Amniyotik Sıvı Embolisi Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Teşhisi, Tedavisi

Amniyotik sıvı embolisi (AFE), hamile kadınların doğumdan kısa bir süre önce, doğum sırasında veya hemen sonrasında etkileyen, oldukça nadir görülen ancak yaşamı tehdit eden bir komplikasyondur.

Haber Merkezi / Bu bozuklukta, hamile bir kadının amniyotik sıvıya veya annenin kan dolaşımına giren cenin hücreleri gibi diğer cenin materyallerine karşı ciddi, alerjik bir reaksiyon gösterdiği varsayılmaktadır.

Amniyotik sıvı, amniyotik kese içinde bulunur. Bu sıvı gelişmekte olan bir fetüsü destekler, yastıklar ve korur. Amniyotik sıvı embolisi öngörülemez ve hiçbir risk faktörü tanımlanmamıştır.

AFE, annenin sağlığında ciddi ve hızlı bir düşüşe neden olabilir. Solunum problemleri, kalp durması ve aşırı kanama, meydana gelebilecek hayatı tehdit eden komplikasyonlardan bazılarıdır.

Araştırmacılar ve doktorlar, amniyotik sıvının veya annenin kan dolaşımına giren fetal hücrelerin neden bazı kadınlarda bu reaksiyona neden olduğunu tam olarak anlamış değiller.

Amniyotik sıvı embolisi, ani ve hızlı gelişen ve ölümcül olabilen tıbbi bir acil durumdur. Erken teşhis ve hızlı destekleyici tedavi esastır. ve aşırı kanama meydana gelebilecek hayatı tehdit eden komplikasyonlardan bazılarıdır.

Amniyotik sıvı embolisi, hamile annenin amniyotik sıvıya veya fetal hücrelere veya fetal doku kalıntılarına karşı alerjik yanıtında bulunana benzer bir sistemik reaksiyon olduğu için ortaya çıkan bir durumdur.

Amniyotik sıvı embolisinin belirti ve semptomları sıklıkla hızla gelişir. Baş ağrısı, göğüs ağrısı, öksürük, terleme, mide bulantısı ve kusma gibi nonspesifik semptomlar erken belirtiler olarak bildirilmiştir.

Diğer yaygın başlangıç ​​semptomları arasında nefes almada zorluk veya nefes darlığı (nefes darlığı), anormal derecede hızlı nefes alma (taşipne), düşük kan basıncı (hipotansiyon), anormal derecede hızlı kalp atışı (taşikardi), yetersizliğe bağlı olarak ciltte ve mukoza zarlarında mavimsi renk değişikliği yer alır.

Kanda oksijen (siyanoz) ve vücut dokularına ulaşan oksijen miktarında eksiklik (hipoksi). Akciğerlerin kan damarlarında hızla yüksek tansiyon (pulmoner hipertansiyon) ve kan damarlarında ani daralma (vazospazm) olabilir.

Amniyotik sıvı embolisi tanısı, yalnızca karakteristik klinik semptomların tanımlanmasına dayanır. Bugüne kadar, AFE tanısı için doğrulanmış herhangi bir tanı testi, görüntüleme çalışması veya patolojik belirteç bulunmamaktadır.

Amniyotik sıvı embolisi tıbbi bir acil durumdur. Tedavi agresif ve destekleyicidir. Etkilenen bireyleri tedavi etmek için bir uzman ekibi gereklidir.

Bu ekipte, ağrı tedavisi ve ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında hastanın bakımını yöneten uzmanlar (anestezistler); gebelik, doğum ve kadın üreme sistemi konusunda uzmanlaşmış doktorlar (doğum uzmanları); anne ve bebek sağlığı konusunda uzmanlaşmış kadın doğum uzmanları (anne-fetal tıp uzmanları); kan hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar (hematologlar); ve kritik hastaların tedavisinde uzmanlaşmış doktorlar (yoğunlaştırıcılar).

Spesifik terapötik prosedürler ve müdahaleler, bozukluğun ciddiyeti gibi çok sayıda faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir; belirli semptomların varlığı veya yokluğu; hastanın bilinci açık mı, nefes alıyor mu vs.; bireyin yaşı ve genel sağlığı; fetüsün sağlığı ve durumu; ve/veya diğer unsurlar.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir