Yüksek Protein Diyeti Nedir, Nasıl Yapılır?

Obezite, dünya çapında milyonları etkileyen bir halk sağlığı sorunudur. Obezite, düzenli fiziksel aktivite ile alınan kalori ile harcanan kalori arasındaki dengesizliğe bağlıdır. Kilo alımını önlemeye, fazla kiloyu azaltmaya ve sağlıklı bir vücut ağırlığını korumaya yardımcı olabilecek mükemmel diyeti tasarlamak için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. 

Haber Merkezi / Bununla birlikte, hiçbir diyet mükemmel değildir ve obezite ve fazla kilo için tek seferlik bir tedavi değildir. Yüksek protein ve düşük karbonhidrat diyeti, bazıları tarafından kilo vermeye ve sağlıklı seviyelerde tutmaya yardımcı olduğu iddia edilen böyle bir moda diyetidir. Diğer moda diyetler gibi, yüksek proteinli diyet de beklentilerini karşılayamadı.

Yüksek proteinli diyetin ortaya çıkışı ve etkinliği

Yüksek protein ve düşük karbonhidrat diyeti 1970’lerde popülerlik kazandı. Bu beslenme şekli eski zamanlarda da tercih ediliyordu. Örneğin Yunan sporcular yüksek proteinli bir diyeti tercih ettiler. 1960’ların sonlarında ve 1970’lerin başında Atkins’in Diyeti, İçen Adamın Diyeti, Stillman’ın Diyeti ve Scarsdale Diyeti vb.

Duke Üniversitesi, Philadelphia Tıp Merkezi ve Pennsylvania Üniversitesi’nden yapılan araştırmalar, kullanımın ilk altı ayında yüksek proteinli diyetlerle ortalama kilo kaybının yaklaşık 20 pound olduğunu gösteriyor. Bu, diğer diyetlerden önemli ölçüde farklı değildir ve karbonhidrat kısıtlı diyetlere bakan diğer çalışmalar, tüketilen karbonhidrat miktarının kilo kaybı derecesi üzerinde hiçbir etkisi olmadığını da göstermektedir.

Yüksek proteinli diyetle ilişkili riskler

Kilo vermede marjinal olarak etkili olmasının yanı sıra, yüksek protein ve düşük karbonhidrat diyeti de zararlı olabilir. Bu diyetin yan etkilerinden bazıları şunlardır:

  • Ketoz riski; Ketoz, şiddetli ve kontrolsüz diyabetes mellitusta ve ayrıca uzun süreli açlıkta görülen bir durumdur. Normalde glikoz vücuttaki enerji kaynağıdır. Normal olarak karbonhidratlardan elde edilir. Uzun süre glikoz kıtlığı olduğunda, vücutta glikoz elde etmek için yağ asitleri parçalanır. Bu keton cisimlerinin oluşumuna neden olur. Dolaşımdaki ketonlardaki artış, vücudun asit-baz dengesini değiştirerek asidoza, düşük fosfat seviyelerine, osteoporoza ve böbrek taşlarına yol açar. Şiddetli ketoz yaşamı tehdit edebilir. Diyette karbonhidrat eksikliği, ketozis riskinin artmasına neden olabilir.
  • Kalp hastalığı riski; Yüksek proteinli diyetler esas olarak hayvansal etlerden ve proteinlerden oluşur. Bunlar ayrıca tipik olarak diyet kolesterolü ve doymuş yağ açısından zengindir. Yüksek diyet kolesterolü, kalp hastalığı riskinin artmasına neden olur
  • Böbrek hasarı riski; Proteinler normalde böbrekler tarafından atılır. Yüksek hayvansal proteinli diyetler zamanla böbreklere aşırı yük bindirebilir ve fonksiyonlarına zarar verebilir. Bitkisel protein ise böbrekler üzerinde zararlı bir etkisi yoktur.
  • Diyabet komplikasyon riski; Diyabetin kendisi ketoz, kalp hastalığı ve böbrek hasarı riskini artırır. Yüksek proteinli diyetler bu sorunları ağırlaştırabilir.
  • Bağırsak kanseri riski; Harvard Üniversitesi’nin araştırmasına göre, yüksek proteinli düşük karbonhidratlı diyetlerde gerekli olduğu gibi düzenli et tüketimi kolon kanseri riskini yaklaşık yüzde 300 artırıyor.
  • Osteoporoz riski; Çok yüksek protein alımı idrar yoluyla kalsiyum kaybının artmasına neden olur. Bu, kemiklerden kalsiyum kaybına yol açar ve kemikleri kırılgan ve kırılmaya meyilli bırakır. BT ayrıca osteoporoz riskinde artışa yol açar.
  • Karaciğer hasarı riski
  • Beslenme eksiklikleri riski; Yüksek proteinli diyetler önerilmez, çünkü bunlar temel besinleri sağlayan sağlıklı gıdaları kısıtlar ve beslenme ihtiyaçlarını yeterince karşılamak için gereken gıda çeşitliliğini sağlamaz. Bu nedenle, bu diyetleri uygulayan bireyler, genel olarak potansiyel kardiyak, renal, kemik ve karaciğer anormalliklerinin yanı sıra, yetersiz vitamin ve mineral alımı riski altındadır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir