedir. Nüksü önlemek için ilk cerrahi tedavi dikkatli ve titizlikle yapılmalıdır.

Ameloblastomlar genellikle malign olmazlar. Durum ameliyattan sonra tekrar ortaya çıkarsa, dokunun malign olma olasılığının daha yüksek olduğuna dair kanıtlar vardır.

Ameloblastomun nedeni anlaşılamamıştır. Nedenleri arasında ağız veya çene yaralanması, diş veya diş eti enfeksiyonları veya aynı alanların iltihaplanması yer alabilir.

Virüs enfeksiyonları veya kişinin diyetindeki protein veya mineral eksikliğinin de bu tümörlerin büyümesine veya gelişmesine neden olduğundan şüpheleniliyor.

Ameloblastoma, normal bir röntgende veya bir MRI görüntüleme çalışmasında ortaya çıkabilir.

Etkilenen dokunun cerrahi olarak çıkarılması tercih edilen tedavi yöntemidir. Tümörün yeniden büyüme şansını minimumda tutmak için tedavi edilen bölgeden geniş bir sağlıklı doku çıkarılmalıdır. Tümör yeniden oluşursa, tekrar ameliyat yapılır.

Tümörün malign yayılımı varsa, tedavi seçeneği radyasyondur. Kemoterapi genellikle bu vakalarda etkili değildir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir.

Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir